5 årsaker til vondt i storetåen (diagnoser og behandling)

Det finnes flere mulige årsaker til vondt i storetåen. Her ser vi nærmere på fem vanlige årsaker og diagnoser som kan føre til smerter i storetåen.

I tillegg til vondt i storetåen kan man ofte også oppleve stivhet, hevelse og en gnissende følelse inne i storetåleddet. Storetåen er også kjent som første metatarsofalangealledd (ofte forkortet til første MTP-ledd). Grunnen til at det forkortes til MTP er at det heter metatarsophalangeal joint på engelsk – og som da heter metatarsofalangealledd på norsk.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert fotsmerter hos kyndig helsepersonell.”

Diagnoser som kan gi deg vondt i storetåen

[Urinsyregikt er en mulig årsak til betydelige smerter i storetåen]

Selv om tåleddene er små, så støtter de opp veldig mye av kroppsvekten vår, og spiller også en essensiell rolle i hvordan føttene våre fungerer. Problemer i tåleddene kan medføre kompenseringsplager i resten av foten – og gir høyere risiko for, blant annet, plantar fascitt. Artrose, hallux valgus, ligamentskader og urinsyregikt er blant de vanligste årsakene til vondt i storetåen.

Artrose i storetåen

Artrose innebærer slitasje og nedbryting av brusk i storetåen. Ved større slitasje brytes leddbrusken ned og kan føre til at bein gnisser mot hverandre. Avhengig av omfanget av artrose i storetåen deler vi de inn i:

  • Hallux limitus: Innebærer begrenset bevegelighet i tåleddet.
  • Hallux rigidus: Tilnærmet total stivhet og mangel på bevegelse.

Artrose utvikler seg over lenger tid og er ofte aldersbetinget. Men, med det sagt, er det slik at feilstillinger i foten og tærne kan føre til at storetåleddet blir overbelastet – og dermed får tidligere slitasjeforandringer. Hallux valgus, altså skjevstilling i storetåen, er en typisk årsak til tidligere artrose. For å rette opp i feilstillinger i fot og tær finnes det flere muligheter. Plattfothet er også en mulig årsak.

– Skader på storetåen kan føre til artroseforandringer

Traumer og skader, slik som brudd, kan medføre tidligere utvikling av slitasjeforandringer og artrose. Nettopp derfor er det så viktig å ta skader på alvor – slik at man begrenser slik negativ utvikling.

– Tidlige tegn på artrose i storetåen

Ømhet, redusert leddbevegelighet og hevelse i storetåen er tidlige tegn på artrose. Andre symptomer inkluderer smerter, en gnissende følelse og stivhet. Smertene er ofte verre når man står og går. Dette kan føre til at man får det vi kaller en antalgisk gange – altså et kompenserende, smertepåvirket ganglag. Over tid kan dette føre til plager i ankler, knær, hofter eller lavryggen.

– Beinsporer (osteofytter) i storetåen

Ved betydelig artrose kan det utvikle seg beinsporer inne i storetåleddet. Disse kan forverre skjevhet i storetåen (hallux valgus).

Hallux valgus (skjev storetå)

En større beinpåleiring i storetåleddet, som ved artrose, kan føre til endringer i vinkelen på storetåleddet – bedre kjent som hallux valgus. Altså en skjev storetå. En slik forskyvning av storetåen medfører også at den trykker inn mot tærne, og fører til at disse bøyer seg utover. Beinpåleiringen, en knyste, blir ofte gradvis større og større – noe som igjen kan føre til mer smerter.

– Effektive egentiltak mot skjev storetå

Noe av det viktigste for å forhindre negativ utvikling av hallux valgus er at man tar det på alvor. Enkle tiltak som å unngå trange sko og bruk av hallux valgus tåskillere kan bidra til å forhindre negativ utvikling.

Ligamentskade i storetåen (turf toe / torvtå)

Når storetåen blir bøyd for langt bakover kan dette medføre skader på leddbåndet. På engelsk kalles dette for turf toe, men som oversettes til torvtå på norsk. Belastning som legger høyt trykk på storetåen, samtidig som det bøyer tåen bakover, vil altså kunne føre til denne storetåskaden vi kaller torvtå. Eksempelvis kan det å sitte på huk med mye trykk på framfoten være en årsak til torvtå. Andre mulige årsaker inkluderer løping og langrenn (med diagonalgange hvor man legger mye bevegelse gjennom framfoten).

– Slik legger du til rette for tilheling av leddbånd

For å oppnå bedring og at leddbåndet tilheles er det viktig å unngå de belastende aktivitetene, samt å bruke beskyttelse av storetåleddet. Eksempelvis kan storetåstøtter eller innleggssåler hjelpe deg med å redusere belastningen.

Urinsyregikt i storetåen

Tidligere i artikkelen viste vi en illustrasjon av hvordan urinsyregikt i storetåen kan se ut. Urinsyregikt skyldes for høye nivåer av urinsyre i kroppen – som kan utvikle seg til urinsyrekrystaller inne i ledd. Vanligvis i storetåen. Grunnen til at det oppstår i storetåen er fordi føttene er blant strukturene som har dårligst blodsirkulasjon. Anfall av urinsyregikt kan være ekstremt smertefullt. Hvil beinet høyt og kjøl ned leddet med kuldepakning for å redusere hevelsen.

Sesamoiditt i storetåen

Sesamoidbeina er to små bein lokalisert under første metatarsal. De er en del av storetåleddet – og er lokalisert inni senden som bøyer storetåen nedover. Disse kan bli skadet eller overbelastet ved aktiviterer som innebærer mye belastning på tærne – slik som balletdansing og basketball. Igjen er det avlastning, beskyttelse og hvile fra belastende aktivitet som er det viktigste her.

 VIDEO: Øvelser mot vondt i storetåen

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for å styrke føtter, ankler og tær. Sterkere føtter og ankler kan avlaste tærne og absorbere støtbelastning.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.