Slimposebetennelse på innsiden av kneet (pes anserine bursitt)

Slimposebetennelse på innsiden av kneet, også kalt pes anserine bursitt, kan gi smerter og hevelser på innsiden av kneet. Hevelsen kan påvirke bevegelighet og gjøre det vondt å gå.

En slimpose, også kjent som en bursa, er små væskefylte poser lokalisert mellom bein og bløtvev. Hovedoppgaven deres er å fungere som støtdempere og å redusere friksjon ved bevegelse. Men dersom disse blir overbelastet for eksempel grunnet et akutt traume eller repetitiv overbelastning – så kan det oppstå en slimposebetennelse med tilhørende hevelse og væskeansamling. Når vi får en slik slimposebetennelse på innsiden av kneet kalles dette for pes anserine bursitt på fagspråket.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse.”

– Hva er pes anserine bursitt?

Pes anserine bursitt innebærer altså en slimposebetennelse på innsiden av kneet. Mer spesifikt dreier det seg om en betennelse i slimposen som sitter mellom indre skinnebein (tibia) og de tre senefestene fra hamstringmuskulaturen på innsiden av kneet. Når slimposen blir irritert vil det produseres for mye væske. Konsekvent hovner bursaen opp og danner en synlig hevelse. Hvis den blir stor nok kan den legge trykk og påvirke andre strukturer på innsiden av kneet. Som ved andre typer av slimposebetennelse spiller avlastning (knestøtter og hvile) og nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning (for å redusere hevelsen) sentrale roller.

Symptomer ved slimposebetennelse på innsiden av kneet

Ved denne typen av slimposebetennelse vil du ofte merke en gradvis økning i smerter og symptomer på innsiden av kneet. Karakteristisk for bursitt vil det også forekomme en væskeansamling og hevelse i området – som også kan være rødlig og kjennes varm ut. Andre symptomer kan inkludere:

  • Smerter når du går i trapper
  • Trykkømhet i området
  • Huden kjennes stram ut rundt hevelsen

Her er det viktig å få fram at flere av disse symptomene også kan stamme fra andre knediagnoser – slik som senebetennelse (tendinitt). Men slimposebetennelser skiller seg gjerne ut ved at du får en mer typisk, definert hevelse i det spesifikke området.

Årsaker til slimposebetennelse på innsiden av kneet

(På illustrasjonen ovenfor kan du se forskjellen på en prepatellar bursitt og en pes anserine bursitt)

Slimposebetennelser oppstår grunnet overbelastning. Vanligvis skyldes dette repetitiv belastning som legger mye belastning mot det aktuelle området. Ved slimposebetennelse på innsiden av kneet kan dette for eksempel skyldes at man har jogget eller gått mer enn det man er vant til. Altså at man har økt belastningen for raskt – og dermed fått en belastningsskade. Visse faktorer gir økt sjanse for at man får pes anserine bursitt – inkludert:

  • Dårlige treningsvaner (for mye belastning på kort tid og ikke nok restitusjon)
  • For stramme hamstringmuskler
  • Overvekt
  • Muskelubalanse som gir økt vinkling i knærne
  • Artrose i knærne

Diagnostisering av slimposebetennelse på innsiden av kneet

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut vil kunne hjelpe deg med å evaluere kneet ditt. Klinikeren vil da blant annet undersøke kneets bevegelighet, utføre spesialtester for instabilitet og se på funksjonen i muskler og sener. Undersøkelsen vil blant annet gi grunnlag for å stille en funksjonell diagnose – og kan også hjelpe til med å utelukke om det er en senebetennelse istedenfor en slimposebetennelse.

Behandling og tiltak mot slimposebetennelse på innsiden av kneet

Noe av det viktigste når det kommer til slimposebetennelser er hva du gjør selv – altså egentiltak og ergonomiske tilpasninger. Avlastning, da gjerne ved bruk av knekompresjonsstøtter, og nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning, er to egentiltak du bør starte med tidlig.

– Gravitasjonskreftene kan hjelpe deg

Når du hviler er det viktig at beinet ditt hviler høyt – slik at gravitasjonskreftene hjelper væsken med å trekke ned mot lymfeknutene i hoften. Her vil væsken bli reabsorbert og gå ut av kroppen ved vannlating. Massasje og muskulære teknikker mot nærliggende stramme muskler vil også kunne gi symptomlindring og stimulere ødemdrenasje.

– Anti-inflammatoriske medikamenter kan være nødvendig i betydelige tilfeller

Rådfør deg med lege eller farmasøyt før du starter med medikamenter. Ved slimposebetennelse er det viktig at man også tar tak i kjernen til problemet.

Øvelser mot pes anserine bursitt

Selv om avlastning og hvile er to sentrale punkter når det kommer til lindring av slimposebetennelser, så er det også viktig å få fram at man ikke må bli for passiv. Dersom du blir for stillesittende vil dette nemlig kunne føre til muskelsvinn (tap av muskelfibre) og stivere ledd. Nettopp derfor er det så viktig å holde i gang områdene. Når du gjør enkle kneøvelser vil du også stimulere væsken ut av kneleddet og redusere hevelsen.

– Viktig å styrke avlastende muskulatur

Ved de fleste treningsprogrammer for knærne vil du kunne se bruken av strikktrening (gjerne minibånd). Dette er en treningsform som er regnet for å være både skånsom og effektiv – noe som jo egner seg ekstra godt når vi er rammet av slimposebetennelse i kneet. I treningsprogrammet nedenfor blir du kjent med øvelser som kan hjelpe deg med å styrke lår, hofter, sete og knærne – slik at disse musklene igjen kan avlaste slimposene i området ved støt og belastning.

VIDEO: Strikktrening for hofter og knær

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for hofter og knær. Formålet med øvelsene er å opprettholde bevegelse og sirkulasjon i aktuelle muskler. I tillegg til trening med strikk kan mange ha utbytte av å rulle stramme muskler på en skumrulle.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.