Betennelse i leddhinnen i kneet (synovitt)

Betennelse i leddhinnen i kneet er også kjent som knesynovitt. Egentiltak, behandling og øvelser kan hjelpe om du er rammet av betennelse i leddhinnen i kneet.

Synovitt i kneet er en betennelse i leddhinnen rundt kneet, en membran som omslutter leddene og senene rundt leddene. Betennelse i leddhinnen i kneet kan føre til ulike symptomer, blant annet hevelse og smerter.

– Skyldes vanligvis overbelastning

Synovitt i kneet er ofte forårsaket av overbelastning, men kan også oppstå hos personer med ulike typer revmatisme som påvirker kneet. Betennelse i leddhinnen i kneet kan vanligvis behandles med egentiltak, øvelser og, ved behov, betennelsesdempende medikamenter. For å roe ned hevelsen i kneet er det viktig med nedkjøling ved bruk av kuldepakning med festestropp – og man kan også redusere væske i kneet ved bruk av knekompresjonsstøtte.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Smerter i kneet grunnet leddhinnebetennelse (synovitt)

Ulike anatomiske områder i kneet kan bli påvirket når leddhinnen blir betent. Det bakre korsbåndet, det sterkeste leddbåndet i kneet, er et av de vanligste områdene som rammes. Leddbåndet er lokalisert dypt inne i kneet. Det er også sannsynlig at området over kneskålen er påvirket.

Symptomer på betennelse i leddhinnen i kneet

Når man utvikler synovitt i kneet, kan man oppleve ulike symptomer forbundet med diagnosen grunnet betennelse, væskeansamling og skade på leddhinnen. Symptomene assosiert med synovitt i kneet inkluderer:

 • Hevelse i kneet
 • Leddsmerte i kneet
 • En varm følelse i leddet
 • Stivhet i kneleddet

Hva forårsaker disse symptomene?

Nedbryting av beinvev, hevelse forårsaket av leddvæske og betent leddhinne kan alle føre til skade på kneleddet og symptomer. Leddet kan gjøre vondt – også ved hvile.

Er synovitt i kneet relatert til leddgikt?

Synovitt i kneet kan skyldes leddgikt. Leddgikt, revmatisk artritt, i kneet kan forårsake skader på kneleddet og også gi grunnlag for betennelse i leddhinnen.

Årsaker til leddhinnebetennelse i kneet

Det er hovedsakelig to årsaker til synovitt i kneet: overbelastning og en underliggende helsetilstand som påvirker leddene. Hos friske og aktive mennesker kan betennelse i leddhinnen oppstå på grunn av overbelastning av kneet. Belastningen på leddet fører til en betennelsesreaksjon og symptomene som følger med betennelsen.

Visse typer av artritt og andre helselidelser er forbundet med synovitt i kneet, blant annet:

 • Inflammatorisk leddgikt
 • Posttraumatisk artritt (leddbetennelse forårsaket av en skade)
 • Degenerativ artritt
 • Kroniske infeksjoner, for eksempel tuberkulose
 • Synoviale lidelser

Hvorfor får man kneartritt?

Kneartritt i kneet er ikke alltid forbundet med synovitt i kneet. Kneartritt kan forårsake synovitt, men det er ikke alltid tilfellet. Andre årsaker til kneartritt er blant annet:

 • Slitasje over tid
 • Autoimmune reaksjoner i kroppen
 • Skader i knærne
 • Overbelastning
 • Underliggende helseproblemer

Diagnostisering av betennelse i leddhinnen i kneet

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å undersøke symptomene dine i kneet. Her vil terapeuten blant annet utføre spesialtester for å sjekke etter skade på menisk, leddbånd eller sener. I tillegg har kiropraktor henvisningsrett til bildediagnostikk – som kan være nyttig ved mistanke om leddhinnebetennelse i kneet.

– Bildediagnostisk utredning av leddhinnebetennelse i kneet

Det finnes flere bildediagnostiske tester som brukes i diagnostiseringen av synovitt i kneet. De tar sikte på å påvise tilstedeværelse og alvorlighetsgrad av leddhinnebetennelsen. Blant testene som brukes, er:

 • MR: For å se nærmere på innsiden av kneet for å kontrollere om det foreligger betennelse.
 • Ultralyd: For å få bedre bilder av hva som skjer i kneet og synovialmembranen.
 • Røntgenbilder: For å få et detaljert bilde av benet og andre tette strukturer i kneet for å se etter skader.
 • CT: En skanning for å kontrollere alvorlighetsgraden av skader på bein og bløtvev i kneet.

Behandling av leddhinnebetennelse i kneet (synovitt)

Behandlingen av synovitt i kneet dreier seg om å redusere symptomene og håndtere eventuelle underliggende helseproblemer som fører til betennelse i kneet. Første respons er avlastning (knestøtter eller kinesioteip) og nedkjøling av kneleddet (kuldepakning) – for å gi best mulig forhold for tilheling og reduksjon av væske i kneet. I tillegg, ved behov, kan det være nødvendig med betennelsesdempende medikamenter (rådfør deg med fastlegen din).

Kinesioteip er en populær type av teip som brukes av idrettsutøvere. Oppteipingen tar sikte på å gi området økt stabilitet og beskyttelse.

RICE-prinsippet ved synovitt i kneet

RICE-prinsippet står for rest, ice, compression og elevation. Dette er første respons på idrettsskader og lignende – og innebærer altså avlastning, nedkjøling, kompresjon og elevasjon (at man hviler med beinet høyt). Dette vil kunne hjelpe deg med å lindre smerter og redusere væskeansamling i kneet.

Øvelser ved synovitt i kneet

Ved betennelse i kneet er det viktig å stimulere sirkulasjon og væskedrenasje. Tilpassede, enkle øvelser kan hjelpe deg med bedre mikrosirkulasjon og bidra til bedret bevegelighet i kneleddet. Særlig enkle mobiliseringsøvelser og trening med strikk (minibånd) er svært gode måter å trene på ved synovitt i kneet. Men husk å tilpasse egen sykdomshistorikk.

 VIDEO: Øvelser ved synovitt i kneet

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med minibånd og strikk tilpasset deg med leddhinnebetennelse i kneet.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.

Sammendrag: Leddhinnebetennelse i kneet

Synovitt i kneet fører til smerter og nedsatt bevegelighet, men det finnes flere tiltak og behandlingsmetoder som kan bidra til å redusere smertene og forbedre bevegeligheten.

– Oppsøk kyndig hjelp ved smerter og hevelse i kneet

Tilleggsbehandlinger er et utmerket supplement til en behandlingsplan og kan forbedre synovitt i kneet. Hvis du har smerter og hevelse i kneet, bør du oppsøke helsepersonell. Helsepersonell vil hjelpe deg med å finne årsaken til smertene og tilby behandlingsalternativer.

Kilder

Bilder

1. Cover – iStockphotos (lisens) Stock illustration ID:1445265969 Credit: ttsz

2. iStockphotos (lisens) Stock illustration ID:1443073305 Credit: ttsz