Konservativ Behandling og Egentiltak ved Meniskskader i Kneet

Avreven menisk og liknende skader er dessverre ganske vanlige blant atleter og de som deltar i regelmessige treningsaktiviteter. De varierer i symptomer og alvorlighetsgrad og kan føre til ulike mengder smerte for hver pasient.

Kneleddet er det største og et av de mest komplekse leddene i kroppen. Det må støtte en god del vekt daglig og må håndtere belastningen fra hopping, løping og løfting av tung vekt. Kontaktsport og enkelte treningsøvelser er kjent for å legge mer belastning på kneleddet, som ofte fører til knesmerter, løperkne og skader slik som meniskavrivninger. Ved denne typen idrett og belastning er det viktig å tenke forebyggende treninger og støtte-tiltak; slik som knekompresjonsstøtter. Sistnevnte kan, naturligvis, også benyttes dersom man har en aktiv skade.

Eldre atleter og individer med artrose har større risiko for å utvikle en meniskavrivning på grunn av naturlig nedbrytning av vevet og uttynning av brusket.

Behandling for meniskavrivning avhenger av en rekke faktorer, slik som alvorlighetsgraden på avrivningen, hvor den befinner seg, pasientens alder og aktivitetsnivået deres. Mens operasjon ofte er et konvensjonelt alternativ, finnes det naturlige framgangsmåter tilgjengelig som sørger for riktig tilfriskning uten invasiv operasjon av kneet.

Hva er en Meniskavrivning?

En meniskavrivning eller rift kan føre til store smerter og reduserer pasientens evne til å fungere i dagliglivet. Dessverre er en meniskavrivning et av de oftest oppstående bruskskadene i kneet – og er langt vanligere enn mange tror. Faktisk har mer enn 40 prosent av alle over 65 år en form for meniskskade. Mange av disse er ikke klar over det.
Meniskusene er deler av brusk i knærne mellom tibiaen (leggbeinet) og femuren (lårbeinet) som stabiliserer og støtter rundt leddet og beskytter knoklene mot utslitning over tid. Kneet er et hengeledd, som betyr at det kun tillater bevegelser i en retning.
Det finnes to hovedmenisker i kneet, også kjent som medial- og lateralmenisken.

En skade oppstår når overdreven belastning pålegges kneet, spesielt om det er delvis eller helt utstrukket. Menisken kan bli fanget mellom tibiaen og femurbeinet, som lager rifter i bruskvevet.

Hva er symptomene på en meniskavrivning?

Selv om en rekke symptomer kan dukke opp ved meniskavrivning er de vanligste symptomene oftest:

 • Smerter i kneet
 • Fastlåsning av kneet, som gjør det vanskelig å gå eller bevege seg
 • Hevelser og ømhet i kneet
 • Begrenset bevegelighetsevne i beinet

Noen ganger kan individet kjenne et knekk eller sprekk når skaden oppstår, mens andre opplever en sakte forverring av symptomer. Om kneet låser seg vil det “sitte fast” hverken fullstendig bøyd eller utrettet, som fører til manglende bevegelighet.

Hva forårsaker Meniskavrivninger?

En rift eller avrivning kan dukke opp plutselig, eller sakte over tid på grunn av nedbrytning av vevet. De vanligste årsakene bak en meniskavrivning inkluderer følgende:

 • En rift kan oppstå når du snur eller plutselig endrer retning på kneet. Dette oppstår som regel sammen med en avrivning av anterior cruciatligamentet (ACL) eller medial cruciatligamentet (MCL).
 • En uvanlig rotering eller gnisning som oppstår når foten er på plass, mens kneet roteres. Dette kan også skje når man treffer noe under sportstrening, slik som fotball eller basketball.
 • En ekstrem bøyning eller overrotering av kneet på grunn av forplantning av foten eller nedadgående belastning på kneet.
 • Gjentakende bevegelser som bøying, rotering og rask sparking kan forårsake laterale meniskavrivninger.
 • Hverdagshandlinger som å gå inn og ut av bilen, reise seg for raskt eller glidning og fall kan forårsake avrivninger hos de som er sårbare.

Kan man Reparere en Avreven Menisk Naturlig?

Det er ikke sikkert at det kan repareres 100%. Men selv om du kanskje tenker at operasjon er den eneste løsningen for en avreven menisk, finnes det langt mindre invasive behandlinger som kan bidra til å reparere menisken din på en naturlig måte. Og faktum er at, grunnet blant annet risiko, så utfører man stort sett ikke operasjoner på menisk lenger hos de over 35 år.

RICE-Tiltak for Meniskavrivning

RICE (eller HIKH på norsk) står for Hvile, Is, Kompress og Hev. Om du har en avreven menisk er umiddelbar hvile avgjørende. Løft det rammede beinet over hjertenivå for å redusere hevelser. Begynn isbehandling i intervaller på femten minutter for å lindre smertene.

En elastisk kompresjonsstøtte kan også være en god ide for å begrense hevelser, bevegelighet av kneet og vektbelastning på kneet.

Øvelser for Meniskavrivninger

Etter å ha hvilt ordentlig bør du støtte helbredelsesprosessen med spesifikke øvelser for meniskavrivninger. Her tilrådes det på det sterkeste at du får satt sammen et program i regi av fysioterapeut eller idrettskiropraktor.

 • Utstrekking/Sammenbøying – Uansett om du står eller sitter skal du bøye og rette ut kneet så langt som mulig uten å oppleve for store smerter. Gjør 3 runder med 10-20 repetisjoner.
 • Rette Beinhevinger – Ligg på ryggen med det sunne kneet ditt bøyd og foten flatt på gulvet. Hold det skadde kneet ditt rett og på gulvet, for så å stramme lårmusklaturen. Løft beinet sakte rundt seks tommer opp fra gulvet mens du holder beinet rett og konstant strammer musklene. Hold i tre sekunder og senk beinet sakte ned igjen. Gjenta ti ganger på hvert bein.
 • Hælglidninger – Ligg på ryggen med et kne bøyd oppover. La hælen gli så langt som mulig mot rumpa. Gjenta 10 til 20 ganger på hvert bein.
 • Legghevninger – Stå med føttene dine en skulderlengde fra hverandre. Løft hælene så høyt som mulig fra bakken og la dem sakte gli tilbake mot bakken. Prøv to til tre runder med 20 repetisjoner.
 • Hofteutstrekning – Balanser på det uskadde beinet, med en vegg eller stol som støtte ved behov. Beveg det skadde beinet utover mot siden så langt du klarer. Gjenta 20 ganger.

Ved rehabiliteringstrening mot meniskskader er det svært vanlig at man bruker minibånd – slik som vist nedenfor. Disse lar deg trene knær og hofter på en trygg måte – samtidig som at du isolerer de enkelte musklene.

Anti-Inflammatorisk Kosthold for Avreven Menisk

Inflammasjon er et stort problem ved en meniskavrivning, og det finnes måter man på naturlig vis kan redusere hevelser gjennom et sunt kosthold og enkelte kosttilskudd. Antiinflammatoriske matvarer inkluderer:

 • Frukt og grønnsaker, spesielt bladgrønnsaker og bær
 • Kvalitetsproteiner som fisk, egg og kjøtt
 • Nøtter og frø
 • Sunt fett som olivenolje, kokosolje og avocado
 • Sunne væsker som beinmargsbuljong og grønn te
 • Vann

Fysioterapi og Fysikalsk Behandling for Avreven Menisk

Pasientene kan prøve ut fordelene ved fysikalsk behandling for en avreven menisk. En rekke ulike bløtvevsbehandlinger er tilgjengelige for å forbedre fleksibilitet og redusere smerter mens kroppen reparerer seg selv. Behandleren din kan muligens benytte massasje, utstrekking, mobilisering og andre teknikker som laserterapi eller sjokkbølgebehandling.

– Få problemet utredet

Å besøke helsepersonell for en videre utredning vil hjelpe deg med å finne fram til hvilken behandlingform og smertelindring som passer best til ditt tilfelle av avreven menisk. Ikke bare kan de hjelpe deg med nåværende skade, men også hjelpe med å finne ut av hvilke problemer som medvirker til belastningen på kneleddet ditt, slik som proneringsabnormaliteter, svak rumpe- eller hoftemusklatur eller kjernemusklatur.

VIDEO: Knestyrkeøvelser med Mini-bånd Strikk

Takk til Vondtklinikkene avdeling Lambertseter Kiropraktor og Fysioterapi i Oslo for videoen med treningsprogrammet.