Fibromyalgi og Håndsmerter

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom som kan gi grunnlag for en rekke ulike smertepresentasjoner. Dette inkluderer også smerter og symptomer i hendene. Overraskende for mange melder opptil 30% av fibromyalgipasienter at dette er området hvor smertene deres først startet.

– Hendene er våre viktigste verktøy

Vi bruker hendene hele tiden. Nettopp det gjør at håndsmerter og redusert håndfunksjon kan gå hardt utover hverdagen. Selv hverdagslige gjøremål som å rydde litt og lage middag kan bli en stor utfordring. Over tid kan dette føre til at man gjør mindre og mindre med hendene, som i seg selv fører til mindre muskulatur og gradvis redusert funksjon. Som igjen fører til at man kan bli mer avhengig av hjelp og mister mye av sin selvstendighet – en situasjon ingen av oss ønsker å havne i.

– Ta aktive grep for bedret hånd og fingerhelse

Med grunnlag i ovenstående er det svært viktig at man engasjerer seg aktivt i sine egne problemområder – og helst før problemene forverrer seg. Her finnes det veldig mange grep man kan ta. Noen av de vanligste inkluderer:

– Rehabiliteringstrening av fingre og hender (ofte med håndstrikk og grepstyrketrener)

– Bruk av kompresjonshansker

– Få plagene utredet av autorisert kliniker (som lege, fysioterapeut eller moderne kiropraktor)

Ta små steg. Det viktigste er at du kommer i gang med en målrettet og bevisst plan. Kanskje er du klar over visse begrensninger som du har? Kanskje vet du at du har redusert grepstyrke? Eventuelt dårlig sirkulasjon i hendene? Da kan dette være områder det er lurt å starte med. Via lenkene nedenfor kan du lese mer om opptrening av hendene med håndstrikk, grepstyrketrener og hvordan kompresjonshansker kan bidra til forbedret håndsirkulasjon.

Fibromyalgi kan gi symptomer som ligner på artritt

Forskere tror at deler av symptomene fra fibromyalgi skyldes en forhøyet sensitivitet i det sentrale nervesystemet, da inkludert de delene som tolker smerte. Vanlige områder som rammes av fibromyalgi inkluderer både nakken, skuldre, rygg og bekken, men også andre områder – slik som hender og håndledd. Det er også rapportert om høyere forekomst av karpaltunnelsyndrom blant pasienter med kroniske smertediagnoser.

– Verst på morgenen

Som ved mange andre revmatiske diagnoser er ofte håndsmerter grunnet fibromyalgi verst på morgenen. Hender og fingre kan da oppleves veldig stive, smertefulle og grepstyrken kan være ekstra redusert. Andre symptomer kan inkludere iling, nummenhet og bortdovning. Dersom man har både fibromyalgi og artrose eller revmatisk artritt vil dette legge til grunn for forverrede symptomer.

– Fibromyalgi og håndsmerter

Studier har vist at mange fibromyalgipasienter plages med smerter i hender og fingrene. Nærmere 30% viser også til at det er i dette området hvor smertene deres først startet – og da ofte i begge hendene samtidig (2).

Slik kan Kompresjonshansker Hjelpe deg

En større studie fra 2014 publisert i det anerkjente forskningstidsskriftet Therapeutic Advances in Musculoskeletal Medicine viste til at daglig bruk av kompresjonshansker ga mindre smerter, tydelig nedgang i hevelser, bedret grepstyrke og mindre fingerstivhet (1). Man kan også sove med kompresjonshanskene på. I lenken nedenfor kan du lese mer om dem. For andre kan en ortopedisk støtteskinne også være fordelaktig – da det sørger for riktig håndleddsposisjon når man sover.

Hvorfor bør man trene opp grepstyrken?

.- Det finnes smarte måter å trene opp hendene og fingrene på. Her ser du en elastisk hånd og fingertrener i aksjon.

I vårt moderne samfunn bruker vi hendene veldig, veldig mye. Blant annet på mobilen og datamaskinen. Dersom vi ikke aktivt tar tak i rehabiliteringsterapi risikerer vi å få overbelastningsskader grunnet at muskulaturen og senene ikke er sterke nok for belastningen. Mange kvier seg dòg for å starte med håndtrening fordi de er redde for å forverre smertene.

– Uten tiltak blir det ikke bedre

Men en ting kan du være sikker på – med manglende tiltak vil det hvertfall bli gradvis forverret. Så det beste er å starte i det små – og her kan vi anbefale grå styrke (letteste) på elastisk hånd og fingertrener. Prøv først å starte med noen øvelser annenhver dag – kanskje 3 sett med 5 repetisjoner. Deretter kan du jobbe deg oppover etterhvert som at øvelsene går lettere. Via lenken nedenfor kan du lese mer om denne elastiske hånd og fingertreneren vi refererer til her.

Hvordan få Bedre Håndhelse?

Som nevnt tidligere i artikkelen er det viktigste å komme i gang. Om du starter direkte med håndtrening eller ønsker å gjøre sirkulasjonsøvelser (se eksempel nedenfor) en periode først spiller liten rolle – det viktigste er at man tar aktivt grep i egen funksjon og helse. På denne måten kan man forhindre forverring og styrke sentrale deler av hendene og fingrene.

VIDEO: 7 Gode Håndøvelser for Sirkulasjon og Funksjon

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her

Forskning og Kilder:

1. Nasir et al, 2014. Therapy gloves for patients with rheumatoid arthritis: a review. Ther Adv Musculoskelet Dis. 2014 Dec; 6(6): 226–237.

2. Habib et al, 2021. Initial Presentation of Pain in Patients with Fibromyalgia. Isr Med Assoc J . 2021 Sep;23(9):576-579.