Slimposebetennelse i hoften (hoftebursitt)

Slimposebetennelse i hoften er også kjent som hoftebursitt. Bursitt i hoften innebærer altså at slimposene, små beskyttende strukturer, er betente og hovne.

Bursaene er små, geléaktige poser som vi finner rundt omkring i kroppen, blant annet rundt skuldre, albuen, hoftene, knærne og hælene. De er også kjent som slimposer. Bursaene inneholder vanligvis kun en liten mengde væske og er plassert mellom bein og bløtvev, der de fungerer som beskyttende og støtabsorberende puter som bidrar til å redusere friksjon.

– Når slimposene blir betente og hovne

Bursitt er betennelse i bursa. Det er to store bursaer i hoften som vanligvis blir irriterte og betente. Den ene bursaen dekker det benete punktet på hoftebenet som kalles trochanter major. Betennelse i denne bursaen kalles trokanter bursitt.

– To typer av hoftebursitt

En annen bursa – iliopsoas bursa – ligger på innsiden (lyskesiden) av hoften. Når denne bursaen blir betent, kalles tilstanden også noen ganger hoftebursitt, men smertene sitter i lysken – og det riktige navnet er iliopsoas bursitt. Denne tilstanden er ikke like vanlig som trokanter bursitt, men behandles på samme måte. Avlastning av hoften for eksempel med halebeinspute og nedkjøling (med gjenbrukbar kuldepakning) er to nøkkelfaktorer ved slimposebetennelse i hoftene.

Vi sitter mye i hverdagen. Ved å bruke en støtdempende sittepute kan vi også redusere hvor mye belastning vi får i hoftene. Å kjøle ned det betente området daglig kan bidra til å redusere hevelser og gi lindring.

Symptomer ved slimposebetennelse i hoften

Hovedsymptomet på trokanter bursitt er smerter på utsiden av hoften. Smertene er primært direkte i hoften, men kan også gå ned mot utsiden av låret. I de tidlige stadiene beskrives smerten gjerne som skarp og intens. Senere kan smertene gå over til å bli mer verkende og spre seg over et større område av hoften. I tillegg kan det oppstå hevelse i området og rødlighet i huden.

– Ofte verre om natten og ved belastning

Vanligvis er smertene verre om natten, når man ligger på den berørte hoften og når man reiser seg fra en stol etter å ha sittet en stund. Det kan også bli verre når man går mye, går i trapper eller sitter på huk. For å ligge på best mulig måte er det mange som bruker bekkenpute.

Dette er altså spesialkonstruerte liggeputer mot bekken og ryggplager som gir riktig vinkel i hoftene når man sover.

Risikofaktorer for å få hoftebursitt

Hoftebursitt er noe som kan ramme alle, men det er vanligere hos kvinner og middelaldrende eller eldre mennesker. Det er mindre vanlig hos yngre mennesker og menn.

Følgende risikofaktorer har vært forbundet med utvikling av hoftebursitt.

  • Repetitiv belastningsskade (overbelastningsskade): Dette kan oppstå når du løper, går i trapper, sykler eller står i lange perioder.
  • Hofteskade: En skade på hoften kan oppstå når du faller på hoften, slår deg på hoften eller ligger på den ene siden av kroppen over lengre tid.
  • Ryggtilstander: Dette inkluderer skoliose, leddgikt i korsryggen (nedre del av ryggraden) og andre ryggproblemer som kan påvirke måten du går på.
  • Ulikhet i benlengde: Når ett ben er betydelig kortere enn det andre (minst 1.5 cm forskjellig), påvirker det måten du går på, og kan føre til irritasjon av en bursa i hoften.
  • Revmatisk artritt: Dette øker sannsynligheten for at bursaen blir betent.
  • Tidligere operasjoner: Kirurgiske inngrep rundt hoften eller proteser i hoften kan irritere bursaen og forårsake bursitt.
  • Beinsporer eller kalsiumavleiringer: Disse kan utvikle seg i senene som fester musklene til trochanter. De kan irritere bursaen og forårsake betennelse.

Diagnostisering

For å diagnostisere hoftebursitt vil klinikeren utføre en omfattende fysisk undersøkelse og se etter ømhet i området rundt hoften. Det kan også hende at terapeuten utfører ytterligere tester for å utelukke andre mulige skader eller tilstander. Disse testene kan omfatte bildediagnostiske undersøkelser som røntgen og MR undersøkelse.

Behandling av slimposebetennelse i hoften

Ikke-kirurgisk behandling

Den innledende behandlingen av hoftebursitt innebærer avlastning og hvile. Mange mennesker med hoftebursitt kan oppleve lindring med enkle livsstilsendringer, blant annet:

  • Endring av aktiviteter: Unngå aktiviteter som forverrer symptomene.
  • Reseptfrie Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID): Kan lindre smerte og kontrollere betennelse. Vær forsiktig med bruk av NSAIDs og bruk dem i begrensede perioder. Snakk med legen din om hvilke NSAID-preparater du bruker. NSAIDs kan ha uønskede (negative) bivirkninger hvis du har visse medisinske tilstander eller tar visse medisiner. Ikke begynn med medikamenter uten å rådføre deg med lege.
  • Hjelpemidler og avlastning: Bruk av halebeinspute kan avlaste hoftene når du sitter. En bekkenpute kan gi bedre liggestilling og dermed mindre irritasjon mot slimposene.
  • Fysioterapi: Øvelser for å tøye ut ITB-båndet og/eller øke styrken og fleksibiliteten i hoften er gunstig. Du kan gjøre disse øvelsene på egen hånd, eller en fysioterapeut kan lære deg å tøye hoftemuskulaturen og bruke andre behandlinger som massasje og leddmobilisering.
  • Steroidinjeksjon: Injeksjon av et kortikosteroid sammen med lokalbedøvelse kan også lindre symptomene på hoftebursitt, men regnes som et invasivt tiltak grunnet langtidsrisikoer. Det er svært viktig å begrense antall injeksjoner, da bruk av kortikosteroidinjeksjoner over lang tid kan skade det omkringliggende vevet – og gir betydelig høyere risiko for blant annet seneavrivninger i framtiden.

Forebyggende øvelser og tiltak

Selv om hoftebursitt ikke alltid kan forebygges, finnes det ting du kan gjøre for å forhindre at betennelsen blir verre:

  • Kjøl ned området flere ganger daglig med kuldepakning
  • Utfør lette sirkulasjonsøvelser for å stimulere lymfedrenasje og væskereduksjon
  • Oppretthold styrke og fleksibilitet i hoftemuskulaturen med strikktrening. F.eks. med minibånd (som vist i videoen nedenfor).

VIDEO: Strikktrening mot hoftebursitt

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram for hoftene med strikk.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.