Raynauds Syndrom: Symptomer og Behandling

Raynauds syndrom er en tilstand hvor fingrene til en person, og noen ganger også tærne, blir blå og/eller hvite når de eksponeres for kulde, for så å bli kraftig røde når de varmes opp igjen.

Disse symptomene – som forårsakes av innskrumping av små blodårer i hender og føtter – kan vare fra sekunder til timer, men aller oftest varer tilstanden i rundt 15 minutter. Det kan være veldig vondt. Det er derfor ikke rart at mange med denne tilstanden kvier seg for kaldere tider og vinteren. Mange kjenner igjen diagnosen basert på at ytterste del av fingrene blir karakteristisk hvite grunnet manglende sirkulasjon. I illustrasjonen nedenfor kan du se mekanismen.

– Symptomatisk behandling og egentiltak
Behandling inkluderer ofte forebyggende tiltak og sirkulasjonsfremmende – slik som daglige øvelser og bruk av kompresjonstøy. Tilstanden rammer primært sett hender og fingrene, men i mange tilfeller (opptil 40%), rammer det også føtter og tær.

Daglig bruk av kompresjonshansker og kompresjonssokker kan derfor være å sterkt anbefale (særlig av typen som ikke legger klem på ytterste del av fingre eller tærne – som vist nedenfor). Disse vil kunne hjelpe til med å stimulere sirkulasjonen til essensielle deler for å opprettholde varmen og unngå anfall. I tillegg til dette kan det å massere føttene og hendene daglig være behjelpelig.

2 Ulike Typer Raynauds

Det finnes to forskjellige typer: Primært Raynauds syndom (Raynauds sykdom), som ofte er mildere i forløp, og sekundært Raynauds syndrom (Raynauds fenomen), som kan utarte seg mer alvorlig – og mer smertefullt..

Både primært og sekundært Raynauds syndrom karakteriseres av innskrumpning av små blodårer – vanligvis på begge sider av kroppen (bilateralt) – som fører til mindre blodforsyning til fingrene, og noen ganger tærne, tuppen av nesen, øreflippen, huden over kneskålene eller brystvortene.

– Vanligere blant kvinner

Raynauds rammer rundt 5 prosent av befolkningen og er mer vanlig i kaldere klimaer – og hos mennesker som har familiehistorikk med tilstanden.

Både primært og sekundært Raynauds syndrom er mye vanligere hos kvinner enn menn.

Primær Raynauds Sykdom

Primær Raynauds oppstår mer sannsynlig hos yngre kvinner enn sekundær Raynauds, med en toppinsidens mellom aldrene 15 og 25 år. Primær skilles fra sekundær Raynauds fordi det ikke finnes noen underliggende medisinsk tilstand, men en mindre prosentandel av de som diagnostiseres med primær Raynauds kan senere utvikle noen av tilstandene som ligger til grunn for sekundærsykdommen (og diagnosen vil derfor endres deretter).

Denne tilstanden er som regel mild i forløp og kan kontrolleres kun ved hjelp av livsstilendringer og egentiltak.

Sekundært Raynauds Fenomen

Sekundært Raynauds syndrom har en tendens til å dukke opp senere enn primærtilstanden, og den diagnostiseres aller vanligst rundt 40-årsalderen. Den assosieres med en rekke underliggende årsaker, slik som hypotyreose, og kan forløpe mer alvorlig. I tillegg til livsstilsendringer kan medisiner bli nødvendig for å kontrollere symptomene og forebygge mot komplikasjoner.

Raynauds: Kliniske Tegn og Symptomer

Tegnene og symptomene på Raynauds syndrom kan variere fra nesten umerkelige til de som begrenser daglige aktiviteter i stor grad og negativt rammer livskvaliteten til de som har tilstanden.

Fingre (og for rundt 40 prosent av rammede, tær) kan bli kalde og numne når blodtilførselen senkes under vasokonstriksjonen (innsnevring av blodårene) – og gi grunnlag for milde eller betydelige smerter.

Årsaker

Vasokonstriksjon i ekstremiteter er en normal, beskyttende respons ovenfor kuldeeksponering. Dette er kroppens måte å opprettholde varmen i kjernen av kroppen din, hvor livsviktige organer befinner seg.

Ved primært Raynauds syndrom ansees innskrenkingen av blodårene å være en “ekstrem” normal reaksjon ovenfor kulde.

– Overaktivt sympatetisk nervesystem

Selv om mekanismen ikke er fullstendig forstått antas det at et “overaktivt” sympatetisk nervesystem spiller en rolle, og at disse nervene enten er oversensitive ovenfor kulde eller stimulerer overflødig innskrenking av blodårene.

Ved sekundært Raynauds fenomen kan fortykninger av innerveggene i blodårer eller andre endringer forsterke denne effekten. Det finnes flere tilstander som assosieres med sekundær Raynauds. For noen av disse er Raynauds syndrom utrolig vanlig; for eksempel kan 85-90 prosent av mennesker med sklerodermi også oppleve å rammes av Raynauds. Tilstanden er ikke like vanlig hos andre.

Risikofaktorer

Risikofaktorer for begge typer Raynauds syndrom inkluderer:

 • Kvinnelig kjønn
 • Fruktbar alder
 • Kaldt klima
 • Familiehistorikk med tilstanden
 • Røyking

Underliggende årsaker for sekundært Raynauds fenomen inkluderer:

Bindevevs- eller Autoimmune sykdommer

 • Sklerodermi
 • Blandet bindevevssykdom
 • Dermatomyositt
 • Polymyositt
 • Systemisk lupus erythematosus (lupus eller SLE)
 • Leddgikt

Andre Medisinske Tilstander

 • Hypotyreose
 • Lungehypertensjon
 • Fibromyalgi og kronisk utmattelsessyndrom

Skader/Trauma

 • Skader eller operasjoner på hender eller føtter
 • Historikk med frostskader
 • Gjentatt eksponering på arbeid, spesielt med vibrerende håndverktøy som knekkhammere
 • Andre gjentakende håndaktiviteter, slik som spilling på piano eller tasting på tastatur
 • Karpaltunellsyndrom

Livsstilsløsninger

Livsstilsløsninger er hovedsakelig den beste måten å kontrollere sykdommen på for de fleste mennesker og involverer unngåelse av triggere som kan utløse en oppblusning.

Beskytt deg selv ved Kalde Temperaturer

Beskytt hendene dine med hansker eller votter, og føttene dine med tykke sokker (noen syns det hjelper å bruke dem både når de er utendørs og til sengs). For å unngå vasokonstriksjon av ekstremitetene dine bør du sørge for å holde kjernen din varm i tillegg. Å bruke flere lag med klær, skjerf og spesielt det å dekke til hodet (med en hatt som dekker øreflippene) for å forebygge mot varmetap er avgjørende.

Bruk av kjemiske eller batteriladde hånd- og fotvarmere kan hjelpe, og det å holde hendene dine varme ved å plassere dem i armkrokene dine mens du beveger fingrene hjelper også. Om du bor i et kaldere klima er det lurt å varme opp bilen din før du reiser hjemmefra for å redusere eksponeringen, og det kan også lønne seg å investere i en fjernstyrt biloppstarter.

Ta affære raskt ved Oppblusning

Når oppblusninger dukker opp er det best å gå innendørs. Påfør varmt vann ved å la det renne over hendene og/eller føttene (avhengig av hvor symptomene dine rammer deg) i vasken, ved å plassere dem i badekar eller legge dem i bløt i en stor bolle. Men ikke for varmt. Masser hender og føtter varsomt.

Unngå Enkelte Medikamenter

En rekke medikamenter kan føre til vasokonstriksjon og bør derfor unngås. Dette inkluderer unngåelse av reseptfrie forkjølelses- og allergimedisiner som inneholder ingredienser som Sudafed (peudoefedrin) og mange flere. Rådfør deg med lege eller farmasøyt hvis du er usikker.

Enkelte reseptbaserte medisiner, slik som orale prevensjonsmidler (P-pillen), østrogenerstatningsbehandlinger og beta-blokkere (mot hjertesykdommer eller høyt blodtrykk) kan også forverre symptomene for enkelte mennesker.

Tilpass Kostholdet ditt og få mer Fysisk Aktivitet

Å begrense koffein- og alkoholbruk hjelper. Moderat fysisk aktivitet kan forbedre sirkulasjonsevnen og hjelper dermed også til. Mot slutten av artikkelen viser vi fram noen gode håndøvelser – og fotøvelser – du kan gjøre daglig.

Praktiser God Stresshåndtering

Stresshåndtering er viktig for hvem som helst, men enda mer for de som har Raynauds syndrom, da kraftige følelsesutbrudd kan føre til oppblusninger.

Utforsk Justeringer på Arbeidsplassen

Om arbeidet ditt påkrever at du er utendørs eller du må reise i kaldt vær for å komme på jobb, snakk med fastlegen din. Det finnes flere relevante juridiske lovverk for voksne med funksjonshemninger som krever at arbeidsgiveren tilbyr «rimelige tilpasninger» for de som har enkelte medisinske sykdommer. Det finnes mange måter dette kan hjelpe på, slik som å sjekke ut muligheter for å kunne arbeide hjemmefra på spesielt kalde dager.

Gjør Endringer i Hjemmet

For de som sliter med Raynauds kan det å ta kalde matvarer ut av fryser eller kjøleskap føre til oppbluss. Det kan hende du har godt av å ha et par hansker på kjøkkenet ditt til dette formålet, i tillegg til i bilen når du skal handle matvarer.

Å holde øye med temperaturmåleren kan også være lurt, da airconditioning ofte kan trigge oppblusninger. Kalde drinker kan også bli et problem, men bruk av isolerte drikkeglass kan hjelpe.

Stump Røyken

Om du røyker bør du slutte, fordi røyking forårsaker vasokonstriksjon. Prøv å unngå sekundærrøyk også om det er mulig.

Beskytt Hendene og Føttene Dine

Skader på hender eller føtter kan øke risikoen din for komplikasjoner grunnet Raynauds, slik som begrenset sårheling og blåmerkeformering. Bruk sko heller enn å gå barføtt. Om du utvikler tørre hender eller føtter – spesielt fotsprekker – bør du bruke en god smørende lotion eller krem for å holde huden fuktig. I tillegg bør du unngå ringer som er for små, stramme sko og klokker, og alt annet som kan begrense blodtilførselen til hendene og føttene dine.

Daglig Sirkulasjonstrening med Fotrulle og Håndgrepstrener

Å stimulere føttene og hendene med massasje og lett styrketrening er nyttig. Du kan for eksempel rulle føttene over en massasjerulle, som vist nedenfor, eller bruke en håndgrepstrener når du ser på TV på kvelden. I tillegg til dette er det ofte anbefalt å bruke kompresjonstøy – som vist tidligere i artikkelen.

Øvelser for Bedre Håndsirkulasjon

Som nevnt tidligere anbefaler vi at du gjør daglig håndøvelser hvis du er plaget med Raynauds syndrom. I denne videoen kan du se et program som kan gjøres daglig.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.