Kneskålen ute av ledd (patellaluksasjon)

Kneskålen ute av ledd fører til betydelige smerter og synlig deformering av kneet. Ved slike patellaluksasjoner glipper kneskålen tilnærmet alltid ut av ledd mot utsiden av leddet (lateral patellaluksasjon).

Kneskålen ute av ledd innebærer altså at selve kneskjellet. også kjent som patella på latin, glir ut av sin normale stilling i det patellofemorale-leddet. Det vanligste er at dette forekommer hos yngre jenter, oftest tenåringer i alderen 14-17 år, som driver med idrett. Dersom ikke kneskålen glipper tilbake på plass av seg selv, som skjer vanligvis, må den aktivt reposisjoneres på plass.

– En kneskål ute av ledd kan føre til skader på brusk og leddbånd

Patellaluksasjoner må alltid tas på høyeste alvor og skal alltid utredes av kyndig helsepersonell. Dersom det forekommer kan det nemlig føre til skader på brusken eller leddbånd i kneleddet.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Årsaker til kneskål ute av ledd

Den vanligste årsaken til at kneskålen går ut av stilling er traumerelaterte skader – for eksempel på fotballbanen. Mekanismen innebærer gjerne at fremre lårmuskulatur (quadriceps femoris) er trukket sammen, samtidig som at beinet er plantet i bakken med kneet delvis bøyd.

– Anatomiske og genetiske faktorer

Visse personer innehar anatomiske predisposisjoner for slike skader i kneskålen. Blant annet personer hvor kneskålen sitter høyere opp i kneleddet enn normalt. Som nevnt er også yngre jenter mer utsatt, og dette skyldes blant annet at de er i vekst og at stabilitetsmusklene ikke er fullstendig utviklet. Som mange vet er denne gruppen også mer utsatt for korsbåndskader. Noe som understreker viktigheten av god rehabiliteringstrening (ofte med strikk) og nok restitusjon.

– Instabilitet i kneskålen

Manglende stabilitet i kneskålen kan føre til at kneskålen går helt ut av ledd, eller det kan føre til en følelse av at kneskålen er ustabil. Følelsen av ustabilitet kan kalles subluksasjon i stedet for luksasjon. Subluksasjon betyr at kneskålen flytter for mye på seg, men ikke går helt ut av ledd. Dette kan forårsake ubehag, men krever vanligvis ikke umiddelbar behandling, i motsetning til når en kneskål går ut av ledd. Bruk av knestøtte ved idrett kan bidra til økt stabilitet og støtte.

Symptomer og tegn på en kneskål ute av ledd

Som nevnt oppstår slike patellaluksasjoner vanligvis ved et traume – og da gjerne på en idrettsbane. Hovedsymptomet innebærer en plutselig og akutt smerte i kneet, samt en synlig forflytning av kneskålen. Etter at feilstillingen har oppstått vil det oppstå hevelse og blåmerke i området.

Karakteristiske tegn på patellaluksasjon

Noen typiske tegn på at kneskålen er ute av ledd inkluderer:

  • En smertefull og plutselig poppelyd i kneet
  • Manglende evne til å strekke ut benet (holdes med bøyd kne)
  • Hevelse
  • Deformitet på forsiden av kneet (kneskålen ute av stilling)

En patellaluksasjon er ikke det samme som en kneluksasjon. Sistnevnte oppstår når lårbenet (femur) og skinnebenet (tibia) mister kontakten, som om kneet bøyes i feil retning.

Gjentagende patellaluksasjoner kan gi forverrede skader

(Illustrasjon som viser flere av leddbåndene i kneet)

Første gangen kneskålen går ut av ledd vil leddbåndene som holder kneskålen på plass forstrekkes eller avrives. Som nevnt er det aller vanligste at kneskålen forskyves lateralt – altså utover. Dette vil medføre at store krefter påføres innsiden av kneet – blant annet på leddbånd som forsøker å holde igjen kneskålen.

– Skade på mediale patellofemorale ligamentet

Når kneskålen forskyves ut av ledd lateralt vil dette altså kunne føre til forstrekning og avrivning i leddbånd på innsiden av kneet. Nærmere bestemt på det mediale patellofemorale ligamentet (se illustrasjonen ovenfor hvor det aktuelle leddbåndet er merket med rød sirkel).

– Mindre stabilitet i kneskålen

Etter at man først har vært gjennom at kneskålen har gått ut av ledd, så er det høyere risiko for at det skjer igjen på et senere tidspunkt – altså det vi kaller tilbakevendede luksasjoner av kneskålen.

Behandling av kneskålen ute av ledd

Ved en akutt kneskål ute av ledd vil man reposisjonere kneskålen så raskt som mulig ved hjelp av en manuell reposisjoneringsteknikk – dersom den ikke allerede har gått tilbake til normal posisjon igjen. Her skyves kneskålen tilbake mot midtlinjen samtidig som at beinet rettes ut. Det er svært viktig å få kneet tilbake i riktig posisjon snarest mulig når en slik skade forekommer. I visse tilfeller kan lokale muskelspasmer gjøre det vanskelig, men vanligvis er det relativt enkelt.

– Nedkjøling og støtte

Etter at kneskålen er reposisjonert, begynner behandlingen vanligvis med RICE-behandling (hvile, nedkjøling, kompresjon og elevasjon) for å kontrollere smertene og redusere hevelsen. Således er det viktig å påføre en nedkjølende kuldepakning tidlig i forløpet for å redusere hevelse. I tillegg er det vanlig å påføre en solid knestøtte, samt gi pasienten tilgang på krykker ved behov. Det kan være aktuelt at kneet holdes i gips i strukket stilling i nærmere 2 uker (avhenger av omfanget av skaden).

– Fysioterapi og rehabiliteringstrening ved kneskålen ute av ledd

Etter at man har fått roet ned den akutte skaden og hevelsen er det på tide å starte opptreningen ved hjelp av fysioterapeut eller idrettskiropraktor. Kneskålen ute av ledd kan nemlig bli et tilbakevendende problem etter at man først har vært gjennom en episode. Ved å styrke musklene rundt leddet og i andre stabilitetsgivende strukturer kan man, gjerne i kombinasjon med bruk av knestøtter under aktivitet som stabiliserer kneskålene, bidra til å forebygge nye skader.

Her ser du et eksempel på en knestøtte som bidrar til å stabilisere kneskålen og unngå at den går ut i ytterstilling. For noen som har fått kneskålen ut av ledd kan det være aktuelt med kirurgi, men dette er mest aktuelt dersom det har forekommet skade på brusken i tillegg til det patellofemorale ligamentet.

Operasjon etter første kneskålluksasjon?

Som nevnt er det sjeldent at man opererer. Men den vanligste kirurgiske behandlingen er å rekonstruere leddbåndet som trekker fra innsiden av kneskålen for å holde den på plass. Nemlig det patellofemorale ligamentet. Hver gang kneskålen går ut av ledd, kan brusken bli skadet og leddbåndene bli mer strukket/skadet.

– Rehabiliteringstrening framover skalpellen

Kirurgi etter den første dislokasjonen er uvanlig fordi ikke alle pasienter som får kneskålen ut av ledd vil oppleve det igjen. I tillegg har nylige vitenskapelige studier ikke vist at tidlig kirurgi bidrar til å forebygge artrose, samt at det ikke kan vise til bedre resultater enn fysikalsk opptrening og behandling.1

VIDEO: 5 skumrulleøvelser mot vonde bein og legger

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med skumrulle. Skumruller brukes gjerne av mosjonister og idrettsutøvere for å løse opp i muskelknuter i lår og beina. Ved opptrening av knærne etter en patellaluksasjon benyttes gjerne strikk (minibånd) for å optimalisere treningen.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr utredning, behandling og rehabiliteringstrening.

Kilder og forskning – Kneskålen ute av ledd:

1. Smith et al, 2023. Surgical versus non-surgical interventions for treating patellar dislocation. Cochrane Database Syst Rev . 2023 Jan 24;1(1):CD008106. [Systematisk oversiktsstudie]