Hva er Skreddertå (Skjev lilletå)?

En knyste er en beinaktig klump som gradvis utvikles på siden av foten. En skreddertå innebærer at denne klumpen på utsiden av foten er rett ved starten på lilletåa. Skreddertå-knyster er mindre vanlige enn vanlige storetåknyster (hallux valgus)). Tilstanden skyldes skjevhet i lilletåen.

Som navnet foreslår var skreddertå vanlig hos skreddere som ofte satt med beina i kors på harde overflater så de kunne arbeide mer effektivt. I dag dukker skreddertær som regel opp grunnet dårlig tilpassede sko, feilbelastning og strukturelle problemer inne i foten.

– Behandling og Gode Egentiltak kan Lindre og Forebygge

Det finnes noen behandlingsalternativer mot skreddertå, i tillegg til gode egentiltak man kan iverksette hjemme som muligens kan hjelpe med å lindre symptomene. Veldig mange med skjeve tær bruker tåskillere, gjerne også når de sover, for å motarbeide feilvinkling i tærne.

Ovenfor ser du to vanlige utgaver av tåskillere. Hvorav den ene også har en innebygget demping under fremre del av foten, for å redusere støtbelastning mot tærne.

Hva er symptomene?

Definisjonen på en skreddertå er en hoven, hard klump på utsiden av foten nærme lilletåa. Klumpen kan vokse over tid og kan virke rød og smertefull. Hevelsene, rødheten og smertene kan også forverres når foten gnis mot skoen din gjennom dagen.

– Kan ramme begge føttene

Skreddertå kan dukke opp på en eller begge føtter. En som har knyster på begge føtter kan muligens merke at måten de går på gjør at en knyst kjennes verre enn den andre. Det er også mulig at en person har både skreddertå og hallux valgus. I disse tilfellene har foten en beinaktig utvekst på hver side.

Årsaker

(På engelsk er skreddertå kalt Tailor’s bunion)

Foten er en kompleks anatomisk struktur, og dessverre tenker ikke mange skoprodusenter godt nok gjennom dette. Å bruke dårlig tilpassede sko, stramme sko eller sko med høye hæler, tvinger foten inn i en unaturlig vinkel som, over tid, kan føre til knyster.

– Redusert ankelstyrke og stramme leggmuskler kan gi feilbruk

Fot- og ankeltilstander kan også påvirke en skreddertå. De som har dårlig ankelstyrke eller stramme leggmuskler kan lettere utvikle knyster. Genetikk spiller også en rolle i utviklingen av skreddertå. En person som har foreldre med slike knyster på grunn av plattfot eller abnormale tåbein, kan også ende opp med egne knyster.

Skreddertå utvikles vanligvis gradvis. Knysten kan begynne å utvikles når personen er yngre, uten at den blir smertefull før mye senere.

Hva er behandlingsalternativene?

Selv om de vanligvis er synlige kan legen fortsatt bestille røntgen for å sjekke om det foreligger andre underliggende problemer med beinene i foten. Når legen har bekreftet at skreddertåen er tilfellet, vil de diskutere behandlingsalternativer. Medisinske behandlinger mot skreddertå varierer fra symptomhåndtering til kirurgisk fjerning av knysten. Det kan også hende de anbefaler at personen bytter sko. Leger anbefaler ofte hjemmebehandling for å hjelpe til med å lindre symptomer.

Hjemmemetoder og Egentiltak

Hjemmemetoder mot skreddertå har som formål å redusere symptomer og hjelpe til med å håndtere smertene. Det finnes en rekke alternativer tilgjengelig for å hjelpe deg med å håndtere symptomene:

Nedkjøling (ispakninger)

Hvis du også opplever hevelser i området kan klinikeren ofte anbefale deg å legge nedkjøling mot den rammede foten tre til fire ganger om dagen, i 10 minutter av gangen. Gjenbrukbare utgaver kan være lurt å ha i fryseren (f.eks. hvis noen skader seg eller lignende).

Økt styrke og fleksibilitet

Å gjøre øvelser som hjelper med å strekke ut foten og leggen hver dag kan hjelpe med å redusere presset på knysten ved å tvinge foten til å gå riktig. Se forslag til treningsøvelser lenger ned i artikkelen.

Endring av skotøy

Bruk av komfortable, fleksible sko med bred tåboks kan hjelpe med å lindre trykket på knysten. Sko som er stramme, stive eller har høye hæler kan gjøre symptomene verre.

Støttesåler til fotbuen

Skoinnlegg lages for å støtte fotbuen, og kan redusere trykket på knysten. Forskning har vist at vanlige fotbuestøtter kan gi god avlastning og lindring.

Støtte

Mange spesifikke støtteinnlegg er laget for knyster, og kan kjøpes på et lokalt apotek. Disse er gjerne laget av silikonliknende materialer som passer rundt knysten og hjelper med å absorbere friksjon fra hvert steg. Dette hjelper med å unngå at tåen blir irritert.

Tåskillere

Bruk av tåskillere eller knysteskillere mens du sover eller hviler kan hjelpe med å redusere utviklingen av knyster over tid.

VIDEO: Øvelser for Føttene

Øvelser, slik som disse, kan bidra til å styrke føtter, ankler og tær. I tillegg til dette kan regelmessige fotøvelser hjelpe til med sirkulasjonen.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her