Selvbehandling mot Triggerfinger

Føles fingeren din noensinne «spent» eller fastlåst? Dette kan oppstå under de enkleste daglige oppgaver som pleide å føles helt normale ut, som å knytte skolissene eller åpne bokser. Kanskje du hører «klikkelyder», kjenner ubehag og så… er den låst.

Om du har opplevd dette ubehagelige fenomenet kan det hende du har en tilstand som ofte kjennetegnes som Triggerfinger.

Selv om den ikke er behagelig å leve med er de gode nyhetene at den vanligvis reagerer veldig positivt på mindre invasive egentiltak. I denne artikkelen skal vi forklare akkurat hva triggerfinger er, hva som forårsaker det og hva du kan gjøre med tilstanden – allerede fra i dag av. Slik som bruk av triggerfinger-støtte når du sover. En triggerfinger-støtter bidrar til å holde den affekterte fingeren rett – også når man sover – og kan være en essensiell del for å forebygge utvikling av tilstanden.

Hva er egentlig Triggerfinger?

Triggerfinger, også kjent som stenoserende tenosynovitt er en tilstand hvor en finger (eller fingre) blir fastlåste eller sitter fast i en bøyd tilstand. Når fingeren bøyes eller rettes ut hører man ofte en høylydt knekkelyd.

Denne høylydte knekkelyden kan sammenlignes med når en avtrekker blir dratt og sluppet, dermed navnet «triggerfinger».

Triggerfinger skyldes i bunn og grunn overproduksjon av bindevev og inflammasjon. Når for mye betennelse bygger seg opp i den påvirkede fingeren har dette en fortynnende effekt på belegget som beskytter senene i fingeren, som resulterer i økt belastning innenfor et allerede smalt fingerledd. Om du lider av triggerfinger vil du oppleve stivhet i fingeren (som har tendens til å være mer merkbart om morgenen), den klassiske finger «kroken» eller «frysen», og noen ganger til og med en øm utvekst på bunnleddet av fingeren eller fingrene som er rammet.

Vanlige Årsaker til Triggerfinger

Triggerfinger kan komme av aktiviteter, yrker eller til og med hobbyer som krever mye griping. Byggearbeidere, tennisspillere, syersker og de som elsker hagearbeid bør passe seg! Disse aktivitetene krever nemlig alltid gripestyrke og kompliserte bevegelser. Når disse bevegelsene gjentas overdrevent over tid kan de forverre tilstanden på fingerleddet(ene) og føre til denne tilstanden.

Effektiv Egenbehandling mot Triggerfinger

Selv om enkelte alvorlige tilfeller kan kreve inngrep med medikamenter eller noen ganger til og med operasjon, vil de fleste tilfeller av triggerfinger reagere veldig godt på regelmessige, konservative tiltak. Husk på at jo tidligere du begynner behandlingen, jo bedre! Når triggerfinger forverres eller forblir ubehandlet kan tilstanden bli mer alvorlig; om du tror at du har selv en begynnende versjon av tilstanden bør du begynne å behandle den umiddelbart.

Hvile

Hvile: det eldste tilfriskningsverktøyet som finnes. Dette kan virke enkelt, men hvile av det irriterte området kan hjelpe med å roe ned spesielt intense utslag av triggerfinger og gi fingeren din en mulighet til å komme seg på egenhånd. Du bør spesielt unngå alle former for aktivitet som påkrever gjentatt griping. Ikke undervurder helbredningsevnen kroppen din har når du gir den nok tid til å hvile.

Støtte den opp

En utfordrende faktor med hvile av triggerfingre er rett og slett å bryte gamle vaner. Fordi triggerfinger kan forårsakes av typiske hverdagshandlinger er det lett å glemme at du prøver å hvile den betente fingeren når du tar tak i det sta lokket på krukken med sylteagurk. En splint kan hjelpe fordi det er en sanntidspåminning at du er i ferd med å overbelaste! I tillegg immobiliserer splinten fingeren på en mer komplett måte enn bare unngått bruk, som gjør hvilefasen mer effektiv.

Tidligere i artikkelen lenket vi til en triggerfinger-støtte som kan være veldig til nytte.

Skånsomme Øvelser og Strekking

Sett av 10-20 minutter daglig til litt fingertrening! Helt seriøst kan denne lille tidsmengden ha en stor rolle i forbedring av tilstanden når du bruker disse øvelsene regelmessig og riktig. Prøv å innlemme de følgende øvelsene i hverdagen din:

  • Håndklegrep: Plasser et lite håndkle på et bord og bruk fingrene dine til å knørve håndkleet til en ball så stramt du klarer. Hold fast her i 5-10 sekunder og gi sakte slipp. Gjenta opp til 10 ganger.
  • Grunnleggende fingerstrekking: Plasser hånden din med håndflaten ned på en overflate. Ved hjelp av den andre hånden løfter du kun den rammede fingeren opp til du kjenner en god strekk. Hold den i denne posisjonen i flere sekunder før du slipper den tilbake på overflaten. Gjenta 5-10 ganger.
  • Fingerkniping og spredning: Til denne øvelsen trenger du en gummiball eller gummistrikk. Knip tuppen på fingrene dine sammen og plasser båndet rundt fingrene og tommelen din, plasser båndet rundt fingrene rett over knokene. Rett ut og beveg fingrene dine vekk fra tommelen din mens båndet fortsatt er rundt fingrene dine til du kjenner at båndet strammer seg. Gå tilbake til startposisjon og gjenta 5-10 ganger.
  • Selvmassasje: Litt massering fra den andre hånden din kan hjelpe med å gi god lindring. Bruk skånsomt men fast grep og masser området med små sirkelbevegelser.

Selvfølgelig vil din evne til å gjennomføre disse øvelsene avhenge av alvorlighetsgraden på tilstanden din, sammenlagt med hvor lenge du har arbeidet med rehabiliteringsøvelsene. Bruk alltid smertenivå som indikator, og om noen av disse bevegelsene fører til plutselige økte smerter skal du slutte med dem umiddelbart. Nedenfor kan du se et smart treningstiltak, kalt en fingerstrekker-trener, som brukes mot triggerfinger – den trener altså musklene i motsatt retning og blir da en motvekt mot den krokete utviklingen.

Fysioterapi mot Triggerfinger

En annen behandlingsform du kan bruke mot triggerfinger er fysikalsk behandling hos for eksempel fysioterapeut eller kiropraktor. Helsepersonellet ditt vil være i stand til å støtte de spesifikke behovene dine med en persontilpasset framgangsmåte for hver time som møter deg med ditt unike utgangspunkt. Mot triggerfinger har man blant annet sett dokumentert effekt ved bruk av trykkbølgebehandling. Laserterapi kan også være verdt å utprøve.

VIDEO: 7 Øvelser for Bedre Fingerfunksjon

I videoen nedenfor kan du se et forslag med øvelser du kan benytte deg av for å opprettholde bedre funksjon i fingrene dine.

Øvelsene kan gjøres daglig, men husk å ta hensyn til egen sykdomshistorikk. Takk til Vondtklinikkene for videoen med håndøvelsene.