Artritt i knærne: Årsaker, symptomer og behandling

Artritt i knærne innebærer betennelse i kneleddene. Her ser vi nærmere på årsaker, diagnoser, symptomer, behandling og øvelser ved artritt i knærne.

Artritt betyr altså leddbetennelse. Kneartritt innebærer altså betennelse i kneleddet. Noen former for artritt i knærne, som ved revmatisk artritt, er kroniske og uten noen kur. Men allikevel er det en rekke gode egentiltak og behandlinger som kan hjelpe deg med å opprettholde god funksjon og bevegelighet i knærne – og mange av disse kan man gjøre selv. Selvfølgelig anbefales det at man i tillegg til slik egenbehandling også får veiledning av autorisert helsepersonell.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Mange typer av artritt

Det finnes flere varianter av artritt. De vanligste inkluderer:

 • Revmatisk artritt (leddgikt)
 • Slitasjegikt
 • Psoriasis artritt
 • Urinsyregikt

For å få best mulig behandling er det naturligvis viktig at man får diagnostisert hvilken type av artritt man har.

Revmatisk artritt i kneet

Revmatisk artritt er også kjent som leddgikt. Dette er en kronisk, autoimmun form av revmatisme som forårsaker betennelse i leddene. Denne diagnosen påvirker vanligvis symmetrisk – som i at den vil angripe ledd på begge sider (begge knær i dette tilfellet) samtidig. Betennelsesreaksjonene gir grunnlag for smerter, hevelse og stivhet i kneet.

– Ødelegger brusk og leddhinne

Revmatisk artritt er en autoimmun diagnose. Dette innebærer at immunforsvaret feilaktig angriper sine egne celler og sitt eget vev. Ved slik artritt i knærne blir ofte leddhinnen betent og de påfølgende reaksjonene fører til ødeleggelser og nedbryting av brusk. Leddgikt kan ramme alle ledd i kroppen, men knærne er et av de vanligste stedene som blir rammet.

Slitasjegikt i kneet

Slitasjegikt innebærer degenerative forandringer i leddet. Tilstanden kan trigges av skader eller aldersrelaterte endringer. Når dette forekommer i kneet innebærer dette en gradvis nedbryting av den beskyttende brusken og tilhørende betennelsesreaksjoner. Over tid kan det også dannes beinsporer i kneleddet. Etter hvert som slitasjegikten blir verre og verre, vil dette kunne føre til at lårbeinet og skinnebeinet gnisser mot hverandre – som kan gi betydelige smerter og redusert knefunksjon.

Psoriasis artritt

Mange er kjent med hudsykdommen psoriasis. Men ikke alle vet at 7-26% av de med denne sykdommen har leddsykdommen psoriasis artritt – som kan ramme ethvert ledd i kroppen.1 Dette er altså en leddbetennelse som er assosiert med psoriasis, men som ikke rammer alle som har denne hudsykdommen.

Urinsyregikt i kneet

[Illustrasjon av urinsyregikt i storetåen – for å danne et bilde av hvordan det kan se ut i kneleddet]

Urinsyregikt er en type av inflammatorisk artritt. Men i motsetning til revmatisk artritt og psoriasis artritt forårsaker ikke urinsyregikt betennelse i hele kroppen. Høye nivåer av urinsyre er hovedproblemet ved denne diagnosen – som igjen kan føre til krystallisering inne i leddet. Resultatet er en ekstremt smertefull form av leddbetennelse.

Egenbehandling mot artritt i kneet

Behandling av artritt innebærer vanligvis en kombinasjon av medikamentell behandling i samarbeid med fastlegen eller revmatolog, samt egentiltak som bidrar til å redusere leddbetennelse og symptomer i hverdagen. Blant annet er det svært vanlig at man daglig bruker nedkjøling mot kneet med gjenbrukbar kuldepakning og knekompresjonsstøtter – som begge kan bidra til å redusere væskeansamling i kneleddet.

I tillegg finnes det en rekke andre tiltak som også kan hjelpe deg ved artritt i kneet. Inkludert:

 • Tilpasset fysisk aktivitet
 • Trening med lavere belastning
 • Styrkeøvelser
 • Tøyeøvelser
 • Topikal behandling
 • Varme og kuldeterapi
 • Knestøtter

Fysisk aktivitet

Artritt kan føre til at man kanskje blir for forsiktig når det kommer til bevegelse og aktivitet. Inaktivitet kan føre til at du får mer vondt i kneleddene. Hvis man unngår å bevege det kan musklene rundt leddet svekkes – noe som konsekvent fører til økt belastning på leddet grunnet mindre stabilitetsmuskler. Her er noen av fordelene med trening i forbindelse med artritt:

 • Styrke musklene rundt leddene
 • Opprettholde beinstyrken
 • Gir deg mer energi
 • Hjelper deg med å holde en sunn vekt
 • Gjør det lettere å sove om natten
 • Forbedrer balansen
 • Forbedrer livskvaliteten din

Studier har vist at fysisk aktivitet reduserer smerter, forbedrer fysisk funksjon og gir moderat forbedret helserelatert livskvalitet hos personer med hofte- eller kneartrose sammenlignet med voksne med disse artrosene som var mindre aktive.2 Forskjellige typer trening kan bidra til å redusere knesmerter, blant annet kondisjonstrening med lav belastning, styrke- og tøyningsøvelser og trening i varmtvannsbasseng.

Trening med lav belastning og lav intensitet

Kondisjonstrening med lav belastning gir bedre kondisjon samtidig som belastningen på kneleddene minimeres. Disse treningsformene gjør at du kan dra nytte av kondisjonstrening uten å overbelaste leddene. Skånsom kondisjonstrening omfatter blant annet gåturer, sykling, trening i basseng og ellipsemaskin.

Styrkeøvelser

Styrkeøvelser er øvelser som bidrar til å bygge sterkere muskler, som du trenger for å støtte og beskytte leddene dine. Du kan redusere belastningen på kneleddene ved regelmessig å trene musklene rundt knærne, inkludert øvelser som trener hoftemuskulaturen, setemusklene, hamstrings og quadriceps. Dette kan blant annet gjøres ved strikktrening.

VIDEO: Knestyrkeøvelser med strikk

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med minibånd og strikk tilpasset for deg med artritt i kneet. Noe av det viktigste er også at du holder deg innenfor komfortable bevegelsesutslag og at øvelsene ikke gjør vondt.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.

Tøying

Tøyeøvelser gir grunnlag for bedre bevegelsesutslag og fleksibilitet i kneet. Oppvarmende tøyningsøvelser kan også hjelpe deg med å gjøre kroppen klar for anstrengende aktivitet. Det er mange fordeler med å tøye ut. Disse inkluderer blant annet:

 • Forbedret bevegelsesutslag
 • Redusert muskelspenning
 • Redusert risiko for muskel- eller bløtvevsskader

En annen måte å oppnå bedre fleksibilitet og bevegelighet inkluderer bruk av skumrulle. Dette er altså en rulle som man, du gjettet det, ruller på og bearbeider inn mot stramme muskler i lår og legger.

Topikale behandlinger

Topikale behandlinger, som betyr behandlinger du påfører på huden, som reseptfrie smertelindrende kremer/geler, er et annet alternativ som kan hjelpe deg med å håndtere kneartritt hjemme.

Reseptfrie topikale salver

Topikale smertestillende midler er behandlinger som påføres huden som har en smertestillende effekt. Det finnes ulike alternativer for reseptfrie, topikale smertestillende midler, inkludert kremer, sprayer og geler, som kan hjelpe deg med å håndtere knesmerter fra artritt. Andre inneholder capsaicin, stoffet som finnes i chilipepper og som gjør at den er oppvarmende.

Topikale salver med capsaicin (som vist nedenfor) anbefales i ACR/Arthritis Foundations retningslinjer for behandling av kneartrose fra 2019.

Som du ser av ovenstående produkter finnes det flere varianter av slike kremer / salver. Noen av de er kuldegels og andre varmekremer. Hvilken man har best utbytte av kommer litt an på personlige preferanser og underliggende diagnose.

Varme- og kuldeterapi

Både varme og kulde kan være effektivt mot knesmerter. Varmebehandling kan få musklene til å slappe av slik at smerten og funksjonen bedres, og fremmer bevegelighet i leddene, noe som kan hjelpe mot stivhet. Vi har tidligere vist til at gjenbrukbar multipakning, som er både varmepakning og kuldepakning i en, kan være til å anbefale.

Knestøtter

Både kneskinner og kompresjonssokker kan begge bidra til å redusere smerter og forbedre funksjonen hos personer med artritt i knærne.

Kilder og forskning

1. Busse et al, 2010. Which Psoriasis Patients Develop Psoriatic Arthritis? Psoriasis Forum. 2010 Winter; 16(4): 17–25.

2. Goh et al, 2019. Relative Efficacy of Different Exercises for Pain, Function, Performance and Quality of Life in Knee and Hip Osteoarthritis: Systematic Review and Network Meta-Analysis. Sports Med . 2019 May;49(5):743-761.