Bakers Cyste: Alt du Trenger å Vite

Bakers cyste er en væskefylt hevelse i knehasen som forårsakes av for mye kneleddvæske.

Denne vanlige tilstanden oppstår når overflødige mengder væske som produseres av synovialhinnen i kneleddet dytter seg gjennom baksiden av leddkapselen (fibervevet som omringer leddet), former en cyste og buler inn i baksiden av kneet, også kjent som popliteal fossa. En Bakers cyste kan også kalles for en «poplitealcyste”.

– Vanlige årsaker inkluderer artrose og kneskader

Om du har slitasjegikt eller leddgikt kan det hende du kjenner deg igjen i denne tidvis smertefulle tilstanden. Heldigvis finnes det tilgjengelige behandlingsformer og egentiltak mot Bakers cyste, avhengig av årsaken. Knekompresjonsstøtter, sirkulasjonsøvelser, fysioterapi og laserterapi er mulige behandlingsmetoder.

En Bakers cyste oppstår som regel som resultat av et problem med kneleddet, slik som artrose, bruskskade eller menisktilstander. Tilstandene kan føre til at kneet produserer for mye væske. Selv om en Bakers cyste kan forårsake hevelser og ubehag vil behandling og rehabiliteringsøvelser mot det underliggende problemet vanligvis føre til lindring og funksjonell bedring.

Tips: Kompresjonsstøtter for kneet (med kobberinfusjon) er et populært hjelpemiddel for revmatikere og de med artrose i knærne. Støtten kan bidra til å gi økt stabilitet og støtte til kneet. Dette kan også bidra til forbedret sirkulasjon og lymfedrenasje. Andre føler lindring ved påsmøring av arnica-gel eller kryoterapi.”

Årsaker: Hvorfor får man Bakers cyste?

En smørende væske kalt synovialvæske (leddvæske) hjelper beinet med å bøye seg smidig og reduserer friksjon mellom de bevegelige delene av kneet.

Men noen ganger kan underliggende tilstander føre til at kneet produserer for mye synovialvæske. Når dette skjer kan væsken bygge seg opp i bakdelen av kneet, som fører til en Bakers cyste.

Dette kan forårsakes av:
 • Betennelse i kneleddet: Som kan oppstå som følge av ulike typer artrose og artritt. F.eks. Revmatisk artritt.
 • Kneskade: Slik som bruskskader eller meniskskader.

Bakers cyster har ingenting med bakere å gjøre; de ble faktisk oppkalt etter William Morrant Baker, en britisk kirurg som oppdaget dem for første gang. Hvem som helst kan rammes av Bakers cyste, spesielt etter kneskader eller på grunn av en kronisk skadetilstand i kneet.

Enkelt og greit kan en Bakers cyste oppstå etter at leddkapselen blir skadet eller svekket. Dette forårsakes altså av økte inflammasjonsprosesser og leddvæskehevelser i kneet.

Det er viktig å finne ut av om tilstanden din faktisk er en Bakers cyste eller ikke, så vi anbefaler at du får den undersøkt av fysioterapeut eller moderne kiropraktor. Disse kan instruere deg i de riktige rehabiliteringsøvelsene tilpasset Bakers cyste.

Symptomer

I enkelte tilfeller fører ikke en Bakers cyste til smerter, og det kan hende du ikke legger merke til den. Men om du opplever symptomer kan disse inkludere:

 • Hevelser bak kneet
 • Knesmerter
 • Stivhet og manglende evne til å bøye kneet fullstendig

Symptomene kan forverres etter aktivitet, ved for mye stillesitting eller når du har stått oppreist i lengre tid.

 • Smerten beskrives vanligvis bak kneet, spesielt ved fullstendig fleksjon (bøying) eller ekstensjon (retting av bein). Personen kan også oppleve smerter øverst i leggen eller på baksiden av låret.
 • En annen vanlig plage er at det oppstår smerter ved trykk bak kneet. F.eks. når du setter deg ned på grunn av berøring av stoloverflate eller trykk mot området bak kneet (også kjent som poplitealområdet)

En Bakers cyste kan ofte være myk ved berøring og litt øm. Det kan hende du ikke har andre symptomer enn en synlig kul bak kneet ditt eller en stram følelse av at noe befinner seg bak kneet. Når du retter ut kneet kan dette gjøre en Bakers cyste mer tydelig og smertefull.

– Kan bli større og mindre

Det er viktig å ta Bakers cyster på alvor, da de faktisk kan både hovne opp eller krympe. Med riktige tiltak kan den altså bli mindre. Men den kan også sprekke under huden hvis den blir for stor – og symptomene på en sprukken Bakers cyste likner veldig mye på de som er assosiert med blodpropper: tydelig rødlighet, varmeutvikling og smerter i baksiden av kneet og leggen. Væsken fra den revne cysten absorberes av kroppen. Når dette skjer vil Bakers-cysten forsvinne midlertidig, men vanligvis kommer den tilbake igjen dersom årsakene til tilstanden fortsatt finnes der.

Diagnostisering og Behandling

En funksjonell og kliniske undersøkelse, vanligvis utført av fysioterapeut eller moderne kiropraktor, er vanligvis alt som trengs for å diagnostisere en Bakers cyste. MR undersøkelse eller ultralyd kan brukes for å bekrefte at cysten er fylt med væske og ikke er solid – dersom dette er indisert.

Konservative behandlingsmetoder

Avhengig av den underliggende tilstanden som forårsaker den kan en Bakers cyste behandles uten kirurgiske inngrep i de aller fleste tilfeller. Konservativ behandling kan inkludere:

 • Drenering av væske fra cysten ved hjelp av nål og sprøyte
 • Kortisoninjeksjon for å redusere inflammasjon i kneet
 • Hvile
 • Heving av beinet
 • Isbehandling for å redusere inflammasjon
 • Fysioterapi og rehabiliteringsøvelser
 • Anti-inflammatorisk og skademodulerende laserterapi
 • Behandling av underliggende tilstand

“Ved Bakers cyste er nøkkelen til god bedring å adressere den underliggende årsaken. Det gir for eksempel ingen mening å sette kortisoninjeksjon, som kan ha negative bivirkninger, dersom årsaken til problemet gjør at cysten bare kommer tilbake igjen kort tid etter.”

Kompresjonstøy, slik som knekompresjonsstøtter og kompresjonssokker, hjelper med å forebygge mot og redusere hevelser. Hevelser og øden kan føre til mer smerter og forsinket tilhelingsprosess. I de fleste tilfeller vil behandling av skaden som forårsaket Bakers-cysten lindre symptomene og redusere sannsynligheten for at den kommer tilbake senere.

Leggøvelser og sirkulasjonsøvelser

Det kan være nyttig å gjøre daglige kneøvelser for å stimulere økt sirkulasjon og funksjon (se video med øvelser nedenfor). En fotmassasjerulle kan også hjelpe deg med å løse opp i anspente fotmuskler og stimulere sirkulasjon til leggen og områdene i nærheten av kneet.

VIDEO: 5 Øvelser mot Smerter bak Kneet (Inkludert Bakers cyste)

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.