Hjelp og råd mot slimposebetennelse i albuen (albuebursitt)

Er du lut lei av stivhet, smerter og hevelse i albuen? Har du tenkt på at det kan være en vedvarende slimposebetennelse i albuen du er rammet av?

I albuen har vi flere slimposer (bursae). En bursa er en væskefylt posestruktur som ligger mellom bentuppen av albuen bak på armen (olecranon) og huden. Normalt har denne posen bare en minimal mengde væske i seg, og bursaen fungerer som en avlastende og dempende pute for albuespissen.

– Slimposen kan fylles opp med betent væske!

Bursaen kan imidlertid fylles med ekstra væske og bli hoven hvis den blir irritert eller betent. Denne tilstanden kalles for slimposebetennelse i albuen (albuebursitt). Ved slike betennelser er det essensielt med avlastning, nedkjøling og hvile. Blant annet spiller gjerne albuekompresjonsstøtter og gjenbrukbare kuldepakninger en sentral rolle.

Årsaker til slimposebetennelse i albuen

Slimposebetennelse i albuen kan også kalles olecranonbursitt. En vanlig årsak til olecranonbursitt er fysiske skader og traumer, for eksempel å falle på albuen eller slå albuen på en hard overflate.

– En relativt vanlig skade innen idrett

Dette kan oppstå under enhver sportsbegivenhet når noen faller på albuen og har blitt beskrevet ofte hos fotball-, hockey-, basketball- og volleyballspillere. Olecranonbursitt kan også oppstå hos personer som hviler albuen på en hard overflate i lang tid, inkludert når du skriver på et tastatur, og er ofte kjent som “studentalbue.”

– Noen yrker er også spesielt utsatte for slimposebetennelse i albuen

I tillegg til idrettsutøvere og studenter er også visse yrker mer utsatt enn andre. Blant annet forekommer albuebursitt oftere hos rørleggere, gruvearbeidere, massører, mekanikere og gartnere. I tillegg kan personer med visse medisinske tilstander som gikt og revmatisk artritt være mer utsatt for å utvikle slimposebetennelse.

Symptomer ved albuebursitt

Ved slimposebetennelse i albuen er dette vanlige symptomer:

  • Hevelse. Det første symptomet på albuebursitt er ofte hevelse som utvikler seg på baksiden av albuen.
  • Smerte. Smerter oppstår oftest ved direkte trykk på albuen, for eksempel når man hviler albuen på et hardt underlag. Smerte kan noen ganger oppstå ved bøying av albuen. Noen mennesker kan bare oppleve hevelse uten betydelig smerte.
  • Rødhet og/eller varme. Noen ganger kan slimposen i albuen bli tydelig betent. Typiske symptomer inkluderer at huden blir varm og rød. En person kan også utvikle feber assosiert med en slimpose som har en infeksjon – og det tilrådes i slike tilfeller å ta direkte kontakt med lege/legevakt.

Behandling av albuebursitt

Behandlingen består i hovedsak av hvile og støtte, samt å unngå aktiviteter som forårsaker direkte trykk på albuen. Kompresjon med albuestøtte og kjøling av albuen i 15 minutter 2-3 ganger om dagen med kuldepakning kan bidra til å redusere hevelsen.

– Viktig å gi albuen beskyttelse og avlastning

En stivere albuestøtte (one size, som vist nedenfor) kan også brukes for å stabilisere albuen og gi beskyttelse ved direkte trykk mot albuen.

– Reseptfrie, betennelsesdempende medikamenter

Reseptfrie betennelsesdempende medisiner som ibuprofen kan brukes for å redusere hevelsen. Hvis hevelsen og smertene vedvarer til tross for disse behandlingene og avlastningen – kan det være aktuelt å injisere et kortikosteroid i bursaen. Men dette er ikke til å anbefale grunnet risiko for infeksjon, samt at slimposebetennelsen vil kunne komme tilbake dersom man ikke bearbeider selve årsaken.

– Fysioterapi og rehabiliteringstrening

Mange blir overrasket når de hører at trening med strikk for armer og skuldre også kan avlaste albuene. Her snakker vi da altså om styrkeøvelser som skal gjøres for å forebygge at slimposebetennelsene kommer tilbake. Se nederst i artikkelen for å se et eksempel på et treningsprogram, samt anbefalinger i forhold til treningsstrikker. Muskulært arbeid, laserterapi og leddmobilisering kan bidra til både symptomatisk lindring og funksjonell bedring.

Andre vanlige spørsmål om slimposebetennelse i albuen (FAQ):

Hvor lenge kan albuebursitt vare?

Vanligvis vil albuebursitt gå over når man fjerner årsaken. Det kan imidlertid ta noen måneder før hevelsen går ordentlig over.

Vil en kompresjonsstøtte hjelpe aved lbuebursitt?

Ja. Kompresjonsstøtter vil kunne redusere hevelse og beskytte bursa mot ytterligere overbelastning.

Er en injeksjon for olecranon bursitt en risikabel prosedyre?

Det er ikke ideelt. Å sette inn en nål i bursitt kan potensielt introdusere en infeksjon. Generelt anbefales det at man unngår en injeksjon med mindre du har prøvd andre, mindre invasive, behandlinger først.

VIDEO: Opptrening av armer og skuldre med strikk

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram for armer og skuldre . faktisk tilpasset for personer med slimposebetennelse i skulderen. For å gjøre disse øvelsene på denne måten vil du trenge pilatesbånd eller andre treningsstrikker.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Via lenkene ovenfor kan du lese mer om de ulike minibåndene – og hvordan de kan bidra til å gjøre treningen din både mer effektiv og skånsom.