Torvtå i storetåen (symptomer, øvelser, råd og behandling)

Torvtå kommer av det engelske turf toe. Torvtå er en diagnose som innebærer skade på leddbånd eller bløtvev i storetåen. Her ser vi på symptomer, øvelser og behandling.

Torvtå forekommer vanligvis grunnet at storetåen blir tvunget oppover – slik som når fremre del av foten er på bakken og hælen løftes opp.1 Denne skademekanismen kalles for hyperekstensjon. For å være veldig spesifikk innebærer torvtå en skade, forstrekning eller ruptur av det plantar kapsulære ligamentet under storetåen. Ved en skade på dette leddbåndet blir det å dytte fra med framfoten smertefullt – og vi får redusert funksjonalitet. Dette kan være en svært ødeleggende skade for idrettsutøvere.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert fotsmerter hos kyndig helsepersonell.”

– Rammer fotballspillere, men også den generelle befolkningen

Navnet på diagnosen stammer fra at det er en tilstand som ofte rammer de som spiller på kunstgress. Men her er det viktig å understreke at den ikke bare rammer idrettsutøvere. For eksempel kan det å sitte på huk med vekten over framfoten i lengre tid også gradvis føre til denne skaden. Bruk en storetåbeskytter når du driver med idrett for å redusere sjansen for skade.

Skademekanismen ved torvtå i storetåen

Som nevnt innebærer torvtå en skade på storetåleddet – nærmeste bestemt første metatarsofalangealleddet. På undersiden av storetåen har vi leddbånd som fester beinet i storetåen med de større beina i foten. Når vi løper eller hopper går det mye krefter gjennom storetåen – og den bøyes bakover slik at vi kan generere mest mulig kraft til aktiviteten. Og det er vanligvis denne bevegelsen som forårsaker en skade på leddbåndet under storetåen (torvtå).

3 grader av torvtå

Omfanget av smertene og symptomene ved torvtå vil variere basert på alvorlighetsgraden. Vi kan dele leddbåndskade grunnet hyperekstensjon i storetåen inn i 3 graderinger:

  • Grad 1: Forstrekning av leddbåndet – som gir smerter og mild hevelse
  • Grad 2: En delvis avrivning av leddbåndet. Verre smerter og symptomer enn ved grad 1 – og det kan være vanskelig å bevege storetåen.
  • Grad 3: Total avrivning av leddbåndet med tilhørende betydelige smerter og symptomer.

Symptomer ved torvtå

Torvtå kan oppstå enten som en akutt skade eller som en overbelastningsskade. Sistnevnte innebærer at det gradvis oppstår en skade på leddbåndet grunnet repetitiv belastning over en lengre periode – som gjør at symptomene blir gradvis verre og verre. Ved en mer akutt skade er smertene ofte tydeligere, og man kjenner gjerne at de oppstår like etter hendelsen. Symptomer du kan oppleve inkluderer:

  • Ømhet eller smerter i storetåen
  • Hevelse
  • Blodutredelser og blåmerker
  • Begrenset bevegelighet i storetåleddet
  • Instabilitet i tåleddet (kan indikere en større skade)

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å diagnostisere skaden din. Dersom det er medisinsk indisert innehar kiropraktorer, i likhet med lege, henvisningsrett til bildediagnostikk (slik som MR undersøkelse eller røntgenbilde).

Behandling og egentiltak for torvtå

[Bruk av framfotstøtter med tåskillere kan hjelpe deg med å avlaste storetåen]

Behandlingen man får er avhengig av omfanget på skaden – altså hvilken grad av torvtå det er. Dersom det foreligger delvis eller fullstendig avrivning av leddbåndet vil dette naturlig nok medføre et lengre og mer omfattende rehabiliteringsopplegg. Med det sagt kan alle med torvtå og lignende skader ha nytte av RICE-protokollen.

RICE-protokollen i behandling av torvtå

RICE står for rest, ice, compression og elevation. Oversatt til norsk får vi altså hvile (avlastning), is (nedkjøling), kompresjon og elevasjon.

  • Hvile / avlastning: Unngå aktiviteter og belastning som gjør symptomene verre. Bruk gjerne en storetåstøtte, storetåbeskytter eller innleggssåle for å redusere belastning mot leddet.
  • Is / nedkjøling: En gjenbrukbar kuldepakning kan brukes for å redusere hevelse og væskeansamling i storetåleddet.
  • Kompresjon: Bruk av kompresjonssokker kan bidra til å stabilisere foten, samtidig som at den kan stimulere økt blodsirkulasjon og væskedrenasje.
  • Elevasjon: For å redusere hevelse i foten og storetåen er det viktig at du hviler med beinet høyt.

Behandling av grad 1 torvtå (forstrukket leddbånd)

Grad 1 innebærer en forstrekning av leddbåndet med tilhørende smerter og noe hevelse. Her er det viktig å redusere belastningen i en periode, samtidig som at man støtter opp tåleddet med for eksempel gode såler, tåstøtter eller kinesioteip.

Behandling av grad 2 torvtå (delvis avrevet leddbånd)

Grad 2 torvtå er langt mer alvorlig enn grad 1, da det ved denne graderingen faktisk har forekommet en partiell ruptur av leddbåndet under storetåen. Her er det aktuelt med betydelig mer støtte for storetåen – for å unngå for mye bevegelse og belastning. Avhengig av smertene kan det også være aktuelt immobilisering av tåen i en periode. Du bør få aktiv veiledning av fysioterapeut. Forbered deg på en periode på 4-6 uker med redusert belastning.

Behandling av grad 3 torvtå (fullstendig avrevet leddbånd)

Et totalt avrevet leddbånd vil innebære en betydelig nedsatt funksjon og tydelige smerter, samt hevelse. I likhet med grad 2 er det viktig at du får veiledning gjennom autorisert helsepersonell. Også her er det aktuelt med bruk av Walker-støvel eller krykker i en periode, og du må belage deg på betydelig redusert belastning i minimum 8 uker. For å oppnå fullstendig god funksjon etter en grad 3 torvtå kan det ta opptil 6 måneder – men det kan også ta lenger tid dersom skaden “går opp” underveis i rehabiliteringsforløpet.

Oppsummering: Torvtå

Det er viktig at man tar symptomer og skader på alvor – for å unngå at de blir gradvis verre og verre. Ved mistanke om skader eller smerter som vedvarer anbefaler vi på det sterkeste at du oppsøker kyndig helsepersonell med ekspertise på muskel og skjelettskader – slik som fysioterapeut eller kiropraktor. Som et forebyggende tiltak kan det være gunstig å nevne at opptrening av stabilitetsmuskulatur i lår, legger og hofter kan fungere skadeforebyggende.

 VIDEO: Øvelser for sterkere føtter

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for å styrke føtter, ankler og tær. Sterkere føtter og ankler kan avlaste tærne og fungere skadeforebyggende.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.

Kilder og forskning

1. Aran et al, 2023. Turf Toe. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023