Gode råd og hjelp mot slimposebetennelse på utsiden av hoften (trokanterbursitt)

Slimposebetennelse på utsiden av hoften, også kjent som trokanterbursitt, kan gi smerter og hevelse på øverste, ytre del av låret og hofteknokkelen (trokanter).

Trokanterbursitt oppstår når noe irriterer eller overbelaster en bursa på utsiden av hofteleddet. Bursaer er små, væskefylte sekker som polstrer bein og vev rundt leddene – også kjent som slimposer. Trokanterbursitt er en type hoftebursitt som forekommer på utsiden av hoften.

– Hvile og avlastning er viktig ved slimposebetennelse i hoften

Hvile og nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning kan bidra til å roe ned området raskere. I tillegg til dette kan en fysioterapeut eller idrettskiropraktor vise deg nyttige øvelser og tøyninger for å hjelpe hoften med å leges – ved bursitt bruker man ofte strikktrening (for eksempel med minibånd) for å ikke overbelaste området. Du kan se en video med anbefalte øvelser nederst i artikkelen.

Via lenkene ovenfor kan du lese mer om hvordan minibånd kan være en yndet treningsform ved plager i hofter, bekken, knær og korsryggen. Du kan også lese mer om hvorfor en stor gjenbrukbar kombinasjonspakning kan være nyttig å ha liggende i fryseren. Ved bursitt anbefales det å kjøle ned det betente området flere ganger daglig.

Hva er trokanterbursitt?

(Figur 1: Illustrasjon av ulike typer slimposebetennelse i lår og hofte)

Trokanterbursitt er en smertefull hevelse i nærheten av hofteleddet – som skyldes at en slimpose har hovnet opp grunnet overbelastning eller skade. Det er en spesifikk type bursitt. På figur 1 ovenfor kan du se ulike typer av slimposebetennelse som kan forekomme i nærheten av øvre lårbeinet og hoften. Bursitt er altså en betent hevelse i en liten, væskefylt sekk som kalles bursa. Bursae (flertall) er som støtdempende puter rundt bein og annet vev. Tenk på de som en slags beskyttende bobleplast som beskytter strukturer i hele kroppen.

– Trokanter major er også kjent som “den utstikkende hofteknokkelen”

Hofteleddet er der lårbenet (femur) er forbundet med bekkenet. Den spisse øvre, ytre kanten av lårbeinet kalles trokanter major. Trokanterbursitt oppstår når bursaen som dekker trokanter major blir skadet, betent eller irritert (se figur 1 eller coverbildet til artikkelen). Vi anbefaler alltid å få slike skader utredet av autorisert helsepersonell – for eksempel fysioterapeut eller idrettskiropraktor. Særlig dersom du ikke merker noe bedring i løpet av en ukes tid.

Symptomer ved trokanterbursitt

Smerte i hoften er det vanligste symptomet på trokanterbursitt. Du kan føle smerte:

 • På utsiden av hoften
 • På siden av øvre del av låret (hofteknokkelen)
 • I setet (rumpa)
 • Når du ligger på den berørte siden
 • Som blir verre når du reiser deg opp etter å ha sittet
 • Som blir verre når du beveger deg eller bruker hoften, spesielt ved aktiviteter som å gå opp trapper

I tillegg til dette er det slik at betennelser også kan gjøre vondt når du sover. Samt at man vanligvis også kan se eller kjenne en hevelse i det påvirkede området.

Årsaker til trokanterbursitt?

Alt som irriterer eller skader bursaen nær trokanter major, kan forårsake trochanterbursitt. De vanligste årsakene er blant annet:

 • Repetitive bevegelsesmønstre: Hvis du stadig løfter tunge kasser på jobben, går mye i trapper eller står lenge (uten nok hvile), kan det føre til bursitt. Det samme kan idrett eller fysisk aktivitet som belaster hoftene mye (som sykling eller løping).
 • Hofteskader: Hvis du faller, støter eller ligger lenge på den ene hoften, kan det skade hofteleddet og forårsake bursitt. Idrettsskader kan også irritere bursaen.
 • Holdningsproblemer: Helseplager som påvirker formen på hofteleddet eller lumbalcolumna (korsryggen) kan føre til for stort trykk på bursaen. For eksempel omfattende skoliose (skjev ryggrad) kan føre til at en hofte belastes mer enn den andre. Råholt Kiropraktorsenter og Fysioterapi har skrevet en omfattende guide om skoliose som du kan lese her (lenken åpnes i et nytt leservindu – slik at du kan lese ferdig denne artikkelen).

Hvordan diagnostiseres trokanterbursitt?

Vanligvis vil man gå til en offentlig autorisert ekspert på muskler og ledd for vurdering. En fysioterapeut eller idrettskiropraktor vil diagnostisere trokanterbursitt ved hjelp av en funksjonell undersøkelse og vurdering. Terapeuten vil stille deg spørsmål om symptomene dine og undersøke området rundt den påvirkede hoften. Husk å fortelle om hva du gjorde før du merket symptomene for første gang, og om du har jobber eller hobbyer som krever repetitive bevegelser eller som overbelaster hoftene.

Håndtering og behandling av trokanterbursitt

Hva er den beste behandlingen for trokanterbursitt?

Hvile og avlastning er de to viktigste tiltakene for å behandle trokanterbursitt. Styr unna den aktiviteten eller stillingen som først irriterte slimposen. Ved å ta en pause fra aktiviteter som legger press på hoften, får bursaen tid til å leges. Men det er samtidig viktig at det ikke blir for statisk og rolig – da får du nemlig fort andre plager og mister viktig stabilitetsmuskulatur. Som nevnt anbefales det å bruke skånsom strikktrening for å opprettholde muskelfunksjon og styrke.

Andre behandlinger for trokanterbursitt er blant annet:

 • Inntak av reseptfrie betennelsesdempende hvis fastlegen din anbefaler det.
 • Fysioterapi kan styrke området rundt den skadde hoften. En fysioterapeut eller idrettskiropraktor vil kunne gi deg tilrettelagte tøyningøvelser og andre styrkeøvelser, samt behandle området med tilpasset massasje og muskulære teknikker.

– Bevegelighetsøvelser og tøyeøvelser kan hjelpe deg med å opprettholde funksjon og sirkulasjon i de påvirkende områdene.

Forebygging av slimposebetennelse på utsiden av hoften (trokanterbursitt)

Hvordan kan jeg forebygge trokanterbursitt?

Den beste måten å forebygge trokanterbursitt på er å unngå å overbelaste hoftene, samt å styrke relevante hoftestabilitetsmuskler i området.

 • Lær deg riktig kroppsholdning eller teknikk i forbindelse med idrett eller arbeid
 • Gå rolig inn på nye øvelser eller aktiviteter for å unngå skader
 • Unngå å ligge for lenge på én side (sovehofte)
 • Husk å ta pauser hvis du utfører oppgaver som krever mye repetitiv belastning

Fremtidsutsikter / prognose ved trokanterbursitt

Vil trokanterbursitt noen gang forsvinne?

Vanligvis blir trokanterbursitt bedre etter noen uker med hvile og behandling. Du kan ha en økt risiko for at den kommer tilbake hvis en gjentakende bevegelse eller aktivitet har forårsaket bursitten. Rådfør deg med autorisert helsepersonell, slik som fysioterapeut eller idrettskiropraktor, om hvordan du kan redusere belastningen på hoftene. Ikke ignorer hoftesmerter. Du kan øke risikoen for at en liten skade blir mer alvorlig hvis du belaster hoften mer før du oppsøker en vurdering. Ta alltid kontakt med helsepersonell hvis du har hoftesmerter som ikke blir bedre i løpet av en uke eller to med hvile og hjemmebehandling.

Trening med minibånd og strikk

Vi nevnte tidligere i artikkelen hvordan strikktrening gjerne benyttes ved aktiv slimposebetennelse. Dette er fordi man da kan kontrollere omfanget av belastningen på en god og trygg måte. I illustrasjonen ovenfor og i videoen nedenfor kan du se et tilpasset treningsprogram ved slimposebetennelse på utsiden av hoften (trokanterbursitt).

VIDEO: Strikktrening mot slimposebetennelse i hoften

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram tilpasset slimposebetennelse i hoften. I denne videoen benyttes det minibånd (flat, elastisk strikk av god kvalitet). Øvelsene kan gjøres annenhver dag – med 10 repetisjoner og 3 sett pr øvelse. Tilpass ellers etter egen sykdomshistorikk og evne.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.