Slik kan du Lindre Artrose i Hendene og Fingrene

I denne guiden viser vi deg hvordan du kan lindre og forebygge artrose i fingrene og hendene dine. Dette kan gi deg mindre stivhet og bedre funksjon i både hender og fingerledd.

Det finnes heldigvis en rekke gode egentiltak, rehabiliteringsøvelser og ergonomiske råd som kan bedre hverdagen din. Det finnes ingen kur mot artrose, men disse tiltakene og tipsene kan hjelpe deg med å håndtere smerter, stivhet og andre symptomer. Dette inkluderer blant annet:

 • Håndøvelser og greptrening
 • Anti-inflammatoriske medikamenter og kosthold
 • Varme- eller kuldebehandling
 • Bruk av kompresjonshansker og støtter
 • Fysioterapi og fysikalsk behandling

Artrose og revmatisk artritt er to typer leddtilstander som kan ramme fingerleddene og hendene. Avhengig av hvilken diagnose du er rammet av kan du også oppleve ytteligere symptomer – slik som hevelser og varmeutvikling.

I neste del av artikkelen forklarer vi symptomene på artrose og utforsker ulike lindringsløsninger.

Symptomer på Håndartrose

Symptomer forårsaket av hånd og fingerartrose kan inkludere:

 • Leddsmerter
 • Stivhet, spesielt om morgenen
 • Hevelser
 • Ømhet

Med osteoartrose blir leddsmertene forårsaket av nedbrytning/slitasje av brusk, vevet som isolerer i og rundt leddene dine. De tre vanligste stedene artrose oppstår i hånden og fingrene inkluderer:

 • Trapesiometakarpalen også kalt basilarleddet, eller tommelbasen
 • Det distale interfalagiale leddet (DIP), eller leddet nærmest fingertuppen
 • Det proksimalinterfalagiale leddet (PIP), eller midtleddet på hver finger

Noen ganger forårsaker artrose også Heberdensknuter (Les mer: En Guide om Heberdensknuter), som er bruskete utvekster på tuppen av fingerleddet, og Bouchardsknuter, som er bruskutvekster på midtleddet av fingeren.

– Revmatisk artritt gir inflammasjon i leddets hinne

Ved revmatisk artritt blir fingrene hovne grunnet inflammasjon av leddhinnen, som er det myke vevet som omringer hver av leddene. Personer rammet av slik artritt kan også ha både varmeutvikling og rødhet i hendene.

RA rammer ofte begge hender og er symmetrisk av natur (likner i størrelse og form). I motsetning er det slik at artrose typisk kun rammer den dominante hånden og er assymetrisk i forhold til hvilke ledd som rammes, selv om tilstanden skulle befinne seg på begge hender.

Mennesker med revmatisk artritt har tendens til å oppleve betydelige lengre perioder med stivhet om morgenen til forskjell fra mennesker med artrose.

Øvelser for å Lindre Artrose i Fingre og Hender (Uten Utstyr)

De følgende øvelsene øker blodtilførselen til bruskvevet, som tilfører næringsstoffene det trenger for å holde seg sunt, og for å forhindre ytteligere forverring.

Øvelsene er enkle å gjennomføre og kan lindre smertene dine forbundet med artrose:

 • Fingerbøying: Strekk ut hånden foran deg med håndflaten opp. Så tar du deretter hver finger og beveger den sakte mot midten av håndflaten. Hold et øyeblikk og rett ut hånden din igjen.
 • Fingerløft: Løft hver finger en etter en mens hånden din hviler på en flat overflate. Gjenta sekvensen for begge hender.
 • Fingerglidninger: Plasser håndflaten din på en flat overflate med fingrene utstrakt. Gli fingrene dine mot tommelen din, en etter en.
 • Lag en C eller O: Beveg fingrene dine som om du skal til å ta imot en liten ball og prøv å forme bokstaven «C» eller «O». Gå så langt du klarer. Strekk ut fingrene og gjenta.
 • Lag knyttneve: Begynn med utstrekte fingre og begynn å knipe hånden sakte sammen til en knyttneve. Hold tommelen din på utsiden av hånden. Ikke stram for mye mens du retter ut fingrene dine igjen.
 • Tommelbøy: Bøy tomlene dine mot håndflaten. Gå så langt du klarer, deretter gjenta.
 • Tommel opp: Lag en løs knyttneve hvor lillefingeren hviler mot et bord. Så peker du tommelen opp som du gjør ved tommel-opp-hilsner. Ta tommelen ned igjen og gjenta.
 • Håndleddsvridninger: Hold den venstre eller høyre armen din utover med håndflaten nedovervendt. Deretter tar du den andre hånden og presser håndleddet nedover mot gulvet.

Jo sterkere musklene dine er, jo mer belastning kan du håndtere. Akkurat som andre typer trening gir ikke disse håndøvelsene nødvendigvis umiddelbare resultater over natten. Men de vil hjelpe over tid med regelmessig bruk.

Styrk Fingrene Dine (med smarte treningstiltak)

Musklene som støtter leddene i hånden din og fingrene kan styrkes via håndøvelser. Du vil trenge utstyr til dette formålet. Begynn med å gjøre et par repetisjoner om dagen, sakte men sikkert. Deretter prøver du å øke antallet gradvis. Fingrene dine kan føles vonde etterpå, men denne ømheten vil normalt sett forsvinne etter et par timer.

– Skvis en greptrener (se eksempel i produktet nedenfor), gummiball eller fast svamp gjentatte ganger (men husk: sakte og rolig).

– Ta en elastisk strikk med litt motstand rundt fingrene dine. Åpne fingrene dine, og deretter lukk hånden til en knyttneve sakte og sikkert.

– Spesiallagde håndtrenere kan styrke fingrene dine på en effektiv måte.

Et vanlig treningsopplegg er at man gjøre øvelsene i 8-12 repetisjoner. Deretter bytter man hånd. Gjenta deretter 3 sett. I lenken nedenfor ser du et eksempel på en justerbar håndgrepstrener (som innebærer at man kan stille inn den styrken man ønsker selv):

Lytt til Kroppen din

Øvelser og tiltak er bra for kroppen, men du må være oppmerksom på hvordan kroppen din responderer på de også. Om du opplever smerter eller ubehag etter trening som varer mer enn en time eller to, prøv færre repetisjoner neste gang eller ta flere pauser.

Hjemmeløsninger

Bortsett fra øvelser kan du også benytte en rekke reseptfrie medikamenter og livsstilstips for å håndtere smertene fra fingerartrose – slik som kompresjonshansker og å massere leddene med arnica-gel eller varmebalsam.

Varme/Kuldebehandling

Som nevnt kan varme- og kuldeterapi også hjelpe deg med å lindre ubehag i hender og fingre. Varmeterapi kan hjelpe med å avslappe ubehag fra muskelspenningen og redusere smertesensitivitet, mens kuldeterapi kan redusere inflammasjon og hevelser. Her kan vi anbefale en gjenbrukbar multipakning (som er både en varmepakning og kuldepakning i samme produkt).

Støtter og Kompresjon

Kompresjonshansker kan hjelpe ved både artrose og artritt-relaterte fingersmerter og stivhet. De har dokumentert effekt i å lindre smerter og forbedre fingerleddmobilitet. (1)

For pasienter med revmatisk artritt ble hevelser i fingerleddene vesentlig redusert ved bruk av kompresjonshansker.

Andre Livsstilstips og Fysikalsk Behandling

Det er viktig å tilpasse hverdagen sin på en ergnomisk og god måte:

– Finn (og kjøp) kjøkkenutstyr med de bredeste håndtakene du finner. Alternativt kan du bruke teip rundt små håndtak for å øke omkretsen av dem.

– Invester i en ergonomisk datamus og tastatur om du bruker mye tid foran datamaskinen din i løpet av dagen.

– Kontakt en fysioterapeut eller moderne kiropraktor for grundig undersøkelse av dine smerter og funksjonsnedsettelser i ledd og muskler. Ved artrose og artritt kan anti-inflammatorisk muskuloskeletal laserterapi (lenkene åpner i et nytt leservindu) være en god behandlingsteknikk, da gjerne i kombinasjon med leddmobilisering og fysikalske teknikker.

“Å ha en god venn er som å ha god helse; man vet ikke hva den er verd før man mister den.”

– Charles colton