Slimposebetennelse i sitteknuten (ischiogluteal bursitt)

Slimposebetennelse i sitteknuten, også kjent som ischiogluteal bursitt, innebærer betennelse i bursaer i direkte nærhet av sitteknuten i setet.

Sitteknuten er betegnelsen for nederste del på baksiden av bekkenet – altså på baksiden av rumpa. I dette området har vi en slimpose som kalles for ischiogluteal bursa. I bildet nedenfor (figur 1) kan du se hvor denne slimposen er lokalisert og hva en slimposebetennelse i sitteknuten innebærer.

Hva er slimposebetennelse i sitteknuten?

(Figur 1)

Før vi fortsatt videre er det greit å få på plass hva en slimposebetennelse er. Ischiogluteal bursitt er altså en medisinsk diagnose hvor små væskefylte poser, også kalt slimposer eller bursaer, blir betente og smertefulle. Den aller vanligste årsaken til å bli rammet av denne typen av slimposebetennelse er langvarig, statisk sitting på hardt underlag.

– Avlastning og nedkjøling er viktig

Dersom du først har blitt rammet av en slik slimposebetennelse, så er det veldig viktig at du tar aktive grep for å avlaste det betente området og roe det ned. Et veldig vanlig egentiltak er bruk av ergonomisk halebeinspute – som er utformet slik at området blir avlastet når du sitter ned. I tillegg til dette vil det være nyttig å kjøle ned området med gjenbrukbar kuldepakning (for å roe ned betennelsen).

Kan påvirke ganglaget og sitting

Slimposebetennelse i sitteknuten kan føre til problemer med å gå, løpe eller å sitte. Smertene kan også gå fra setet og videre ut mot hoften eller korsryggen. Noe av det aller viktigste er at man hører på smertene – og forsøker å kartlegge hvilke aktiviteter og belastninger som gir smerter og symptomer. Å redusere belastning mot området blir viktig i en periode til slimposebetennelsen har roet seg. I tillegg til at bruk av tøyeøvelser og bevegelighetsøvelser vil være gunstige for å ikke stivne til helt.

Definisjonen på slimposebetennelse i sitteknuten

Ischiogluteal bursitt innebærer altså at en bursa i nedre del på baksiden av bekkenet blir betent. Slike bursaer finnes i hele kroppen i nærheten av ledd. De er væskefylte poser som har som oppgave å redusere friksjon når muskler og sener beveger seg mot hud og bein. De gjør det også lettere å bevege seg, men kan bli betente hvis det er for mye trykk eller friksjon i området over lengre tid. Fall eller lignende på rumpa kan også gi grunnlag for slimposebetennelse i sitteknuten.

– Slimposen i sitteknuten

Bursa ischiadicus sitter rett under setemusklene, eller gluteus maximus-musklene, altså rumpemusklene. Deres viktigste oppgave er å forhindre at senene tilhørende musculus gluteus maximus gnisser mot den delen av bekkenbenet som man sitter på.

– Er du rammet av skredderrumpe?

På engelsk kalles ischiogluteal bursitt for “weavers bottom” eller “skredderrumpe” på godt norsk. Dette er fordi de første dokumenterte tilfellene av diagnosen oppstod hos skreddere, som tradisjonelt sitter på harde underlag i lange perioder.

Symptomer ved slimposebetennelse i sitteknuten

Ischiogluteal bursitt forårsaker smerter i nedre del av baken som kan tidvis spre seg videre mot hoften og mot baksiden av låret. Smertene kan forverres når:

 • man går
 • man løper
 • man sitter
 • man strekker på seg

Smerten kan tidvis minne litt om isjias. Isjias oppstår når muskler eller andre strukturer legger press på isjiasnerven. Isjias forårsaker en skarp smerte i korsryggen som forplanter seg nedover benet. Men i motsetning til isjias vil slimposebetennelse i sitteknuten bare gi smerter mot øvre baksiden av låret. I tillegg kan det forekomme:

 • rødlighet i området
 • hevelse
 • varmeutvikling

Behandling og tiltak mot slimposebetennelse i sitteknuten

Behandlingen består primært sett av ergonomiske endringer, avlastning og egentiltak.

Hvis symptomene ikke bedres med hvile og avlastning kan det være aktuelt med reseptfrie medikamenter. Det mest treffende egentiltaket innebærer at man begynner med en ergonomisk sittepute for å avlaste setet og hoftene når man sitter (som vist ovenfor).

I tillegg til avlastning og nedkjøling med kuldepakning kan det være fordelaktig med enkle tøyeøvelser for hoftene og setet.

Øvelser og trening

(Mange bruker skumrulle for å jobbe aktivt inn i musklene i hofter og lår)

Hvis du er usikker på hvilke øvelser du bør gjøre kan du konsultere med en fysioterapeut eller idrettskiropraktor. De vil, basert på en funksjonell undersøkelse, kunne gi deg en konkret tilbakemelding på hvilke øvelser du vil ha best mulig utbytte av. Noen eksempler på øvelser og tøyninger er:

Ryggliggende setestrekk

Du kan utføre en liggende setestrekk på følgende måte:

 1. Ligg flatt på ryggen med hodet hvilende på en pute og hold beina strake.
 2. Bøy langsomt høyre kne inn mot brystet.
 3. Plasser hendene rundt låret, rett under baksiden av kneet, og trekk kneet nærmere brystet.
 4. Hold strekken i 5-10 sekunder før du går tilbake til utgangsposisjonen.
 5. Gjenta øvelsen 6 til 10 ganger på hvert ben.

Piriformis-tøying

Denne øvelsen tøyer den dypeste setemuskelen kalt piriformis.

 1. Sitt med rak rygg og begge føttene rett ut foran deg.
 2. Bøy høyre kne og plasser foten flatt på gulvet.
 3. Flytt høyre fot til utsiden av venstre kne.
 4. Vri deg forsiktig mot høyre, skyv venstre albue mot høyre kne og se over høyre skulder.
 5. Hold strekken i 30 sekunder, og gå deretter tilbake til utgangsposisjonen.
 6. Gjenta øvelsen med det andre benet.

Fuglehunden

Fin øvelse for bekken og korsrygg.

 1. Start på alle fire med knærne under hoftene og hendene under skuldrene, og hold nakken rett.
 2. Strekk ut venstre arm foran og høyre ben bak.
 3. Løft langsomt den venstre armen og det høyre benet til de er på linje med ryggen.
 4. Hold stillingen i 2 sekunder før du bytter til den andre siden.
 5. Gjenta øvelsen ved å løfte høyre arm og venstre ben.
 6. Gjenta trinnene ovenfor 5 ganger.

Øvelsene skal ikke forårsake ytterligere smerter.


Sammendrag om slimposebetennelse i sitteknuten

Ischiogluteal bursitt kan gi smerter i baken og øvre del på baksiden av låret. Årsaken er at væskefylte poser, såkalte bursaer, i sitteknuten blir betente. Den vanligste årsaken til denne typen av slimposebetennelse er at man sitter for lenge på hardt underlag. Tilstanden kan vanligvis behandles ved hjelp av gode egentiltak, ergonomiske endringer og regelmessige tøyeøvelser. I videoen nedenfor viser vi fram et treningsprogram som også kan hjelpe deg med å styrke hofter og bekkenet.

VIDEO: Øvelser mot slimposebetennelse i hofte og bekken

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram anbefalte øvelser ved slimposebetennelse i hofte og bekken. Som du ser av øvelsene brukes det såkalte minibånd på flere av dem. Trening med strikk er nemlig kjent for å være både en skånsom og effektiv treningsform. Vi nevnte også tidligere hvordan mange bruker skumrulle for å løse opp i anspente muskler i hofte og lår.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.