Ganglioncyste på foten (symptomer, øvelser og behandling)

En ganglioncyste på foten er vanligvis helt ufarlig. Slike væskefylte ganglioncyster er ikke kreftsvulster og mange tilfeller vil gå over av seg selv med avlastning og hvile. Men ikke alltid.

Selve cysten er fylt med en gelèaktig væske og kjennes myk ut ved berøring. Det vanligste stedet hvor ganglioncyster forekommer er i hånden og oppe på håndleddet. Men man kan altså få en ganglioncyste på foten også – og vil da ofte oppstå litt framfor utsiden av ankelen. Men kan også oppstå andre steder.

– Ganglioncyster har en rot i ligamenter eller seneskjeder

Denne typen ganglioncyste vokser ut fra vevet som omgir ledd. Dette kan for eksempel være ut i fra ligamenter eller seneskjeder. Man vet fortsatt ikke med 100% sikkerhet hvorfor noen får slike cyster, men man vet at repetitiv belastning er en risikofaktor. Nettopp derfor anbefales det gjerne avlastning med ankelstøtte og nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning for å redusere væskeansamlingen.

Som nevnt tidligere kan slike cyster forsvinne av seg selv, og da særlig hvis man gir de avlastning og ro. Noen ganglioncyster er dòg såpass ubehagelige og smertefulle at man ser seg nødt til å oppsøke behandling. I visse tilfeller holder det ikke med konservativ behandling, og da kan kirurgisk fjerning av cysten være et alternativ.

Hva er ganglioncyster?

En ganglioncyste er en væskefylt klump som dannes i nærheten av et ledd eller et senefeste (hvor det fester inn mot beinvev). Studier har vist at cirka 11% av ganglioncyster forekommer på foten eller ankelen – og det vanligste er altså at de dannes på oversiden.(1) Størrelsen på slike cyster kan variere fra å være små som erter til så store som golfballer. Vanligvis er den ganske mye, men kan i visse tilfeller også være hardere enn normalt.

– Som en ballong på en stilk

Under huden kan en ganglioncyste se ut som en ‘ballong på en stilk’, og den kan bevege seg til en viss grad under huden hvis man dytter på den. Ganglioncyster rammer oftest personer i alderen 15-40 år, og det er tre ganger så stor sannsynlighet for at de utvikles hos kvinner.

Symptomer ved ganglioncyste i foten

En person med en ganglioncyste på foten kan ha:

  • en merkbar klump
  • en prikkende eller brennende følelse dersom cysten berører en nerve
  • smerte, eventuelt en murrende verking, hvis cysten trykker mot et ledd eller en sene
  • irritasjon ved bruk av sko, avhengig av hvor cysten er lokalisert

Mange ganglioncyster i foten gir smerter og ubehag grunnet skobruk i hverdagen. Det er jo vanskelig å komme utenom det – og skoene kan da trykke mot cysten og gi irritasjon eller smerter. I tillegg kan cysten avklemme nærliggende nerver eller andre strukturer.

Årsaker til ganglioncyste på foten

Man er fortsatt usikker på hvorfor ganglioncyster oppstå. Men man har sett at disse cystene har en tendens til å dannes i områder med overbelastning og skader. Både da grunnet en akutt hendelse eller repetitiv belastning over tid. Blant annet er det dokumentert at gymnaster er mer utsatt for ganglioncyster i håndleddene grunnet overbelastning av disse.

– Skyldes ganglioncyster leddvæske som lekker ut?

Cystene ser ut til å dannes når synovialvæske (leddvæske) lekker ut fra et ledd eller en sene og samler seg i en sekk under huden. Formålet til leddvæske er å gi støtdemping og smøre ledd og sener under bevegelse.

Behandling og tiltak for ganglioncyste på foten

– En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å diagnostisere cysten din. I tillegg til å utelukke andre årsaker.

Man vet at overbelastning er en av årsakene til ganglioncyster i foten, så det å avlaste området ved bruk av ankelstøtter og kompresjonssokker kan være et godt egentiltak. Med tanke på at det også dreier seg om en væskeansamling kan nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning bidra til å redusere hevelsen. De aller fleste ganglioncyster vil gå bort av seg selv dersom man gjør noen smarte grep med egne tiltak.

Ikke alle ganglioncyster blir bra av seg selv. Hvis cysten ikke gir smerter eller ubehag vil man fortsette å prøve en konservativ tilnærming. Men hvis dette ikke gir noen resultater over lengre tid, og at plagene er såpass hindrende for hverdagsfunksjonen, så kan det være aktuelt å vurdere kirurgisk fjerning. Dòg er det verdt å merke seg at ingen operasjon er uten risiko – og at man i prosessen, for eksempel, kan skade nærliggende nerver eller danne smertegivende arrvev.

Aspirasjon av ganglioncyste på foten

Dette er en teknikk hvor man trekker ut væske fra ganglioncysten med en sprøyte. Men grunnet at væsken har opphav fra ledd er dette vurdert til å være en lite gunstig behandling for ganglioncyster – dette også fordi det gir en risiko for at man utvikler en infeksjon i injeksjonsområdet.

Kortisoninjeksjon mot ganglioncyste i foten

Et annet invasivt tiltak innebærer at man injiserer kortison direkte inn i ganglioncysten. Kortison er sterkt betennelsesdempende, men også dokumentert skadelig for sener og annet bløtvev. Med tanke på at en ganglioncyste ikke er en tradisjonell betennelse kan man også stille kritiske spørsmål til hvorfor man fortsatt utfører denne typen av injeksjoner mot slike cyster. Særlig i lys av at vi nå vet hvor skadelig det er for områdene rundt – og at det gir betydelig økt risiko for seneavrivninger i nærheten av injeksjonsområdet. Som ved aspirasjon er det også risiko for å få en infeksjon i injeksjonsområdet.

Kirurgisk fjerning av ganglioncysten

Om konservativ behandling ikke fungerer over lengre tid, så kan det være aktuelt å fjerne ganglioncysten i foten via kirurgi. Her er det verdt å merke seg at legen da ikke bare vil fjerne ganglioncysten, men også festepunktet – som da innebærer at man fjerner en del av leddkapselen eller leddhinnen. Selv etter kirurgisk fjerning er det en risiko for at cysten kommer tilbake – så det aller beste er at man prøver å legge til rette for

Oppsummering om ganglioncyste på foten

Selv om vi ikke vet med 100% sikkerhet hva som forårsaker ganglioncyster – så vet vi at overbelastning og repetitive belastninger er sentrale faktorer. Det er også tydelige indisier på at man må gjøre noe med selve årsaken til cysten for å få langvarig bedring. Konservative egentiltak i kombinasjon med øvelser som gir bedre sirkulasjon og funksjon i området er til å anbefale.

Øvelser mot ganglioncyste på foten

Formålet ved å gjøre øvelser, det være seg tøyeøvelser, bevegelighetsøvelser eller styrkeøvelser, vil være å gi bedre funksjon til nærliggende strukturer i foten – samtidig som at man stimulerer økt sirkulasjon som kan bidra til at hevelsen går ned.

VIDEO: Fotøvelser for bedre funksjon og sirkulasjon

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for fot og ankel. Formålet med øvelsene er å stimulere bevegelighet og sirkulasjon. Ved flere av øvelsene brukes det et pilatesbånd (flatt treningsbånd).

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Forskning og kilder

1. Sakamoto et al, 2017. Persistent Symptoms of Ganglion Cysts in the Dorsal Foot. Open Orthop J. 2017; 11: 1308–1313.