Slimposebetennelse i akillessenen (akillesbursitt)

Det finnes to typer av slimposebetennelse i akillessenen (også kalt akillesbursitt). Enten i form av posterior akillesbursitt eller anterior akillesbursitt.

Akillessenebursitt er en betennelse i den væskefylte sekken (bursa), også kalt slimpose, som ligger enten mellom huden på baksiden av hælen og akillessenen (kalt posterior akillessenebursitt) eller foran akillessenens feste til hælbenet (kalt anterior akillessenebursitt eller retromalleolar bursitt). I denne artikkelen blir du bedre kjent med slimposebetennelse i akillessenen – og hva du kan gjøre for å bli bedre.

– Gode egentiltak innebærer avlastning og nedkjøling

Som ved andre slimposebetennelser er avlastning, hvile, støtte og nedkjøling svært essensielle egentiltak. Avlastning av området ved bruk av ankelstøtte eller kompresjonssokker vil sørge for at betennelsen får sårt tiltrengt hvile – og nedkjøling ved bruk av gjenbrukbar kuldepakning (helst med festestropp) vil bidra til å redusere hevelsen fra betennelsen.

En kombinasjon av de ulike egentiltakene er som regel best. Her ser du blant annet en mer solid kompresjonsstøtte som gir mer avlastning og støtte enn de mer fleksible kompresjonssokkene. Kuldepakningen benyttes 4-5 ganger om dagen med cirka 20 minutter på og deretter minst 30 minutter pause.

Oversikt over slimposebetennelse i akillessenen

Vi har noen typiske og karakteristiske symptomer ved slimposebetennelse i akillessenen. Disse inkluderer:

  • Smerter i et punkt bakpå akillessenen (nedre festet)
  • Mulig varmeutvikling i området
  • Mulig væskedannelse og hevelse
  • Vondt å belaste akillessenen

Det kan tidvis være vanskelig å skille en slimposebetennelse i akillessenen fra en senebetennelse (tendinitt) – og i visse tilfeller er det slik at vi rammes av begge deler på samme tid. En trent kliniker, slik som idrettskiropraktor eller fysioterapeut, vil hjelpe deg med å stille diagnosen basert på symptomer, funksjonelle undersøkelser og bildediagnostisk utredning (hvis nødvendig).

Avlastning og tilheling

Formålet med behandlingen er å lindre betennelsen og avhengig av hvor akillessenebursitten sitter, å fjerne trykket mot det betente området. Massasjeteknikker, laserterapi og annen fysikalsk behandling kan bidra til å gi raskere funksjonell bedring.

To typer av akillesbursitt

Akillessenen er den senen som fester leggmusklene til hælbenet (calcaneus). Slimposebetennelse, eller bursitt, er en smertefull betennelse i en bursa (en flat, væskefylt sekk som gir demping og reduserer friksjon i områder der hud, muskler, sener og leddbånd gnisser mot bein).

1. Posterior Akillessenebursitt oppstår hovedsakelig hos unge kvinner, men kan også forekomme hos menn. Hvis man går på en måte som gjentatte ganger presser bløtvevet bak hælen mot skoens stive bakside, kan dette forårsake eller forverre bursitt. Sko som smalner kraftig innover mot bakre hæl (f.eks. høyhælte sko eller pumps) kan forårsake eller forverre en forstørrelse av benet bak på hælen (kalt pump bump eller Haglund-deformitet), noe som bidrar til akillessenebursitt.

2. Anterior Akillessenebursitt (også kalt Alberts sykdom eller retromalleolar bursitt) kan forårsakes av alle tilstander som utsetter akillessenen for ekstra belastning. Skader på hælen (f.eks. forårsaket av stive eller dårlig tilpassede sko) og sykdommer (for eksempel revmatisk artritt og urinsyregikt) kan også forårsake det.

Symptomer på slimposebetennelse i akillessenen

Symptomene avhenger av årsaken til og lokaliseringen av bursitten. Som nevnt tidligere er det to typer av slimposebetennelse i akilles – og symptomene vil variere basert på hvilken av de to typene man er rammet av.

Posterior akillessenebursitt

De første symptomene på bursitt i den bakre akillessenen kan være rødhet, smerte og varme på baksiden av hælen. Dersom man fortsetter å feilbelaste vil slimposen vokse i størrelse og bli mer rødlig. I tillegg til hevelse og varmeutvikling vil det også være ømt ved berøring.

Anterior akillessenebursitt

Når slimposen, eller bursaen, blir betent etter en skade, oppstår symptomene på fremre akillessenebursitt vanligvis ganske rakst. Når bursitt oppstår på grunn av andre lidelser, utvikler symptomene seg gradvis over lengre tid. Det oppstår smerter, hevelse og varme på baksiden av hælen. Man får ofte problemer med å gå og bruke sko. Det oppstår et minimalt rødt, hovent og ømt område på baksiden av hælen. Når den betente bursaen blir større, sprer hevelsen seg sidelengs til begge sider av hælen. Dette skiller seg ut fra posterior akillesbursitt ved at den hovedinvolverte slimposen sitter foran akilles – ikke bak.

Diagnostisering av akillessenebursitt

Både idrettskiropraktorer og fysioterapeuter kan hjelpe deg med å evaluere og undersøke akillessenen. Her vil de blant annet evaluere resultatet fra funksjonelle tester og dine symptomer. På denne måten kan de i majoriteten av tilfellene skille mellom en senebetennelse og en slimposebetennelse. Som nevnt er det ikke uvanlig, ved plager i akilles, at det forekommer irritasjon på både slimpose og selve senen.


Behandling av slimposebetennelse i akillessenen

Noe av det viktigste ved slimposebetennelse i akillessenen er å komme i gang med gode egentiltak. Dette innebærer altså å avlaste det overbelastede området med gode sko, støtter – samtidig som at man får kjølet ned betennelsen. I visse tilfeller kan det være aktuelt med reseptfrie legemidler. Injeksjoner med kortison er noe kontroversielle, da det i majoriteten av tilfellene absolutt ikke er tiltrengt – og at man har dokumentert at slike injeksjoner gir betydelig høyere risiko for avrivning av akillessenen senere i livet.

Laserterapi har dokumentert positiv effekt

Lav-dose laserterapi, ofte kalt MSK-laserterapi, kan kun utføres av offentlig helsepersonell (inkludert kiropraktorer og fysioterapeuter). Tidligere studier har vist at behandlingen er effektiv mot en rekke idrettsskader – inkludert skader på akilles (1). Det kan være en behandlingsmetode som er verdt å utprøve for deg som plages med akillesbursitt.

VIDEO: Øvelser mot slimposebetennelse i akilles

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram anbefalte øvelser som stimulerer fot og legg. Disse øvelsene kan bidra til å opprettholde sirkulasjon og funksjon i området. Vi gjør dòg oppmerksom på at du må tilpasse i henhold til egen dagsform og sykdomstilstand. For noen av øvelsene brukes det pilatesbånd (se lenke nedenfor).

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Kilder og forskning

1. Morimoto et al, 2013. Low level laser therapy for sports injuries. Laser Ther. 2013; 22(1): 17–20.