Slimposebetennelse bakpå hælen (retrocalcaneal bursitt)

En slimposebetennelse bakpå hælen kalles også for retrocalcaneal bursitt. Dette er fordi hælen heter calcaneus på latin – og at slimposebetennelsen forekommer bak hælbenet.

En slimpose (bursa) er en beskyttende og smørende struktur – som skal dempe friksjon mellom bein og bløtvev. Dersom denne slimposen blir overbelastet eller feilbelastet kan dette resultere i at den hovner opp grunnet økt væskeinnhold. Dette er da kjent som en slimposebetennelse eller bursitt). Noen kaller også denne typen av slimposebetennelse for hælbursitt.

– Retrocalcaneal = Bakpå hælen

Hvis du ser på coverbildet kan du se hvor denne slimposen ligger. Nemlig rett bak hælbenet og like ved festet på akillessenen. En slik hevelse og irritasjon kan gi grunnlag for smerter bakpå hælen og varmeutvikling. To vanlige egentiltak ved slike slimposebetennelser er nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning og avlastning ved bruk av ankelkompresjonsstøtte eller hældempere.

Å kjøle ned hevelsen flere ganger daglig kan bidra til å redusere væskeinnholdet og roe ned området. Bruk av avlastende kompresjonsstøtte gir området hvile og avlastning – slik at man kan få raskere tilheling.

Hvem rammes av hælbursitt?

“- Man trenger absolutt ikke å være idrettsutøver for å bli rammes av hælbursitt”

Som nevnt skyldes diagnosen vanligvis overbelastning uten nok restitusjon og hvile. Særlig vanlig er det at tilstanden rammer de som øker treningsmengden for raskt. En plutselig økning i hvor langt man går eller løper kan forårsake slimposebetennelse bakpå hælen.

– Trange sko kan irritere hælområdet

Ikke overraskende kanskje er det også svært viktig med riktig skotøy. For trange sko kan irritere og trykke mot hælen på feil måte – og bidra til at slimposen blir betent.

– Noen diagnoser gir økt risiko for hælbursitt

Det er også kjent at visse diagnoser, inkludert flere revmatiske tilstander, kan gi økt risiko for slimposebetennelse i hælen. Disse inkluderer:

  • Haglunds hæl
  • Revmatisk artritt
  • Ankyloserende spondylitt
  • Psoriasis artritt
  • Reaktiv artritt
  • Urinsyregikt

I tillegg til dette kan også slimposen rammes av en infeksjon – dette skyldes for eksempel et sår i området som ikke har blitt tilstrekkelig vasket og rengjort. Bakterier kan da trenge inn i hælen og slimposen – som da resulterer i en bakteriell infeksjon. Dette er svært mye sjeldnere enn tradisjonell slimposebetennelser.

Symptomer ved slimposebetennelse i hælen

De vanligste symptomene ved bursitt bakpå hælen er ubehag, smerter og hevelse. Vanlige symptomer kan inkludere:

  • Smerter og hevelse bakpå eller i hælen
  • Trykkømhet
  • Forverrede smerter når du står på tærne
  • Hælen og området rundt kan kjennes varme ut ved berøring
  • Huden kan være rødlig og irritert

– Viktig å skille mellom akillesseneskade og hælbursitt

En skade eller senebetennelse i akilles kan fort minne om en slimposebetennelse bakpå hælen. Dette med tanke på at selve senefestet til akillessenen også kan bli betent og hovent. Ved seneskader eller senebetennelser i akilles er stramme leggmuskler ofte en medvirkende årsak – noe som også er en kjent risikofaktor for å utvikle slimposebetennelse bakpå hælen.

– Å sove med en nattskinne kan strekke leggmusklene effektivt

Og mange sover da med såkalte nattskinner som strekker leggmuskulaturen når du sover. Slike “nattskinner” kommer i både enklere varianter og som mer ortopediske støvler. Nedenfor kan du se to eksempler.

Hva forårsaker slimposebetennelse bak hælen?

Det finnes en rekke faktorer som predisponerer og øker risikoen for at man får retrocalcaneal bursitt. Dette inkluderer blant annet:

  • For stramme leggmuskler (grunnet manglende tøying)
  • Trange sko
  • For rask økning i belastning
  • For mye hopping og løping

Som du forstår er det altså primært det at man belaster over evne som gir grunnlag for slimposebetennelse bakpå hælen. Myke hældempere som man legger inne i skoen kan bidra til å redusere støtbelastningen på hælen dersom du skal gå lengre enn vanlig. Hælbeskyttere kan også brukes for å redusere friksjon mot hælen når du går. Kompresjonssokker kan også være gode for å gi økt stabilitet og beskyttelse.

Behandling av slimposebetennelse bakpå hælen

Som nevnt tidligere er det viktigste å gi hælområdet nok hvile og avlastning. Å kjøle ned området og å hvile beina høyt kan bidra til at hevelsen går ned raskere. Så kompresjonsstøtter og kuldepakninger står altså høyt i kurs her. I tillegg til dette kan man også få hjelp av fysioterapeut til å styrke og tøye musklene i leggene, samt føttene – som dermed gir redusert risiko for å bli rammet av slimposebetennelse i framtiden. Anti-inflammatorisk medikamenter kan også være aktuelle, men ofte ikke nødvendige – så konsulter deg med fastlegen først.

VIDEO: Øvelser for å styrke legger og knær med strikk

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram med strikk. I denne videoen benyttes det minibånd (flat, elastisk strikk av god kvalitet). Formålet med øvelsene er altså å styrke og gi bedre funksjon i legger og knær – som dermed vil bidra til å redusere belastningen mot hælene dine.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.