Ganglioncyste i hånden

En ganglioncyste er den vanligste cysten som forekommer i hånden. De er ikke kreft – og er i majoriteten av tilfellene helt ufarlige. Slike ganglioncyster kan forekomme flere steder, men det aller vanligste er på baksiden av håndleddet.

Slike ganglioncyster kan tilnærmet dukke opp ut av det blå, de kan også forsvinne og endre størrelse. De fleste ganglioncyster krever kun milde egentiltak. Men dersom cysten er smertefull, påvirker håndfunksjonen eller du er misfornøyd med utseendet, finnes det også flere behandlingsalternativer.

Hva er en ganglioncyste?

Et ganglion vokser ut fra et ledd, som en ballong på en stilk. Det vokser ut av vevet som omgir leddet, slik som ligamenter, leddbånd eller seneskjeder. Inne i selve ganglioncysten er det en tykk, glatt væske som ligner på væsken som smører leddene dine.

Kan oppstå i flere ulike deler av hånden og håndleddet

Det vanligste området å få en ganglioncyste er på oversiden av håndleddet – som illustrert i coverbildet. Men ganglioncyster kan oppstå i flere av leddene i hånden og håndleddet, blant annet:

  • På oversiden og undersiden av håndleddet
  • Endeleddet på en finger
  • Bunnen av en finger

De kan variere i størrelse og de blir i mange tilfeller større ved økt belastning. Ved hvile og avlastning blir cysten vanligvis mindre. For å gi området hvile i en periode – og bidra til å redusere belastningen mot selve cysten er det mange som bruker håndleddskinner eller kompresjonshansker. Forskning har vist at 60-70% av ganglioncyster oppstår på oversiden av håndleddet.(1)

En ortopedisk støtteskinne for hånd og håndledd er hardere og gir mer avlastning enn kompresjonshansker. Dòg er det lettere å bruke kompresjonshansker ved mer hverdagslige gjøremål – så de har begge sine fordeler.

Årsaken til ganglioncyste i hånden

Man vet fortsatt ikke 100% hva som er årsaken til at noen får ganglioncyster. Men vi vet at det forekommer hyppigere ved visse faktorer. Slik som:

  • De er vanligst hos yngre mennesker mellom 15 og 40 år.
  • Kvinner har større sannsynlighet for å bli rammet enn menn.
  • De er vanlige blant gymnaster som utsetter håndleddet for gjentatte belastninger.

Symptomer ved ganglioncyste i hånden

Ganglioncyster danner oftest en synlig knute, men mindre cyster kan ligge skjult under huden. Til tross for at mange cyster ikke gir andre symptomer enn at de ser ut som en klump, så kan en cyste som legger press på nervene som går over leddet, forårsake smerter, prikking og muskelsvakhet.

– Større cyster kan være en psykisk belastning

Har du en stor cyste, kan du, selv om den ikke er smertefull, kjenne deg engstelig eller misfornøyd bare på grunn av hvordan den ser ut og størrelsesomfanget. Flere med større ganglioncyster føler på viss psykisk belastning av å ha en større ganglioncyste så synlig på hånden eller håndleddet.

Undersøkelse av ganglioncyste (diagnostisering)

En fysioterapeut, lege eller kiropraktor kan hjelpe deg med å få evaluert ganglioncysten. Ved førstegangskonsultasjonen vil klinikeren først stille deg noen spørsmål vedrørende sykehistorien og symptomene dine. Hen kan, blant annet, stille deg følgende spørsmål:

  • Hvor lenge du har hatt ganglioncysten
  • Om den endrer seg i størrelse
  • Om den er smertefull

Terapeuten vil deretter kjenne på cysten for å undersøke om den er øm eller ubehagelig. Fordi en ganglioncyste er fylt med væske, er den tilnærmet gjennomsiktig. Klinikeren kan lyse med en lyspenn mot cysten for å se om lyset skinner gjennom. Dette kan bidra til å bekrefte at det virkelig dreier seg om en cyste og ikke en solid svulst (hvor lyset da ikke vil kunne trenge gjennom).

Bildediagnostisk utredning

Ved bruk av bildediagnostikk innen undersøkelse av ganglioncyster, så gjør man dette dersom man vurderer det medisinsk indisert. For eksempel kan røntgenbilder gi tydelige bilder av tette strukturer, for eksempel bein. Selv om røntgenbilder ikke vil vise en ganglioncyste, kan de brukes til å utelukke andre tilstander, for eksempel leddgikt i hånden eller beinkreftsvulst. I motsetning til røntgen kan man bruke MR undersøkelse eller ultralyd for å vurdere enn ganglioncyste.

Behandling av ganglioncyste i hånden

Konservativ behandling (ikke-kirurgisk)

Man vil alltid forsøke å behandle en ganglioncyste uten kirurgi. Visse ganglioncyster blir mindre og forsvinner av seg selv – og da særlig hvis man gir området mer avlastning og støtte.

Vent og se. Om du ikke har smerter eller andre symptomer, kan klinikeren din anbefale at du bare avventer og ser etter forandringer. Dette er normalt trygt fordi ganglioncystene ikke er kreftsvulster og kan forsvinne av seg selv over tid.

Immobilisering/avlastning: Aktivitet fører ofte til at ganglioncysten øker i størrelse, noe som kan øke trykket på omkringliggende nerver og forårsake smerte. En håndleddskinne kan lindre symptomene og føre til at ganglioncysten blir mindre. Etter hvert som smertene avtar, kan en fysioterapeut foreskrive øvelser for å styrke håndleddet og forbedre bevegelsesutslaget. Som kan bidra til å redusere risikoen for tilbakefall.

Aspirasjon: Hvis ganglioncysten forårsaker tydelige smerter eller sterkt begrenser aktiviteter, kan væsken tappes ut av ganglionet.  Denne prosedyren kalles aspirasjon. Området rundt ganglioncysten bedøves, og cysten punkteres med en nål slik at væsken kan trekkes ut. Dessverre er det ofte ikke mulig å fjerne ganglionet ved aspirasjon fordi roten eller forbindelsen til leddet eller seneskjeden ikke fjernes.

– Kommer vanligvis tilbake etter aspirasjon

Et ganglion kan være som et ugress som vokser opp igjen hvis roten ikke fjernes. I mange tilfeller kommer ganglioncysten derfor tilbake etter en aspirasjonsprosedyre. Aspirasjoner brukes oftest til ganglion på toppen av håndleddet. Ganglioner på håndflatesiden av håndleddet kan være vanskelige å aspirere fordi de ligger nær store kar og nerver. Det er også en risiko for infeksjon ved slike inngrep.

– Ikke slå ganglioncysten med en stor og tung bok!

Et av de aller rareste rådene man kan høre om innen behandling av ganglioncyste er å slå den med en bok. Dette må du for all del ikke gjøre – da dette kan forverre tilstanden og gjøre den større.

Kirurgisk behandling av ganglioncyste i hånden

Det kan hende at legen anbefaler operasjon hvis symptomene ikke lindres med ikke-kirurgiske metoder, eller hvis ganglioncysten kommer tilbake etter aspirasjon. Fremgangsmåten for å fjerne en ganglioncyste kalles eksisjon.

Operasjonen innebærer å fjerne cysten og behandler området som cysten stammer fra. Det kan være nødvendig å fjerne en del av den berørte leddkapselen eller seneskjeden for å sikre at roten til cysten fjernes. Selv etter fjerning er det en liten sjanse for at cysten kommer tilbake.

– Poliklinisk inngrep

Eksisjon er vanligvis et poliklinisk inngrep, noe som betyr at pasienten kan reise hjem samme dag som operasjonen etter en periode med observasjon på oppvåkningsavdelingen. Det kan være noe ømhet, ubehag og hevelse etter operasjonen. Du kan vanligvis gjenoppta normale aktiviteter 2 til 6 uker etter inngrepet.

Oppsummering

Ganglioncyster fører sjelden eller aldri til varig nedsatt funksjonsevne. Cyster som ikke forsvinner av seg selv og gir symptomer, responderer nesten alltid på operasjon. I de sjeldne tilfellene der ganglioncysten kommer tilbake etter operasjonen, kan det være nødvendig med en ny operasjon for å fjerne cysten på nytt. Etter fjerning opplever de fleste pasienter at symptomene lindres. Men husk også at avlastning og styrking av hendene ved bruk av øvelser kan spille en sentral rolle i konservativ behandling av ganglioncyster.

Øvelser mot ganglioncyste i hånden

Mange ganglioncyster blir mindre i størrelse dersom de får avlastning og hvile. Men det er viktig å ikke bli helt passiv heller, da det kan føre til muskelsvinn og redusert håndfunksjon. Nettopp derfor er det så viktig å gjøre håndøvelser – slik som disse i videoen nedenfor. Å trene opp styrken i hendene ved bruk av greptrener eller fingerstrekker er også til å anbefale.

VIDEO: Håndøvelser for bedre funksjon

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et håndtreningsprogram som først ble utformet mot slitasjegikt i hendene. De egner seg også svært godt ved ganglioncyste i hånden eller håndleddet. Øvelsene kan gjøres daglig. Du trenger heller ikke noe utstyr for å utføre treningsøvelsene.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Kilder, forskning og bilder

Tittelbilde: IHH Singapore Health

1. Eriksen et al, 2022. [Ganglion cysts on wrists and hands] Ugeskr Laeger. 2022 Jun 20;184(25):V05210428.