Slimposebetennelse ovenfor kneet (suprapatellar bursitt)

En slimposebetennelse ovenfor kneet, også kjent som suprapatellar bursitt, kan gi smerter og hevelse på oversiden av kneet.

Vi har flere slimposer i knærne (se figur 1 for oversikt), og samtlige av disse kan bli rammet av slimposebetennelse (bursitt). Når det rammer på oversiden av kneet kalles dette for suprapatellar bursitt – altså slimposebetennelse ovenfor kneet.

(Figur 1: Oversikt over fire av de vanligste slimposene i kneet)

Supra- er ensbetydende med over. Patellar refererer til patella – som er latin for kneskål. Suprapatellar betyr dermed over kneskålen. Noe som jo er veldig beskrivende for denne typen av slimposebetennelse.

Men hva er en slimposebetennelse?

Slimposer, også kjent som bursaer, er små væskefylte poser som har som hovedoppgave å forhindre gnisninger mellom muskler, sener og ledd. Dersom disse blir overbelastet eller utsatt for traumer/skader, så kan de reagere ved å hovne opp og bli større. Altså betente.

Hvile, avlastning og nedkjøling

Diagnosen skyldes altså en overbelastning, og nettopp derfor er hovednøkkelen til bedring avlastning, hvile og nedkjøling. Økt støtte ved bruk av knekompresjonsstøtter gir slimposen hvile og tiden den trenger til å lege seg selv. Å kjøle ned med gjenbrukbar kuldepakning bidrar til å roe ned betennelsesreaksjonene – og dempe hevelsen.

Oversikt: Sllimposebetennelse ovenfor kneet (suprapatellar bursitt)

Du finner altså den suprapatellare bursaen rett over kneet (se figur 1). Den ligger mellom lårbeinet (femur) og quadriceps-senen. Bursa suprapatellaris bidrar til at quadriceps-senene lettere kan bevege seg over lårbenet når du bøyer og retter ut kneet. Suprapatellar bursitt er når den suprapatellare bursaen blir betent – og kan blant annet skyldes fall eller annen overbelastning.

Symptomer på slimposebetennelse ovenfor kneet

Hvis du har fått suprapatellar bursitt kan du oppleve følgende symptomer rett over kneleddet:

 • nummen, verkende smerte eller ømhet
 • hevelse eller rødhet
 • varme
 • nedsatt eller redusert bevegelighet

Disse symptomene kan oppstå når du utsetter området for trykk ved aktiviteter som å knele, hoppe eller løpe. Du kan også kjenne symptomene når du hviler, da gjerne som en dunkende verking.

– Akutt eller langvarig feilbelastning?

Avhengig av hva som forårsaket slimposebetennelsen, kan symptomene komme plutselig eller gradvis. For eksempel kan symptomene komme plutselig hvis du faller hardt på kneet. Omvendt kan symptomene komme langsommere ved gjentatt bruk eller belastning av området, for eksempel hvis du kneler ofte eller i lengre perioder. Visse yrker, slik som rørleggere, er mer utsatte for denne diagnosen enn andre.

Årsaker til slimposebetennelse ovenfor kneet (suprapatellar bursitt)

(Slimposebetennelse ovenfor kneet kan for eksempel skyldes overbelastning)

Suprapatellar bursitt kan forårsakes av en eller flere av følgende faktorer:

 • et direkte støt, et fall eller en skade i området rundt bursa suprapatellaris
 • hyppig, tilbakevendende trykk eller belastning av området på grunn av aktiviteter som kneling eller hopping
 • betennelse på grunn av komplikasjoner ved andre tilstander, for eksempel revmatisk artritt eller urinsyregikt

Diagnostisering av suprapatellar bursitt

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut vil kunne hjelpe deg med en funksjonell undersøkelse av kneet ditt. Her vil de blant annet undersøke for andre kneskader og sammenligne funnene med symptomene dine. Undersøkelsen kan innebære at man:

 • sammenligner tilstanden i begge knærne dine
 • tester bevegelsesutslaget i det berørte kneet
 • berøring av området rundt det berørte kneet for å se etter hevelse, ømhet eller varme.

Dersom det vurderes medisinsk indisert innehar både lege og kiropraktor henvisningsrett til bildediagnostikk – slik som MR undersøkelse og røntgen.

Behandling av suprapatellar bursitt

Behandlingen av suprapatellar bursitt kan omfatte:

 • hvile og unngå aktiviteter som kan irritere området, som å knele, hoppe eller løpe
 • kuldebehandling på området for å dempe hevelsen (husk å aldri legge en ispose direkte på huden – pakk den inn i et håndkle eller et klede først).
 • bruk av kneskinne å stabilisere og begrense bevegelser i området

I de fleste tilfeller er rehabiliteringsøvelser og eventuelt fysioterapi fordelaktig. Dette kan hjelpe deg med å øke styrken og fleksibiliteten i området rundt knærne. Konsekvent kan dette bidra til å redusere belastningen på kneet og redusere risikoen for tilbakefall.

Øvelser for slimposebetennelse ovenfor kneet

Du kan utføre enkle øvelser hjemme for å øke styrken og fleksibiliteten i knærne. Dette kan bidra til å holde knærne friske og forebygge nye tilfeller av bursitt. Eksempler på tøyninger og øvelser inkluderer:

1. Stående lårstrekk for quadriceps

 1. Bøy kneet og før hælen opp til baken.
 2. Ta tak i ankelen og trekk den nærmere kroppen, og hold stillingen i 30 til 60 sekunder.
 3. Gjenta øvelsen 2-3 ganger, og gjør deretter det samme med motsatt ben.

2. Beinstrekk

 1. Sett deg rett opp i en solid stol.
 2. Begynn å stramme lårmusklene og løft sakte opp det ene underbenet slik at det er parallelt med gulvet, og hold posisjonen i 5 sekunder.
 3. Utfør 3 sett med 10 øvelser med hvert ben.

Etter hvert som øvelsen blir lettere, kan du legge til lette ankelvekter (2-5 kg).

3. Hamstring curls / lårcurl med minibånd

Ta tak i ryggen på en solid stol. Fest gjerne et minibånd rundt anklene.

 1. Bøy kneet slik at hælen løftes opp mot taket, og hold stillingen i 5 sekunder.
 2. Utfør 3 sett med 10 øvelser med hvert ben.

På samme måte som ved beinstrekk-øvelsen kan denne øvelsen utføres med og uten ekstra motstand. Men bruk av minibånd kan gjøre øvelsen mer effektiv og tilpasset.

Forebygging av slimposebetennelse ovenfor kneet

Det finnes også en rekke råd og tips som kan bidra til å forebygge at du rammes av slimposebetennelse i kneet.

 • Tren jevnlig og hold deg i form. Hvis du er overvektig eller har fedme, utsettes knærne for ekstra belastning og kan utgjøre en risiko for å utvikle bursitt.
 • Dersom du må stå ofte eller lenge på knærne, bør du bruke knebeskyttere og ta regelmessige pauser for å stå oppreist og tøye ut. Hvis du ikke har knebeskyttere, kan du også bruke en pute for å redusere trykket på knærne.
 • Hold deg unna aktiviteter som innebærer gjentatte eller repeterende bevegelser av knærne. Varier treningsøktene dine for å unngå overbelastning.
 • Sørg for å varme opp og kjøle ned skikkelig etter en treningsøkt. Hvis du hopper over disse viktige delene av en treningsøkt, kan det øke belastningen på leddene.
 • Gå gradvis frem når du starter et nytt treningsprogram eller øker intensiteten i et eksisterende program.

VIDEO: Øvelser mot slimposebetennelse i hofte og kne

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram anbefalte øvelser ved slimposebetennelse i hoften. Disse er også svært aktuelle ved bursitt i kneet. Dette skyldes nemlig at hoftene våre kan avlaste og beskytte knærne fra overbelastning. Øvelsene kan utføres annenhver dag. Som nevnt tidligere anbefaler vi bruken av minibånd for å gjøre treningen ekstra skånsom og tilpasset.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.