Slimposebetennelse under kneskålen (infrapatellar bursitt)

Slimposebetennelse under kneskålen, også kalt infrapatellar bursitt, vil kunne gi smerte og hevelse foran på kneet, like under kneskålen (patella på latin).

Hvis vi deler opp ordet infrapatellar i infra, som betyr under, og patella, som er kneskål på latin – så skjønner vi altså at dette er en latinsk beskrivelse for hvor slimposebetennelsen er. På godt norsk kan vi oversette infrapatellar bursitt til slimposebetennelse under kneskålen. I denne artikkelen vil du lære mer om hvordan en slik slimposebetennelse kan gi deg smerter i kneet – og hva du kan gjøre med det. Noen av de aller viktigste tiltakene inkluderer bruk av knestøtter for å avlaste kneet, samt nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning.

Hva er infrapatellar bursitt?

(Figur 1: Oversikt over fire slimposer i kneet)

Slimposer, også kjent som bursaer, er væskefylte små poser som vi har i stort sett hele kroppen. Disse har som hovedformål å redusere gnisninger og friksjon mellom sener, muskler og beinvev. De gjør det rett og slett mulig for bløtvev å bevege seg over beinvev uten at det oppstår irritasjon og skader.

– En slimposebetennelse under kneskålen er også kjent som “prestekne”

Tilstanden er også kjent som Clergyman’s knee på engelsk, som kan oversettes til “prestekne” hvis vi er litt direkte. Diagnosen oppstår altså når det er irritasjon eller overbelastning på slimposen som ligger under kneskålen. Som av navnet antyder kan kneling (som når man ber), eller mye belastning mot denne delen av kneet, føre til overbelastning og betennelse i den involverte slimposen.

– Riktige tiltak vil kunne roe tilstanden i løpet av noen få uker

Ved riktige grep vil majoriteten av tilfellene med slimposebetennelse under kneskålen kunne bli betydelig bedre i løpet av noen få uker. Dette innebærer da altså at man reduserer belastning mot området, gir kneet mer stabilitet (knestøtte) og at man kjøler ned for å redusere hevelsen.

Ovenfor ser du to av de kanskje mest kjente og viktigste egentiltakene man kan ta i bruk ved slimposebetennelse under kneskålen. Ved å jevnlig bruke en kompresjonsstøtte kan du gi kneet mer stabilitet, men også stimulere økt blodsirkulasjon til det skadde området for bedre tilheling. Å bruke en kuldepakning 3-4 ganger daglig vil også være gunstig for å redusere hevelsen.

Infrapatellar bursa består egentlig av to lag

Faktisk så er det slik at slimposen vi kaller infrapatellar bursa består av to enheter:

 • Ytre infrapatellar bursa: Ligger foran patellasenen, mellom senen og hudlaget.
 • Dype infrapatellar bursa: Lokalisert under patellasenen, mellom senen og indre skinnebeinet (tibia).

Men her er det viktig å få fram at man behandler de som en enkelt enhet. Slimposen under kneskålen er viktig for å beskytte patellasenen når du bøyer og retter ut kneet – og gjør at bevegelsen blir uten friksjon og irritasjon.

Overbelastning av slimposen gir kode rød

Feilbelastning over tid, eller en plutselig akutt skade, fører til at slimposen overproduserer væske som en beskyttelsesmekanisme for å forhindre ytterligere skade. Slimposen hovner opp, og hvis man fortsetter med feilbelastning kan den bli hard og tykk. Ved ekstreme tilfeller har man også dokumentert at det setter seg kalkdannelser inne i selve slimposen (kalsifisert bursa). Dette er noe man selvfølgelig vil unngå på det aller sterkeste – og det er derfor viktig at man tar skaden på alvor fra start.

Årsaker til slimposebetennelse under kneskålen

Det finnes flere mulige årsaker til at man får infrapatellar bursitt. Felles for dem alle er at de gir overbelastning eller irritasjon mot slimposen. Vanlige årsaker inkluderer:

 • Kneling eller krabbing: Når du legger trykk på knærne fører dette til at slimposen trykkes sammen. Over tid kan dette føre til at slimposen blir hoven og betent. Visse yrker, slik som rørleggere og håndverkere, er mer utsatt for denne typen av slimposebetennelse.
 • Overbelastning: En plutselig økning innen løping, hopping, sparking eller trappegange kan føre til at slimposen overbelastes og blir betent. Nettopp derfor er det så viktig å øke progresjonen gradvis innenfor trening og aktiviteter.
 • Skader og traumer: Et spark under kneet når du spiller fotball. Et fall på kneet i håndballhallen. Traumer med direkte fysisk kraft mot fremre del av kneet kan føre til slimposebetennelse under kneskålen.
 • Kneskader: Slimposebetennelse under kneskålen kan oppstå sekundært til andre knediagnoser – slik som hopperkne (jumpers knee) og Schlatters.

Symptomer ved slimposebetennelse under kneskålen

Symptomene og de kliniske tegnene kan variere noe basert på hvordan slimposebetennelsen oppstod. Ved feilbelastning over lengre tid vil symptomene gjerne være mildere i starten – og deretter bli gradvis forverret ved vedvarende overbelastning. Ved mer akutte traumer vil hevelsen oppstå raskere, og symptomene kan være mer smertefulle fra start. Vanlige symptomer ved infrapatellar bursitt inkluderer:

 • Smerter foran på kneet under kneskålen
 • Hevelse
 • Mulig varmeutvikling og rødlighet
 • Forstyrret nattesøvn (grunnet bevegelse av kneet)
 • Svakhet i kneet og halting

Behandling og egentiltak ved infrapatellar bursitt

Vi har tidligere nevnt hvordan avlastning og nedkjøling er to helt essensielle tiltak tidlig i fasen av denne typen slimposebetennelse. Bruk av knestøtter, enten i form av kompresjonsstøtter eller avlastningsstøtter, gir hvile slik at hevelsen kan trekke seg tilbake. Å kjøle ned området flere ganger daglig vil også redusere hevelsen. Med mer alvorlige tilfeller kan det også være aktuelt med reseptfrie legemidler.

– Ikke glem kneøvelsene dine (for å unngå muskelsvinn)

Det er særlig viktig å merke seg at slimposebetennelse under kneskålen kan medføre at vi belaster beinet og kneet altfor lite over lengre tid. Som en konsekvens av dette kan musklene i leggene, lårene og hoftene bli svekket og svakere. Noe som igjen medfører mindre avlastning på knærne. Nettopp derfor er det så viktig å gjøre lette, enkle øvelser selv når man er rammet av infrapatellar bursitt – og da gjerne med strikk (minibånd). En skumrulle kan også hjelpe deg med å holde muskulaturen fleksibel og mindre anspent.

VIDEO: Øvelser mot slimposebetennelse i hofte og kne

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram anbefalte øvelser ved slimposebetennelse i hoften. Treningsprogrammet stimulerer sirkulasjon i beina, samtidig som at det styrker viktige muskler i lår, bekken og hofter. Ypperlige også for deg med infrapatellar bursitt. Som du ser av videoen brukes det strikk for å gjøre øvelsene mer skånsomme og tilpassede. Vi anbefaler at du utfører treningsøvelsene annenhver dag.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.