Årsaker til hovne hender og føtter

Mild hevelse i ankler og føtter er relativt vanlig og gir vanligvis ikke grunn til bekymring, særlig hvis du har stått eller gått mye. Men føtter og ankler som forblir hovne eller ledsages av andre symptomer, kan være tegn på et alvorlig helseproblem.

I denne artikkelen går vi nærmere innpå mulige årsaker til hovne hender og føtter. Vi går også gjennom gode egentiltak slik som bruk av kompresjonshansker og kompresjonssokker.

Fot eller ankelskade

En skade på foten eller ankelen kan føre til hevelse. Det vanligste er en forstuet ankel, som oppstår når en skade eller feiltrinn fører til at leddbåndene som holder ankelen på plass, strekkes utover normal rekkevidde. For å redusere hevelsen fra en fot- eller ankelskade bør du fokusere på hvile og avlastning – etterhvert er det også viktig med sirkulasjonsøvelser.

– Få skaden undersøkt

Oppsøk en undersøkelse hos fysioterapeut eller idrettskiropraktor dersom du mistenker skade på sener eller ligamenter. Bruk en kompresjonsstøtte for ankelen og foten slik at du reduserer risiko for overbelastning og gir området tiltrengt restitusjon.

Graviditetskomplikasjoner

Noen hevelser i ankler og føtter er normalt under graviditet. Plutselig eller overdreven hevelse kan imidlertid være et tegn på svangerskapsforgiftning, en alvorlig tilstand der høyt blodtrykk og protein i urinen utvikles etter 20. svangerskapsuke. Hvis du opplever alvorlig hevelse eller hevelse ledsaget av andre symptomer som magesmerter, hodepine, sjelden vannlating, kvalme og oppkast eller synsforandringer, ring legen din umiddelbart.

Lymfødem

Dette er en opphopning av lymfevæske i et vev som kan oppstå på grunn av mangel på eller problemer med lymfekarene eller etter fjerning av lymfeknuter. Den proteinrike lymfevæsken beveger seg normalt langs et omfattende nettverk av blodårer og kapillærer. Den filtreres gjennom lymfeknutene, som fanger opp og ødelegger uønskede stoffer, for eksempel bakterier. Men når det oppstår problemer med blodårene eller lymfeknutene, kan væskens bevegelse blokkeres. Ubehandlede lymfeansamlinger kan svekke sårheling og føre til infeksjoner og misdannelser.

– Har du mottatt strålebehandling?

Lymfødem er en vanlig konsekvens av strålebehandling eller fjerning av lymfeknuter hos kreftpasienter. Hvis du har gjennomgått kreftbehandling og opplever hevelse, bør du oppsøke lege umiddelbart. Vi minner ellers om at bruken av kompresjonshansker og kompresjonssokker kan bidra til å redusere hevelser i både føtter og hender.

Venøs insuffisiens eller kronisk venøs insuffisiens

Hevelse i ankler og føtter er ofte et tidlig symptom på venøs insuffisiens, en tilstand der blodet utilstrekkelig beveger seg opp i venene fra bena og føttene opp til hjertet. Normalt holder venene blodet strømme oppover med enveisventiler. Når disse klaffene blir skadet eller svekket, lekker blodet tilbake ned i karene og væske holdes tilbake i bløtvevet i underbenene, spesielt anklene og føttene. Kronisk venøs insuffisiens kan føre til hudforandringer, hudsår og infeksjon. Hvis du opplever tegn på venøs insuffisiens bør du oppsøke legen din. Støttestrømper og kompresjonssokker kan bidra til bedret sirkulasjon i de påvirkede områdene.

Infeksjon

Hevelse i føttene og anklene kan være et tegn på infeksjon. Personer med diabetisk nevropati eller andre nerveproblemer i føttene har større risiko for fotinfeksjoner. Hvis du har diabetes, er det viktig å inspisere føttene daglig for blemmer og sår, fordi nerveskader kan sløve smertefølelsen og fotproblemer kan utvikle seg raskt. Hvis du oppdager en hoven fot eller blemme som ser ut til å være infisert, kontakt legen din umiddelbart.

Blodpropp

Blodpropp som dannes i venene i bena kan stoppe returstrømmen av blod fra bena tilbake til hjertet og forårsake hevelser i ankler og føtter. Blodpropp kan enten være overfladisk (oppstår i venene rett under huden), eller dype (en tilstand kjent som dyp venetrombose.

Blodpropper som sitter dypt, kan blokkere en eller flere av de store venene i beina. Disse blodproppene kan være livstruende hvis de løsner og beveger seg til hjertet og lungene. Hvis du opplever hevelse i det ene benet sammen med smerter, lett feber og eventuelt fargeforandring på det berørte benet, bør du kontakte legen din umiddelbart. Behandling med blodfortynnende midler kan være nødvendig.

Hjerte, lever, eller nyresykdom

Noen ganger kan hevelse indikere et problem som hjerte-, lever- eller nyresykdom. Ankler som svulmer om kvelden kan være et tegn på å beholde salt og vann på grunn av høyresidig hjertesvikt. Nyresykdom kan også forårsake fot- og ankelhevelser. Når nyrene ikke fungerer som de skal, kan væske bygge seg opp i kroppen. Leversykdom kan påvirke leverens produksjon av et protein kalt albumin, som hindrer blodet i å lekke ut av blodårene og inn i det omkringliggende vevet. Utilstrekkelig albuminproduksjon kan føre til væskelekkasje. Tyngdekraften gjør at væske samler seg mer i føttene og anklene, men væske kan også samle seg i magen og brystet. Hvis hevelsen din er ledsaget av andre symptomer, inkludert tretthet, tap av appetitt og vektøkning, kontakt legen din med en gang.


VIDEO: Håndøvelser mot hevelse i hender og fingre

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her