8 Egentiltak mot Karpaltunnelsyndrom

Har du noensinne lagt merke til prikking eller nummenhet i hendene eller fingrene? Har dette kanskje gjentatt seg i flere måneder eller blitt verre over tid? Om dette er tilfellet kan det hende du har karpaltunnelsyndrom (KTS).

Karpaltunnelsyndrom kan oppstå når en nerve i håndleddet ditt kommer i klem. I mange tilfeller kan dette oppstå som en del av vanlig jobb og hverdagsaktivitet. Dette inkluderer regelmessig bruk av vibrerende håndverktøy, spilling av musikalske instrumenter eller manuelt arbeid. Det er fortsatt omdiskutert om det å skrive eller drive med datamaskinarbeid også kan forårsake karpaltunnelsyndrom. Ved denne diagnosen er det nervus medianus som er påvirket. Og tiltak som å sove med ortopedisk nattskinne for håndleddene og opptrening ved bruk av greptrener og dynamiske fingerstrekkere kan hjelpe deg.

– Utvikler seg vanligvis sakte

Denne tilstanden starter vanligvis sakte og kan bli gradvis verre dersom man ikke tar symptomene på alvor. Det vanligste er at den rammer en hånd, men diagnosen kan også forekomme i begge hendene dine. Det kan hende du merker nummenhet eller prikking i fingrene dine, spesielt pekefingeren og tommelen. Det kan også hende du merker en ukomfortabel følelse eller svakhet i håndleddene dine og grepet ditt. Om du har milde karpaltunnelsyndrom-symptomer kan du vanligvis forebygge og lindre dem med endringer i hverdagen og øvelser.

I denne artikkelen viser vi deg 8 hjemmeløsninger og egentiltak for lindring av karpaltunnelsyndrom.

1. Ta pauser fra gjentakende arbeidsoppgaver

Uansett om du skriver, spiller gitar eller bruker hånddrill bør du prøve å sette en timer før i 15 minutter. Når den ringer stopper du aktiviteten og beveger fingrene dine. Strekk hendene dine og beveg håndleddene for å forbedre blodtilførselen til disse områdene.

2. Bruk støtte for håndleddene dine

Å holde håndleddene dine rette kan hjelpe med å fjerne overflødig trykk på mediannerven. Symptomene er vanligst på nattestid, så bruk av en splint om kveldene kan hjelpe med å lindre symptomene dine før de dukker opp. Om du har problemer med gjentatte arbeidsoppgaver på jobb kan du også bruke håndleddsplinter under arbeid. Tidligere i artikkelen viste vi en veldig god håndleddsstøtte – her er en annen en.

3. Lett på trykket

Om du merker at du anstrenger deg eller tvinger fram oppgaver som skriving, trykking eller bruk av kassasystemer bør du avslappe grepet og kraften du bruker. Prøv en penn med mykt grep eller trykk mer forsiktig.

4. Vær varsom med bøying i håndleddet

Unngå aktiviteter som får håndleddene dine til å bøye seg ekstremt i hver retning. Prøv å holde håndleddene dine nøytrale så ofte som mulig. Å sove med en ortopedisk nattskinne kan sørge for at du ikke sover med bøyde håndledd.

5. Hold deg varm

Å holde hendene dine varme kan hjelpe mot smerter og stivhet. Vurder å bruke kompresjonshansker eller ha håndvarmere i nærheten. Kompresjonshansker kan bidra til å øke sirkulasjonen i hendene og fingrene dine.

6. Strekk ut

Du kan gjennomføre enkle håndøvelser mens du står i kø i matbutikken eller sitter ved skrivebordet ditt på jobb. For eksempel kan du lage en knyttneve og la fingrene gli sakte ut til de er rette igjen. Gjenta denne bevegelsen fem til 10 ganger. Dette kan hjelpe med å lindre belastningen på håndleddene dine.

7. Hev hendene og håndleddene dine når du kan

Denne hjemmeløsningen er spesielt effektiv om du har fått karpaltunnelsyndrom som følge av graviditet, beinbrudd eller andre problemer med væskebalanse.

8. Bruk en smertelindrende salve

I et studie for kjøttarbeidere med karpaltunnelsyndrom fant forskere ut at påføring av atopisk mentol gel på huden reduserte smerter i løpet av arbeidsdagen vesentlig. Arbeiderne i dette studiet brukte Biofrost.

Om disse tipsene og triksene ikke har noen effekt på symptomene dine bør du vurdere å oppsøke en fysioterapeut eller annen fysikalsk behandler. De kan instruere deg i mer spesifikke og individualiserte øvelser for å bidra til bedre funksjon i hendene dine og å lindre disse symptomene.

Konklusjon

Karpaltunnelsyndrom kan være både smertefullt og forstyrrende for dagliglivet ditt. Noe av det viktigste er å ta symptomene og de kliniske tegnene på alvor. Om du har opplevd symptomer over lengre tid bør du oppsøke legen din, fysioterapeut eller moderne kiropraktor. Tidlig diagnostisering og behandling er den beste måten å forebygge mot permanente nerveskader på. Ved alvorlige tilfeller kan det være aktuelt med kirurgisk operasjon, men kun etter at man har forsøkt en konservativ tilnærming først.

Annen Konservativ Behandling

I tillegg til gode egentiltak og øvelser kan fysikalsk behandling også hjelpe mot karpaltunnelsyndrom. Behandlingsteknikker kan inkludere nervemobiliseringsteknikker, muskulært arbeid mot håndledd og underarmer, intramuskulær akupunktur, laserterapi og/eller trykkbølgebehandling. Dette utføres vanligvis av offentlig autoriserte klinikere slik som fysioterapeuter og kiropraktorer.

Kan Nålebehandling Lindre Karpaltunnelsmerter?

Forskere har dokumentert at nålebehandling kan være nyttig for behandling av symptomer og årsaker til karpaltunnel og andre smertelidelser. Akupunktur kan være mer effektivt til behandling av enkelte kroniske smertetilstander enn tidligere antatt.

– Rekonfigurerer smertesendere

Forskere fra et studie publisert i journalen Brain konkluderte med at akupunktur hjalp med å lindre smerter for mennesker med karpaltunnelsyndrom. Forskerne fortalte at akupunkturen hjalp med å redusere symptomene ved å “rekonfigurere” smertedelen av hjernen. De tilførte også at terapien ga enkelte tilhelende effekt som gikk inn til kilden av smertene i pasientenes håndledd. En av fordelene med akupunktur er at behandlingen er minimalt invasiv og har lav risiko.

Slik virker nålebehandling

Forskere gjennomførte studier i 2012 og 2016 og rapporterte at studiedeltakerne opplevde smertelindring etter å ha mottatt nålebehandling. Forskerne målte også de fysiske endringene akupunkturbehandlingene påvirket. De konkluderte med at signalene hjernen mottar etter at en akupunkturnål stikkes inn i huden kan virke “rekonfigurerende” på hjernen slik at den endrer smertesignalene fra håndleddet. I tillegg kan nålestikkene på smerteområdet gjøre at kroppen sender ekstra blodsirkulasjon til dette området. Dette kan også hjelpe de skadde nervene med tilheling og bedring.

VIDEO: 7 Gode Håndøvelser for Hender og Håndledd

Takk til Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktor og Fysioterapi i Oslo for videoen med treningsprogrammet.