– Rødvin mot Prolaps?

Er det virkelig slik at rødvin har noe for seg i kampen mot prolaps i rygg og nakke? Er dette lykkemeldingen som rødvinselskeren, helst med prolaps, har gått og ventet på? Eller er det kanskje en liten smule for fruktig til å være helt håndfast?

Rett på sak. Mange er glade i rødvin. Mange assosierer det også kanskje med litt ekstra kos og hygge i helgen? Og hva hadde vel da vært hyggeligere enn å høre mer om et sunt naturlig emne i rødvin med dokumenterte positive effekter?

– Resveratrol: En naturlig ingrediens i rødvin

Resveratrol finnes naturlig i skallet på druer – som, slik de aller fleste vinelskere jo vet, er en nokså viktig ingrediens i vin. Dette har vist særdeles spennende resultater i flere forskningsstudier, som blant annet har kunnet vise til følgende positive effekter:

  • Betennelsesdempende (anti-inflammatorisk)
  • Anti-katabolsk (forhindrer nedbryting og stimulerer reparasjon)
  • Smertelindrende (analgesisk effekt)
  • Bra for blodårene

– Viser Potensial for Reparasjon av Prolapsskader

En veldig spennende studie publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Spine skrev blant annet:

“The red wine polyphenol resveratrol shows promising potential for the treatment of nucleus pulposus-mediated pain”

– Wuertz et al (Spine, 2011 Oct 1;36(21):E1373-84.)

Oversatt fra engelsk til norsk betyr dette rødvinsbasert resveratrol viser et veldig lovende potensial for behandling av smerter fra den myke kjernen, kalt nucleus pulposus, i et skiveprolaps. Det skal sies at denne studien ble gjort in vitro, altså i laboratorieprøver, men også in vivo (i levende organismer).

– Effekten av Rødvins Polyfenolet Resveratrol mot Skiveskader

I første delen av studier, i laboratorieprøvene, så forskerne at resveratrol resulterte i en tydelig anti-inflammatorisk og skadebeskyttende effekt på celler i skiven. Deretter når de utførte studiene in vivo, altså på rotter, kunne de notere seg en tydelig smertereduksjon og bedring ved tilføring av resveratrol.

Annen Forskningsstudie: Regenererende Effekt

Men herligheten ved resveratrol ser ikke ut til å stoppe der. En sør-koreansk studie kunne nemlig vise til at det også så ut til å forekomme en anabolsk effekt i de skadde prolapsskivene – altså at tilføring av resveratrol ikke bare beskyttet, men også kunne vise til at skiveskader så ut til å begynne å reparere seg selv (regenerasjon). Det er utrolig spennende resultater – og ikke minst kan dette danne grunnlaget for langt mindre invasive behandlingsmetoder enn for eksempel prolapskirurgi.

Konklusjon: Alt med måte

Studier viser til at noe rødvin kan være fordelaktig – også med tanke på andre helseeffekter. Men vi må huske på at man ikke har kunnet gjøre studiene på mennesker enda. Pluss at i sistnevnte forskningsstudie vi nevner er resveratrol direkte injisert med sprøyte i skadeområdet. Spørsmål er om rødvin helt ned halsgapet og inn i magesekken gjør samme nytten. 😉 Vi minner også om at, for de som ikke liker rødvin, så er det å spise druer et glimrende alternativ for å få i seg resveratrol.

“Jeg er veldig flink med vin og kan på under et kvarter avgjøre om en vin er rød eller hvit. Hvis det er bra lys i lokalet…”

– Torkjell Berulfsen