En Guide om Sjøgrens Syndrom: Symptomer og Behandling

Sjøgrens syndrom er en autoimmun, revmatisk diagnose som kan føre til leddsmerter, tørre øyne og tørr munn, samt en rekke andre virkninger i hele kroppen. Det er en kronisk autoimmun tilstand som typisk rammer voksne over 40 år.

Det finnes flere inflammasjonsmarkører for denne sykdommen som kan identifiseres via blodprøver. Sammen med symptomene dine, og andre tester, kan tilstedeværelsen av disse markørene hjelpe med diagnostiseringen av Sjøgrens syndrom. En autoimmun diagnose innebærer at kroppens eget immunforsvarer angriper seg selv.

– Symptomatisk behandling og egentiltak

Behandling inkluderer ofte immundempende medikamenter, slik som kortikosteroider. Det kan også hende du trenger symptomatisk behandling for økt komfort, som for eksempel øyedråper og lindrende kuldemaske for øynene (slike masker kan også hjelpe til med å unngå tørre øyne) eller søvnmaske tilpasset for de med Sjøgrens (trykker ikke mot øynene grunnet spesialdesign). Ifølge Sjøgren’s Syndrome Foundation er denne tilstanden blant de aller vanligste autoimmune sykdommene.

– Betydelig vanligere blant kvinner

Sjøgrens syndrom er vanligere hos kvinner enn hos menn, og rundt 90% av de som har tilstanden er kvinner. Gjennomsnittsalderen for begynnende symptomer er over 40 år, men atypisk kan også menn, kvinner og barn kan utvikle Sjøgrens syndrom i en hvilken som helst alder.

Symptomer og Kliniske Tegn

Sjøgrens syndrom kan forårsake en rekke ukomfortable symptomer. Det er en kronisk tilstand, og symptomene kan komme og gå, men de har tendens til å blusse opp og dukke opp igjen i årevis. Man vil kunne oppleve bedre perioder, men man blir aldri kurert fra denne diagnosen.

– 50% har annen underliggende autoimmun sykdom

Virkningene av Sjøgrens syndrom kan muligens virke som om de ikke henger sammen – mange utsetter å snakke med fastlegen sin om det fordi sykdommen fører til milde virkninger som kan virke vage. Noen andre av effektene kan ligne de man opplever ved revmatisk artritt og lupus – faktisk er det slik at rundt halvparten av alle som har Sjøgrens syndrom også har en annen autoimmun sykdom.

Vanlige symptomer på Sjøgrens syndrom kan inkludere:

 • Tørre øyne som kan kjennes sviende eller som om du har sand i øyet
 • Øyeirritasjon og rødhet
 • Munntørrhet
 • Vanskeligheter med å tygge, svelge og snakke
 • Sprukken eller vond tunge
 • Tørt, sviende svelg
 • Endringer i lukte- og smakssans
 • Nedbrytning av tannemalje
 • Soppinfeksjoner i munnen
 • Stivhet, hevelser og smerter i ledd
 • Fordøyelsesproblemer
 • Tørr nese og hud
 • Kronisk hoste
 • Hevelser i kjertlene rundt ansiktet, kjeven og ørene
 • Vaginal tørrhet
 • Utmattelse
 • Forstørrede lymfeknuter

Sjøgrens syndrom kan føre til en rekke sjeldne eller alvorlige virkninger med en rekke bekymringsfulle symptomer, slik som smerter, feber, infeksjoner, hosting, pustevansker, redusert urinvolum og forvirring. Det er viktig at man tar tilstanden på alvor og har god dialog med fastlegen sin.

Sjeldne komplikasjoner forbundet med Sjøgrens syndrom inkluderer:

 • Infeksjoner i øyne eller munn
 • Utslett på armer og bein
 • Vaskulitt, som er betennelser i blodårer (som kan medvirke til utslettene)
 • Betennelser i lungene, leveren og nyrene
 • Nevrologiske problemer som fører til nummenhet, prikking og muskelsvakhet
 • Lymfom

Årsaker til Sjøgrens Syndrom

Årsaken til Sjøgrens syndrom er ukjent. Det er en autoimmun betennelsessykdom. Dette betyr at sykdommen oppstår når kroppens immunforsvar begynner å angripe seg selv, som fører til betennelser og vevskader. Sjøgrens syndrom karakteriseres også ved redusert produksjon av tårer, spytt og slim – som fører til tørrhet i kroppens ulike membraner.

Primært og Sekundært Sjøgrens syndrom

Sjøgrens syndrom – navngitt etter den Svenske fastlegen Henrik Sjøgren som oppdaget den tidlig på 1900-tallet – kan oppstå som en primær- eller sekundærtilstand. Primært Sjøgrens syndrom diagnostiseres kun om du ikke har andre autoimmune sykdommer. Sjøgrens syndrom ansees som en sekundærtilstand om den eksisterer i samhold med andre autoimmune sykdommer.

Diagnostisering av Sjøgrens Syndrom

Fordi symptomene kan virke litt vage, kan det ta årevis før Sjøgrens syndrom blir diagnostisert. Symptomene dine, fysiske undersøkelser, spesialiserte tester og blodprøver kan hjelpe med å oppdage tilstanden.

Fastlegen eller tannlegen din vil muligens kunne observere at munnen din er tørr. Nesen og huden din kan også virke rød eller tørr. Leddene dine kan virke hovne, og det kan hende du har utslett på huden din.

Spesialiserte Prøver

Sammen med symptomene dine og en fysisk undersøkelse kan en rekke diagnostiske tester hjelpe med å komme fram til diagnosen Sjøgrens syndrom.

 • Schirmers test for tørre øyne: Helsepersonal legger strips under de nedre øyelokkene dine for å måle våthetsgraden på papiret etter 5 minutter.
 • Spaltelampeundersøkelse: En øyelege ser etter tørrhet og inflammasjon i øynene ved hjelp av en spaltelampe for å forstørre og undersøke øyet ditt.
 • Farging med øyefargemiddel: Et ufarlig fargemiddel plasseres på overflaten av øynene dine. Et spesielt lys benyttes for å hjelpe helsepersonellet med å få øye på eventuelle skader på overflaten av øynene dine.
 • Munnundersøkelse: Helsepersonell kan visuelt undersøke munnen din etter sår og hevelser og kan også ta spyttprøver for undersøkelse.
 • Leppebiopsi: Helsepersonell kan fjerne et par bittesmå spyttkjertler kirurgisk for å undersøke dem mikroskopisk.

Lindring av Øyesymptomer

Det finnes enkelte praktiske måter man kan håndtere tørre øyne på. Solbriller kan beskytte øynene dine mot vind og vindkast utendørs, og en luftfukter kan lindre tørr innendørsluft for å hjelpe med å lindre symptomene. Røyk og øyesminke kan være irriterende og bør unngås hvis mulig. Tårevæskeliknende øyedråper og øyesalver kan hjelpe til med å lindre kronisk tørre øyne.

– Sov med lystett maske for å bevare fuktigheten i øynene dine

Det finnes helt lystette og spesielt utformede sovemasker som ivaretar fuktigheten i øynene dine. Dette er særlig aktuelt for deg som plages med kløe og tørrhet i øynene. I tillegg kan også egne masker, hvor man kan legge inn tilhørende varmepakninger, fungere lindrende. Du kan se to eksempler på slike produkter nedenfor:

Øvelser mot smerter i muskler og ledd grunnet Sjøgrens

Sjøgrens syndrom kan også medføre forverrede smerter og symptomer i både muskler og ledd. Dette er også grunnlaget for at vi anbefaler egentiltak som massasje med triggerpunktballer, nakkestrekker og avspenning på akupressurmatte – da disse kan brukes enkelt og jevnlig på egenhånd. I tillegg til dette kan visse treningsøvelser også bidra til å opprettholde sirkulasjon og bevegelighet i nakke, rygg og skuldre.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.