Årsaker til Knaselyder og Knepping i Kneet

Det kan være guffent å høre knaselyder i kneet ditt når du bøyer eller retter det ut. Men det er ganske så vanlig – og vanligvis helt ufarlig. Lyden kalles crepitus. Men det er dòg viktig å undersøke om ulydene skyldes problemer eller skader på kneleddet eller kneets støttestrukturer.

Om du hører eller kan kjenne en knasende eller kneppende lyd i kneet ditt, uansett om den medfølger smerter eller ikke, kan man vanligvis finne årsaken til kneppingen. Å høre kneknasing uten smerter er sannsynligvis ikke noe alvorlig problem. Om kneet ditt derimot gjør vondt når det knaser og knepper kan det være et tegn på en tilstand som behøver behandling og rehabilitering.

Mange Årsaker til Crepitus i Knærne

Denne artikkelen går gjennom de mange årsakene til at du opplever en knase- eller kneppelyd i kneet ditt. Den skal også ta for seg når det er på tide å oppsøke helsepersonell, med ekspertise på muskler og ledd, om du har problemer med knærne dine.

Mekanisk Knasing

Kneknasing kan som nevnt tidligere oppstå når det er noe galt med kneleddet. Pasientene kan oppleve et symptom på knasing som kalles et «mekanisk symptom». Dette kan kjennes som om noe sitter fast inni kneet og knaser når kneet bøyer seg frem og tilbake.

Denne typen knasesymptom er ofte et symptom på meniskavrivning, meniskskade eller et løst vevstykke innenfor leddet. Dette er typer vev som befinner seg inni kneet, og som hjelper med å beskytte og støtte leddet. En avrevet menisk eller løst bruskvev kan kjegle seg fast i kneet når det beveges frem og tilbake. Dette fører til en knaselyd.

– Meniskskader kan være vanskelige å tilhele

Selv om enkelte meniskavrivninger blir bra igjen på egenhånd, er de typene som involverer dypereliggende vev vanskeligere, da de ikke har blodtilførselen som trengs for å hjelpe med helbredningsprosessen. Mange med meniskskader opplever lindring og funksjonell bedring ved bruk av kompresjonsstøtter eller påføring av kuldegel (for å roe ned kneet).

Krepitus

Knaselyder fra kneet kan også være forbundet med støttestrukturene rundt kneet. Krepitus er ordet som benyttes for å beskrive en knasende følelse som oppstår når kneet beveges fram og tilbake. Krepitus observeres ofte i pasienter med irritasjoner i bruskvevet. Dette oppstår når du har kondromalasi, som betyr skader på eller tap av bruskvev. Tilstanden kan også observeres hos pasienter med slitt bruskvev, slik som ved artrose i kneet.

– Kan gi følelse av låsning i kneet

Til motsetning fra en mekanisk poppelyd oppleves en følelse av at noe sitter fast i kneet, og derfor blir tilstedeværelsen av krepitus ofte et mer konstant problem.

Du kan ofte føle eller kjenne krepitusen mer enn du hører den. For å finne ut om du kanskje har krepitus kan du sitte på kanten av et bord med knærne hengende under deg. Deretter strekker du forsiktig ut og bøyer kneet mens håndflaten din hviler over forkneet. Når du har krepitus vil du merke en knasende følelse under hånden din.

Seneavrivning og seneskader i kneet

Kneknasing kan også forårsakes av problemer med senene og ligamentene i kneet. Det finnes tilfeller hvor hevelser av senene som omkranser kneet kan føre til at de fanges i kneet når det bøyer seg. Den vanligste typen blant disse tilstandene heter senebetennelse i iliotibial (IT) båndet – og er også kjent som ITB syndrom.

Hva er ITB syndrom?

Iliotibialbåndet er en sene som strekker seg fra hoften din til rett nedenfor kneet. Når dette båndet hovner opp eller blir irritert kan det hekte seg fast på enden av lårbeinet når kneet beveger seg frem og tilbake. Ulikt mekanisk knasing hvor problemet ligger dypere inne i leddet, kan denne typen knasing ofte merkes rett under huden. Ofte kan du føle senen simpelthen ved å bevege kneet mens du hviler hånden på den rammede senen. ITB syndrom og andre seneskader kan vanligvis behandles effektivt ved bruk av trykkbølge og/eller laserterapi.

Når du bør oppsøke hjelp for knærne dine

Vi mener alltid at det er bedre å være “føre var enn etter snar”. Det koster ikke all verden å ta en førstegangskonsultasjon hos en fysioterapeut eller moderne kiropraktor. Men gevinsten for egen knehelse kan være enorm, da du vil kunne få spesialtilpassede rehabiliteringsøvelser og få vite hva som faktisk er feil med knærne dine.

Hvis du regelmessig smertestillende bør du også oppsøke fysikalsk behandling og rehabilitering for å bryte den negative smertesirkelen. Dòg finnes det ofte snillere smertereduserende tiltak som arnicagel og varmebalsam – som også kan brukes ved knesmerter.

– Smerter og knasing er ingen god kombinasjon

Knaselyder fra knærne er ikke alltid en årsak til bekymring alene. Om du derimot kjenner smerter når kneet ditt knaser bør du få en kliniker til å ta en titt på kneet ditt så snart som mulig. Dette kan hjelpe til med å oppdage tilstander tidligere og forhindre at de forverrer seg. Det kan også være med på å forebygge mer alvorlige kneskader, inkludert skader på fremre korsbånd (ACL) og meniskene.

I enkelte tilfeller kan knasingen være et tidlig varseltegn på slitasjeskader. Dette kan påkreve vekttap, endret bruk av fottøy eller knestyrkende øvelser for å beskytte leddet.

Behandling av Knesmerter og Knaselyder i Kneet

De beste behandlingene og rehabiliteringsteknikkene er spesifikt rettet mot problemet som forårsaker knase- eller kneppelydene inni kneleddet. Du kan lindre krepitus og seneproblematikk med behandlinger som forbedrer funksjon og sirkulasjon i kneleddet.

Egenhjelp

Mange innledende terapier mot knesmerter er enkle, brukervennlige og kan gjennomføres hjemme hos en selv.

  • Hvile: Den første behandlingen mot de vanligste årsakene bak knesmerter er midlertidig hvile. Dette lar betennelsen roe seg ned. Noen ganger kan dette være alt som trengs for å lindre knesmertene.
  • Isforpakning: Bruk av en kald gelepose eller ispose kan hjelpe med å lindre knesmerter. Derimot skal du aldri legge is- eller geleposen rett på huden din. Behandle med isen i maksimalt 15-20 minutter av gangen, flere ganger om dagen.
  • Hjelpemidler: Hjelpemidler slik som teip, støttebandasje, splinter, omsvøpninger, strikk eller gips kan muligens hjelpe, avhengig av diagnosen din. Kompresjonsstrømper kan tilby både stabilitet og økt blodsirkulasjon.

Fysioterapi og Fysikalsk Behandling

Fysioterapi er veldig viktig for nesten alle ortopediske tilstander. En fysioterapeut gjennomfører en undersøkelse og foreskriver øvelser som:

  • Øker styrkenivåene
  • Fremmer økt bevegelighetsevne
  • Får deg tilbake til samme aktivitetsnivå som før skaden oppsto

Også moderne kiropraktorer kan hjelpe deg med kneproblemer. De har også henvisningsrett til bildediagnostikk – slik som MR og røntgen.

Oppsummering

Knaselyder i kneet kan være et tegn på problemer med kneet ditt, spesielt om lyden følger med smerter eller ubehag. Men knaselyder fra kneet også bare komme som en normal del av aldringsprosessen og det å ha ledd som eldes.

Når du merker en knasende eller kneppende lyd i kneet ditt kan flere problemer være årsaken bak. Om du opplever smerter kombinert med knasingen og kneppingen må du oppsøke hjelp for å få det utredet så snart som mulig. Men husk at du ikke må ha smerter for å oppsøke hjelp. Å få kyndig hjelp til å undersøke kneet ditt kan hjelpe deg med å finne ut om det er et alvorlig problem eller om ulydene ikke er noe å bekymre seg om.

Finnes det øvelser som styrker knærne og kan redusere knasing?

Ja, det finnes gode og tilpassede kneøvelser. Hvis øvelsene adresserer og bidrar til å tilhele årsaken til knepping og knasingen i kneet, vil man også forvente at den gradvis avtar i styrke og intensitet. Ved opptrening av knær anbefaler vi bruk av minibånd for å isolere muskelgruppene og trene på best mulig måte. I videoen nedenfor ser du et treningsprogram som blant annet benytter slike treningsstrikker.

Strikkøvelser mot Kneproblemer (Tilpasset styrketrening)

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her

Kilder

Coverbilde – iStockphotos licence. Stock photo ID:1386445720. Credit: Mohammed Haneefa Nizamudeen