Beinsporer i Kneet (Kneosteofytter): Årsaker, Symptomer og Behandling

Beinsporer, også kalt osteofytter, er beinutvekster som dannes inne i leddene på grunn av økt trykk mellom beinene grunnet mangel på bruskvev og reduserte plassforhold.

Beinsporer inne i kneet kan forårsake smerter og begrense leddbevegeligheten, som kan føre til problemer med hverdagslige aktiviteter som spasering, knebøy, nedoverbøying og ned- og oppovergåing i trapper, og kan føre til ubalanser i musklene i beinet. Bruk av knekompresjonsstøtter og arnicagel kan oppleves lindrende for mange.

– Ikke alle får de samme smertene

Derimot er det ikke alle som får merkbare symptomer, og enkelte vet til og med ikke at de har en beinspore i kneet i det hele tatt. Osteofytter dannes vanligvis hos personer med artrose, også kjent som slitasjegikt, som fører til en nedbrytning av beinbrusk.

Hvordan Dannes Beinsporer?

Uten tilstrekkelige mengder brusk rundt kneleddet vil knoklene i kneet bli irriterte og betente på grunn av økt trykk og friksjon inne i leddet ved bevegelse og vektlegging på beinet, fordi knoklene gnis mot hverandre. Skjellettcellene reagerer på dette økte trykket ved å produsere mer beinvekst i et forsøk på å gi bedre beskyttelse til leddet. Formeringen av beinsporer kan endre utseendet på leddet og begrense bevegeligheten ved å gjøre det vanskeligere å bevege området.

Tegn på Beinsporer i Kneet

Osteofytter begynner å forårsake symptomer når de legger press på nærliggende nerver, begrenser bevegelighetsevnen og gnir mot andre deler av skjellettet eller bløtvev.

Symptomer assosiert med beinsporedannelse inkluderer:
 • Knotete eller humpete områder
 • Nummenhet og svakhet
 • Smerter i nærheten av kneet
 • Redusert bevegelsesevne
 • Stivhet i kneet
 • Økt forekomst av betennelse
 • Beinsporer er ofte asymptomatiske, og du vil ikke finne ut at du har det til det blir tatt røntgenbilder av knærne dine.

Årsaker bak Beinsporer i Kneet

Den vanligste årsaken til tap av bruskvev rundt kneleddet som kan føre til utvikling av beinsporer er slitasjegikt i kneet, som rammer en større andel av befolkningen.

– Tidligere skader kan føre til tidligere forekomst av kneartrose og beinsporer

Tap av bruskvev i kneleddet kan også oppstå på grunn av skader på kneet, inkludert rifter i det fremfre korsbåndet (ACL), meniskavrivninger og patellar (kneskål) forsyvning, som øker risikoen for skader på bruskvevet og medfølgende slitasjegikt i fremtiden.

Hvem som helst som overbelaster eller overbruker kneleddene sine, inkludert atleter, militærpersonale og de som arbeider i fysisk krevende jobber kan ha økt risiko for å utvikle slitasjegikt over tid.

Diagnostisering

Beinsporer kan diagnostiseres med røntgenbilder, som kan hjelpe klinikere med å se de ekstra beinutvekstene rundt kneleddet ditt tydelig. Klinikere, slik som fysioterapeuter og kiropraktorer, kan også hjelpe ved å utføre en funksjonell undersøkelse av knærne dine for å utforske bevegelsesevnen din og spørre deg om symptomer og sykdomshistorikk for å fastslå en diagnose. Kiropraktorer har henvisningsrett til bildediagnostikk – og kan også bestille CT-scanninger eller MR for å visualisere knestrukturene.

– Tidlig undersøkelse og diagnostisering gir best resultater

Tidlig diagnostisering av artrose i kneet og beinsporene som dannes som resultat er viktig for å håndtere symptomene og forebygge at diagnosen utvikler seg og forårsaker ytteligere påkjenninger på leddene og bruskvevet.

Fysioterapi og Fysikalsk Behandling

Fysioterapi og fysikalsk behandling spiller en viktig rolle for å lindre symptomene ved beinsporer og forebygge videreutvikling av brusktap i knærne. En fysioterapeut, eller moderne kiropraktor, kan evaluere kne- og hoftefunksjon, muskelstyrke, bevegelsesevne og bevegelsesmønstre for å utvikle en persontilpasset pleieplan som kan håndtere begrensningene dine.

– Støttemuskulaturen rundt kneleddet er viktig

Musklene rundt kneet hjelper til ved å støtte kneleddet. Når disse blir svakere, risikerer benvevet i kneleddet å oppleve økt trykk og risiko for nedbrytning av bruskvev, som fører til utviklingen av beinsporer. Å styrke musklene rundt knærne og hoftene hjelper med å fjerne overflødig belastning på kneleddet og støtter kroppsvekten din, så trykket på overflatene av leddene dine blir lavere. I tillegg til dette kan muskulære teknikker, leddmobilisering, laserterapi og trykkbølgebehandling være behandlingsmetoder som kan bidra til bedre knefunksjon og knehelse.

– Kompresjonsstøtter for knærne

Avhengig av symptomene og plagene dine er det også sannsynlig at du vil få rådgivning vedrørende bruk av kompresjonsstøtter for knærne dine. Disse fungerer ved å gi økt stabilitet og sirkulasjon til de affekterte områdene.

Smertehåndtering og Egentiltak

Pågående knesmerter og funksjonshemming på grunn av beinsporer forårsaket av slitasjegikt i kneet og tap av bruskvev kan oppleves som veldig frustrerende, men det finnes mange metoder som kan hjelpe deg med å håndtere smertene dine. Å opprettholde sunne livsstilsvaner som reduserer inflammasjon og stressbelastning på leddene kan gjøre det enklere å håndtere symptomer og forhindre at bein- og bruskvevskadene forverres. Disse inkluderer:

 • Å få 7 til 8 timer søvn hver natt,
 • Inntak av et sunt kosthold med anti-inflammatoriske og naturlige matvarer,
 • Opprettholdelse av en sunn kroppsvekt gjennom kosthold og fysisk aktivitet,
 • Å sørge for et optimalt væskeinntak,
 • Å bygge relasjoner til andre for å få dekket behov for sosial omsorg og støtte,
 • Hvile av kneleddet for å redusere smerter og inflammasjon,
 • Begrensning av gjentakende og belastende aktiviteter som legger press på kneleddet, slik som løping og hopping.
 • Bruk av knekompresjonsstøtte.
– Smertedempende Kuldegel og Varmesalver

Reseptfrie kremer og salver – både kuldegel, arnicagel og varmesalve – kan også påføres utenpå kneet for å hjelpe til med å lindre smerter ved å begrense intensiteten av smertesignalene som sendes langs nervebanene dine. Utvortes smertelindrende medikamenter er et passende alternativ for mennesker som ikke ønsker å ta smertestillende gjennom svelget og munnen – spesielt da for de som er rammet av problemer med mage-og-tarmkanalen.

Øvelser mot Betydelig Artrose i Knærne

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram som kan egne seg for deg med kneartrose. Husk å tilpasse antall repetisjoner og intensitet i henhold til sykdomshistorikk og dagsform.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.