Knesmerter ved vridning (årsaker, diagnoser, råd og øvelser)

Knesmerter ved vridning kan skyldes flere mulige årsaker og diagnoser. Ved en større vridning i kneet kan dette, blant annet, skade meniskene eller leddbånd.

En vridning i kneet oppstår som regel ved fall eller idrett. Grunnet mekanismen kan dette føre til smerter i kneleddet, samt påføre menisken og leddbåndene i kneet for skader. Naturlig nok kan det også ramme andre anatomiske strukturer i kneet – men det er altså særlig menisk og ledd som er mest utsatt ved plutselige vridninger.

– Spesifikke symptomer kan hjelpe oss med å stille en diagnose

De enkelte symptomene og smertene, samt hvor de befinner seg, kan gi viktige ledetråder som kan hjelpe oss med å diagnostisere årsaken til smertene.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Oversikt over anatomien i kneet

[Illustrasjon som viser korsbånd og andre leddbånd i kneet]

Kneet består av flere viktige strukturer og disse kan bli negativt påvirket når det oppstår en større vridning i kneet. Kneleddet befinner seg der skinnebeinet (tibia) og lårbeinet (femur) møtes, med kneskålen (patella) hvilende i en knokkelformet fordypning på toppen.

– Menisker og leddbrusk

Mellom lårbeinet og skinnebeinet er det to C-formede bruskbiter, kalt menisker (medial menisk og lateral menisk), som bidrar til å absorbere kreftene som overføres gjennom benet. Endene av knoklene er også belagt med et glatt belegg kalt leddbrusk som bidrar til støtdemping og riktig bevegelse i leddet.

– Leddbånd i kneet

Flere viktige leddbånd forbinder lårbeinet med skinnebeinet og sørger for stabilitet i kneet når du beveger deg. Disse inkluderer:

 • Mediale kollaterale ligament på innsiden av kneet (MKL)
 • Lateralt kollateralt ligament på utsiden av kneet (LKL)
 • Fremre korsbånd
 • Bakre korsbånd

I områdene rundt kneet sitter det også mange muskler og senefester. Blant disse er quadriceps på forsiden av låret, hamstrings på baksiden av låret og adduktormusklene på innsiden av låret.

– Slimposer i kneet

Rundt leddet finnes det også en rekke væskefylte sekker, såkalte slimposer (også kjent som bursaer). Disse strukturene bidrar til å skille musklene fra beinvevet og redusere friksjonen under bevegelse. Dersom disse slimposene blir overbelastet eller skadet kan de bli betente og hovne opp – dette kalles for knebursitt. Ved en slik betent slimpose kan nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning bidra til å redusere væskeansamling i kneet – gjerne i kombinasjon med en knestøtte for å avlaste og beskytte kneet.

Diagnostisering av knesmerter ved vridning i kneet

På grunn av de mange ulike anatomiske strukturene på et relativt lite område kan det være utfordrende å finne ut hva som er skadet etter en vridning i kneet. Plasseringen av knesmertene kan bidra til å lokalisere årsaken til symptomene.

– Kyndig helsepersonell kan utrede knesmertene dine

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å undersøke kneet ditt. Dette inkluderer blant annet spesielle ortopediske tester for å undersøke om det foreligger funn som indikerer meniskskader eller leddbåndskader.

Smerter på innsiden av kneet (medialt)

Årsaker til smerter på innsiden av kneet kan inkludere:

 • Medial meniskruptur: Dette er en relativt vanlig årsak til smerter på innsiden av kneet etter en vridningsskade. Slike akutte bruskskader fører vanligvis til smerter på innsiden av kneet og hevelse som forverrer seg i løpet av 24 til 48 timer etter hendelsen. Tilstanden kan også føre til at kneet låser seg eller gir etter, slik at du ikke kan strekke ut benet helt.
 • MKL-forstuing: En rift eller avrivning av det mediale kollateralligamentet på innsiden av kneet. Disse er vanligvis ledsaget av smerter på innsiden av kneet og hevelse kort tid etterpå. Avhengig av hvor alvorlig skaden er, kan det også oppstå en poppende følelse og ustabilitet i beinet.
 • Artrose (slitasjegikt): Hvis du vrir kneet på en uhensiktsmessig måte, for eksempel som ved et fall eller en idrettsskade, kan det forverre eksisterende tilstander – som for eksempel artrose.

Kneskålen

Hvis du opplever smerter i nærheten av kneskålen etter en vridning, kan flere forhold være årsaken til symptomene dine, blant annet:

 • Patellaluksasjon: Når kneskålen enten helt eller delvis sklir ut av sporet den normalt hviler i. Denne typen skade forekommer oftest hos ungdommer og gir vanligvis smerter på forsiden av kneet, hevelse og ubehag når man bøyer eller retter ut benet.
 • Synovial plica-syndrom (SPS): Dette er en tilstand som oppstår når synovialplicaene (innvendige folder i vevet som omslutter kneleddet) blir betente. Selv om det er mer vanlig å tenke på dette som en overbelastningstilstand, kan SPS av og til oppstå etter et traume og resulterer vanligvis i smerter på innsiden av kneskålen.

Å gi økt støtte til kneskålen med bruk av knestøtte kan være fordelaktig i situasjoner hvor du vet at det kommer til å bli økt belastning mot området.

Her kan du se et eksempel på en knestøtte som stabiliserer kneskålen på en god måte – uten å legge trykk direkte mot den.

Smerter på utsiden av kneet (lateralt)

I likhet med de tilsvarende strukturene i det mediale kneet kan flere ulike ytre knestrukturer påvirkes av en vridningsskade.

 • Akutt rift eller ruptur i den laterale menisken: Denne typen bruskskade forårsaker vanligvis smerter ved det ytre leddet, låsing eller svikt i kneet og vanskeligheter med å strekke ut benet helt. Det er også vanlig å se hevelse 24 til 48 timer etter avrivningen.
 • Forstuing eller avrivning av LKL etter en vridning: Denne tilstanden forårsaker vanligvis smerte og ømhet på utsiden av leddet, mer umiddelbar hevelse og ustabilitet ved belastning av benet. En skade på laterale kollateralligamentet oppstår vanligvis når kneet forskyves lenger utover enn det egentlig kan gå (som ved en takling).
 • Artrose i den laterale eller ytre delen av kneet: Dette kan føre til at tilstanden blusser opp etter en vridning. I likhet med medial kneartrose kan dette føre til diffuse knesmerter, stivhet etter stillesitting, ømhet og hevelse etter lengre perioder med aktivitet.

Ved smerter fra utsiden av låret og hoften kan rulling på skumrulle bidra til å løse opp i anspente muskler og senefester som gir vondt på utsiden av kneet.

Refererte knesmerter

Knesmerter tolkes vanligvis som et tegn på en skade i selve leddet, men dette er ikke alltid tilfelle. I noen tilfeller kan en vridningsskade forverre en mer fjerntliggende struktur og føre til at smertene sprer seg til dette området. Et eksempel:

 • Artrose i hoften: I likhet med kneartrose kan denne tilstanden utløses av en akutt skade i beinet. Selv om hofteartrose oftest gir ømhet i lysken, kan det også kan gi smerter i kneet, låret, baken eller til og med underbenet. Henviste knesmerter fra hofteartrose kan også ledsages av stivhet i selve hofteleddet. Symptomene forverres vanligvis når man er mye på beina, eller når man reiser seg opp fra sittende eller liggende stilling.
 • Strukturer i ryggraden: Nervene som går ut av ryggmargen i korsryggen styrer bevegelser og følelse i beina. I sjeldne tilfeller kan en vridningsskade forårsake kompresjon eller irritasjon av en av disse nervene og føre til refererte smerter i området rundt kneet. Denne tilstanden kalles lumbal radikulopati og kan ledsages av nummenhet eller prikking i beina. I mer alvorlige tilfeller kan det også oppstå muskelsvakhet eller ustabilitet i bena.

Øvelser og trening for knesmerter ved vridning

Når det kommer til riktig trening for knesmerter er det viktig å kjenne til den underliggende diagnosen. Særlig viktig er det å få utredet knesmerter etter skader – slik som ved idrett eller fall. Men på generell basis er trening med strikk (slik som minibånd eller yogabånd) vurdert som å være en av de tryggeste måtene å trene opp knærne på. Nettopp derfor brukes strikk vanligvis ved rehabiliteringstrening etter kneskader. I tillegg er, som nevnt tidligere, rulling på skumrulle populært for å oppnå bedre funksjon i muskler og senefester som fester ned mot kneet.

VIDEO: 5 skumrulleøvelser mot vonde bein og legger

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med skumrulle for lår og legger. Her kan du se hvordan du kan bruke en slik rulle til å aktivt løse opp i smertegivende muskulatur rundt knærne. Ved aktiv rehabiliteringstrening for knærne kombinerer mange trening med strikk med bruk av skumrulle, samt sykling eller svømming.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr utredning, behandling og rehabiliteringstrening.