Nerveavklemming Mellom Tærne: Mortons Nevrom

Hva er Mortons Nevrom?

Mortons nevrom, som også kalles for intermetatarsalt nevrom, er en fortykkelse av vev i tåen din. Dette vevet ligger direkte ved siden av en nerve. Trykk mot nerven irriterer den og forårsaker smerter – også kjent som Mortons nevrom. Det er altså en kompresjonsnevropati som skyldes langvarig feilbelastning og er degenerativt betinget.

Det kan hende du går normalt og kjenner en smerte mot fremre delen av foten din, som om det befinner seg en liten stein i skoen din. Smertene dukker som regel opp mellom den tredje og fjerde tåen din (når vi teller stortåa som den første). Etterhvert kan tilstanden utvikle seg, når vevet ved nerven blir videre fortykket, og nerven enda mer irritert / avklemt.

– Vanligere blant kvinner enn menn

Det er mer sannsynlig for kvinner å få Mortons Nevrom enn for menn. Hvorfor? Du kan sikkert gjette deg til det: Høyhælte sko og trange sko er blant hovedsynderne, fordi de legger trykk mot fremre delen av føttene våre. Å bruke elastiske tåskillere kan hjelpe med å holde tærne fra hverandre – og dermed bidra til at det fortykkede vevet blir mer fleksibelt og mindre smertesensitivt. Det finnes også en god variant som i tillegg til dette gir demping under fremre delen av foten (justerbar forfotstøtte med tåskillere). Du kan lese mer om disse to anbefalte egentiltakene via lenkene nedenfor.

Symptomer på Mortons Nevrom

Mortons Nevrom har ingen direkte synlige tegn, slik som en utvekst eller klump. Derfor må du kjenne etter på hvordan det føles. Symptomene starter ofte mildt og blir gradvis forverret. Det første kjennetegnet kan være en slags kribling mellom tærne dine. Etter dette:

 • Kan prikkingen bli sterkere over tid.
 • Kan du merke skytende smerter rundt framfoten eller ved begynnelsen av tærne dine.
 • Kan foten din kjennes som om en liten småstein sitter fast, eller at en sokk er blitt overbrettet. Det kan hende tærne dine kjennes brennende vonde eller numne.
 • Ubehaget kan bli verre når du spaserer eller bruker sko som klemmer på føttene.
 • Smertene har tendens til å lette opp om natten og når du hviler.

Årsaker til Mortons Nevrom

Tilstanden ser ut til å skyldes avklemming og feilbelastning av fremre del av foten. Over tid vil slik feilbelastning føre til fortykkelse av vevet mellom tærne – og dermed at nervene mellom tærne blir avklemt, strukket eller skadet. Men flere ting kan gjøre det mer sannsynlig at dette oppstår. De inkluderer:

Skobruk: Høyhæler kan legge press på tærne eller fotballene dine. Sko som er stramme og ikke passer riktig kan også gjøre dette.

Sport: Høyintense aktiviteter slik som løping eller tennis kan forårsake ekstra belastning på føttene. Skiturer, fjellklatring og annet som involverer stramme sko kan også legge press på tærne dine. Avlastning, belastningsstyring og restitusjon er nøkkelen til å unngå fotsmerter og Mortons nevrom. Å hvile med bruk av elastiske tåskillere er også, som nevnt, varmt anbefalt i hvileperioder mellom treningsøkter.

Fotanatomi: Plattfot, for høye fotbuer, feilformede tær (hammertær) eller andre abnormale tilstander kan gjøre det mer sannsynlig at du får Mortons nevrom. Her kan det være gunstig å utprøve idrettsortopediske innleggssåler (slik som de vist nedenfor).

Diagnostisering av Mortons Nevrom

For å finne ut om du har Mortons Nevrom kan det hende klinikeren din spør deg om symptomene dine og undersøker foten din. Men det kan hende flere tester må gjennomføres for å forsikre seg om riktig diagnose.

For å diagnostisere deg kan terapeuten din benytte seg av:  

 • Symptomhistorikk. Klinikeren (vanligvis fysioterapeut eller kiropraktor) spør deg om smertene du har opplevd, når de begynte, typen skotøy du bruker, samt arbeid og andre aktiviteter du foretar deg.
 • Fysisk undersøkelse. Klinikeren undersøker foten din ved å kjenne på og legge press på foten din for å prøve å finne et sårt område. Om du merker et slags klikk mellom tærne dine kan dette også være et tegn på Mortons Nevrom.
 • Røntgen. En røntgen kan muligens hjelpe terapeuten din med å avkrefte andre potensielle problemer, slik som et brudd.  
 • Bevegelighetstest. Terapeuten din beveger foten og tærne i sirkler for å se om årsaken til smertene dine kan være leddgikt eller leddbetennelse.
 • MR undersøkelse. En MR undersøkelse kan bidra til å avdekke om det foreligger irritasjon eller avklemming mot de interdigitale nervene.

Behandling og Egentiltak for Mortons Nevrom

Når du har Mortons nevrom vil legen sannsynligvis anbefale enkle løsninger først, slik som:

 • Skoinnlegg. Innlegg – slik som disse innleggssålene – som passer inn i skoen din kan redusere trykkbelastningen på foten.
 • Fotmassasje. Å rulle på en fotmassasjerulle kan bidra til å øke sirkulasjonen og løse opp i anspente fotbladsmuskler og vevsfortykkelser.
 • Hvile. Kiropraktoren eller fysioterapeuten din kan råde deg til å avlaste området og redusere aktivitet en periode.
 • Kompresjonssokker. Slike sokker benyttes for å både avlaste føttene dine og gi økt blodsirkulasjon til områdene – som bidrar til å holde bløtvevet friskt og fleksibelt.
 • Sov med tåskillere. Å sove med elastiske tåskillere kan bidra til å forhindre fortykkelser av bløtvevet i mellom tærne dine. Det kan også være positivt for å forebygge hammertær og hallux valgus.
 • Fysioterapi. En fysioterapeut eller idrettskiropraktor kan vise deg øvelser som hjelper med å strekke ut og styrke foten din.
 • Trykkbølgebehandling. Forskning har vist at trykkbølgebehandling kan bryte ned det fortykkede vevet og føre til at nevromet blir mindre smertefullt (Seok et al, publisert i Journal of the Americian Podiatry Medical Association i 2016).

VIDEO: 5 Øvelser mot Mortons Nevrom

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her