Betent slimpose i skulderen (skulderbursitt)

Skulderbursitt innebærer at en, eller flere slimposer, i skulderen er betente og hovne.

Slimposebetennelse i skulderen er den vanligste formen av bursitt. Betennelsen oppstår når overflødig væske hoper seg opp i en bursa, en støtdempende pute mellom bein og vev i leddene – grunnet overbelastning eller skade.

– Forekommer ofte samtidig med skuldersenebetennelse

Mange med skulderbursitt har også skuldersenebetennelse samtidig. Tilstandene gir begge smerter og kan påvirke bevegeligheten i armen. Hvile, lett massasje, nedkjøling med kuldepakning og reseptfrie medikamenter kan hjelpe.

Ved å bruke en skulderstøtte kan du gi skulderen ro og hvile – slik at hevelsen og betennelsen får roet seg ned. Å kjøle ned området flere ganger daglig med kuldepakning kan også bidra til å redusere betennelsereaksjonene og væskeansamlingen. En fysioterapeut eller idrettskiropraktor vil kunne vurdere skulderen din og stille diagnosen.

Hva er bursitt?

Bursitt er en betennelse i en bursa. Tilstanden kjennetegnes vanligvis av smerter og noen ganger av rødhet og hevelse. En bursa er en tynn, poselignende struktur som befinner seg der det kan oppstå friksjon, for eksempel mellom hud og bein, mellom sener og bein eller mellom leddbånd og bein. Med andre ord er de til for å redusere friksjon som kan oppstå mellom hardt bein og mykere vev.

Hva er symptomene ved bursitt?

Hva som er symptomene på bursitt, avhenger av hvor alvorlig betennelsen er og hvilken type bursitt det dreier seg om. Det mest åpenbare symptomet ved langvarig bursitt er hevelse. Pasienter med denne typen bursitt oppsøker ofte kliniker fordi de merker at hevelsen har vart en stund og ikke blir bedre. Hevelsen er sjelden smertefull og vanligvis ikke rød. Denne typen slimposebetennelse kan imidlertid bli varm og smertefull uten å være infisert. Bursitt i skulderen kan gi grunnlag for redusert bevegelighet (vanskelig å løfte armen), samt lokale smerter og hevelse.

– Infisert bursitt kan gi feber

Ved infisert bursitt opplever pasientene vanligvis overdreven varme på stedet der bursaen er betent. De klager ofte over mye ømhet, smerter og feber. Hevelsen og rødheten kan spre seg fra det berørte området og opp eller nedover armen. En infisert bursa kan også føre til at du føler deg svært syk, febril og trøtt. Hvis du har noen av disse symptomene, er det svært viktig å oppsøke lege umiddelbart.

– Når uhellet har vært ute

Traumatisk bursitt kjennetegnes av raskt voksende hevelse. Disse tilfellene oppstår vanligvis etter en spesifikk hendelse, for eksempel når en fotballspiller slår skulderen mot hardt kunstgress, eller når en bryter slår albuen mot en matte. Det berørte området kan være noe ømt og varmt, men ikke i overdreven grad. Hevelsen kan også være ledsaget av blåmerker.

Hva forårsaker bursitt?

Det er mange måter å få bursitt på, men tilstanden skyldes som regel for stor belastning på bursaen. I hovedsak kan bursairritasjon grovt sett deles inn i tre grupper. Den første typen, kjent som langvarig bursitt, kan skyldes en rekke ulike faktorer. Dette er den vanligste typen og utvikler seg over tid på grunn av gjentatt irritasjon av bursaen. De fleste som får denne typen har ingen predisponerende problemer, og betennelsen oppstår uten noen åpenbar grunn. Av og til kan det oppstå hos personer som har en eksisterende medisinsk tilstand som får bursaen til å hovne opp. Selv om det ikke er den vanligste årsaken til denne typen bursahevelse, kan den forekomme hos personer med urinsyregikt, pseudogikt, diabetes, revmatoid artritt, uremi og andre tilstander.

– Infisert bursitt er mer alvorlig grunnet bakterieinvolvering

Den andre typen kalles infisert bursitt og er mer alvorlig. I denne typen blir bursaen infisert med bakterier. Hvis infeksjonen sprer seg, kan den forårsake alvorlige problemer.

– Skaderelatert bursitt

Den siste typen, som typisk ses hos idrettsutøvere, kalles traumatisk bursitt (eller akutt traumatisk bursitt). Av de tre typene er dette den minst vanlige. Den skyldes enten gjentatt gnidning av en ekstremitet mot en hard overflate eller for mye bøying av leddet.

Hvordan kan jeg behandle betent slimpose i skulderen hjemme?

Du kan bruke visse metoder for å lindre bursittsymptomer. Slik behandler du bursitt i skulderen hjemme:

  • Hvile og å midlertidig slutte med aktiviteter som forverrer symptomene.
  • Bruk av kuldepakninger for å redusere betennelsen.
  • Reseptfrie smertestillende og ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs) for å redusere smerte og hevelse. Rådfør alltid med lege vedrørende medikamentbruk.

Rehabilitering og behandling av skulderbursitt

Behandlingen av skulderbursitt har fokus på å redusere betennelsen og minimere symptomene. De fleste får symptomlindring med disse behandlingene:

  • Reseptfrie betennelsesdempende
  • Hvile og avlastning
  • Fysioterapi for å styrke svake muskler og forbedre bevegelsesutslaget
  • Daglig bruk av nedkjølende kuldepakning

VIDEO: Strikktrening mot skulderbursitt

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram for skuldrene med strikk. I denne videoen benyttes det pilatesbånd (flat, elastisk strikk av god kvalitet). Trening med strikk er kjent for å være en skånsom og effektiv treningsform ved bursitt.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.