Behandling for hovne knær (knehevelse)

Riktig behandling for hovne knær kan bidra til å redusere hevelse og ødem. Enkle tiltak som knestøtter, øvelser og riktig hvile kan spille en sentral rolle.

Det finnes en rekke gode behandlinger og egentiltak ved behandling for hovne knær. Hovedformålet blir å redusere hevelse og smerter, samtidig som at vi ønsker å forhindre at hevelsen kommer tilbake igjen.

– For mye væske i kneet

Hovne knær skyldes vanligvis en oppsamling av væske og ødem i og rundt kneleddet. Dette kan skyldes en kneskade, overbelastning, artrose, betennelse (slik som ved prepatellar bursitt) eller andre medisinske diagonser. Selvfølgelig er det svært viktig å finne ut av den underliggende årsaken til hevelsen, men første steget vil uansett alltid være å få ned hevelsen i kneet. Selv en mindre økning av væske i kneleddet kan være svært smertefullt og kan også redusere bevegeligheten.

– Hva er best behandling for hovne knær?

La oss ta en nærmere kikk på konkrete tiltak og behandling for hovne knær. Mange av disse kan du gjøre helt på egenhånd.

1. Kompresjonsstøtte for kneet

En kompresjonsstøtte for kneet gir både avlastning og stabilitet til kneet. I tillegg til dette er kompresjonstøy spesielt utviklet for å øke sirkulasjonen og redusere hevelser.

2. Reseptfrie medikamenter

I mange tilfeller med hovne knær kan det være nødvendig med bruk av reseptfrie medikamenter. Husk alltid å rådføre deg med fastlege eller farmasøyt før du starter med medikamenter.

3. Nedkjøling og kryoterapi

Ved hevelser og betennelser er det svært viktig med nedkjøling. Særlig gjenbrukbare kuldepakninger med festestropp kan være nyttige for deg som plages mye med hevelser og ødem.

4. Hvil med beina høyt

Et ganske enkelt, men allikevel et vel så viktig egentiltak. Forsøk å hvile beina høyt når du ligger eller sitter ned. Gravitasjonskreftene vil føre til at væsken trekker nedover. Beina skal være i høyde over hjertenivået – og over tid vil væsken gradvis trekke ned fra kneet og videre mot hoften. Her vil væsken bli reabsorbert av det lymfatiske systemet.

5. Hold deg i bevegelse

En vanlig feil mange gjør er at de rett og slett blir for inaktive. Det er nemlig svært viktig å finne en balanse mellom nok hvile og nok bevegelse. Vi vil selvfølgelig unngå å overbelaste kneet, men samtidig vil tilpassede kneleddsøvelser bidra til å pumpe ut væsken som har hopet seg opp inne i kneet.

– Enkle kneøvelser er trygge

Ved å gjøre noe så enkelt som å gjentatte ganger strekke ut og bøye beinet vil du stimulere sirkulasjon og reduksjon av ødem. Mange med hovne knær melder om at kneet føles stivt og stramt på morgenen. Men at de føler bedring etter noen minutter med bevegelse – og dette er da fordi det bevegelsen fører til mindre væske i kneet.

Enkel knestrekk: Utfør denne øvelser på morgenen og etter at du har vært i ro. Utfør 10 repetisjoner på hvert bein – og gjenta 3 ganger. Du vil mest sannsynligvis bli positivt overrasket over bedringen. Etter hvert som at hevelsen går ned kan det være aktuelt med flere kneøvelser – men også styrking av hofter og lår, da disse har en direkte beskyttende effekt for knærne våre. Særlig trening med minibånd er populært for denne typen av rehabiliteringstrening.

VIDEO: Knestyrkeøvelser med strikk

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram anbefalte knestyrkeøvelser med minibånd. Hvis du har mye hevelse anbefaler vi at du avventer en kort periode, og heller har fokus på de aller enkleste øvelsene (som enkel knestrekk) og andre tiltak for å få ned hevelsen.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Oppsummering: Behandling for hovne knær

Som du skjønner av denne artikkelen er det mye du kan sette i gang med selv når det kommer til behandling for hovne knær. Men det er allikevel svært viktig å finne ut av hvorfor du hovner opp. Dersom det kun forekommer i et kne er det større sannsynlighet for at det skyldes overbelastning eller artrose. Vi anbefaler en konsultasjon hos idrettskiropraktor eller fysioterapeut for å få stilt riktig diagnose. Men hvis du får det i begge knærne, regelmessig, er dette noe du bør ta opp med din fastlege.