Smerter i tommelen (årsaker, behandling og øvelser)

Ulike diagnoser kan forårsake tommelsmerter. Årsaken avhenger av det spesifikke stedet smertene kommer fra, hvordan de kjennes ut og hvor ofte du merker dem. Vanlige behandlingsformer inkluderer rehabiliteringsøvelser, fysioterapi og tommelstøtter.

I mange tilfeller ved smerter i tommelen ser vi involvering av feilfunksjon i både ledd, sener og muskulatur. Veldig ofte skyldes slike smerter også en overbelastning eller feilbelastning over tid. I første fase er hvile og avlastning svært viktig – for eksempel ved bruk av ortopedisk tommelstøtte. Deretter er det essensielt å trene opp musklene i hånd og fingre gradvis, for eksempel med fingertrener og greptrener.

Tommelleddsmerter

De motstående tomlene våre er nyttige for oss, da vi jo har en tendens til å bruke dem til veldig mye. Om du har smerter i tommelleddene dine kan det være en rekke ting som forårsaker dem – og som bør vurderes.

Baseleddgikt eller revmatisme

Den puteliknende brusken inne i tommelleddet ditt kan bli slitt og nedbrutt over tid når du eldes, som fører til symptomer på tommelgikt. Andre symptomer kan inkludere tap av gripestyrke og bevegelighet i tommelen.

Tommelgikt kan være forbundet med slitasjegikt (som rammer både leddbeinet og skjellettet) eller revmatisme (en autoimmun sykdom). Tommelsmerter i tommelleddet som forårsakes av artroser kan kjennes brennende, stikkende eller mer ymse og knirkende.

– Ikke la muskelstyrken i hendene visne og svinne hen

“Use it or lose it” er et kjent uttrykk. Som mange vet er det spesielt viktig å trene opp gripestyrken dersom man er rammet av artrose i tommelen, da dette over tid ellers kan føre til tydelig redusert funksjon i hverdagen (for eksempel åpning av syltetøylokk kan bli vanskelig).

Karpaltunnelsyndrom

Smerter ved tommelleddet ditt og i håndleddet kan være et symptom på karpaltunnelsyndrom. Karpaltunnelsyndrom kan kjennes som svakhet, nummenhet, prikking eller en brennende følelse i håndleddet, fingrene eller leddene ellers i hånden din.

Karpaltunnelsyndrom er ikke uvanlig, og rammer cirka 5 prosent av befolkningen. Kvinner har større sannsynlighet for å ha denne tilstanden enn menn.

Skader eller forstuing

Både tommelforstuinger og “skigåertommel” forårsakes av skader på leddbåndene i tommelen din. Disse skadene – som vanligvis oppstår under kontaktsportsaktivitet eller fall – kan forårsake smerter ved leddet. En forstuet tommel kan også føre til hevelser og stivhet.

Tommelen din kan også kjennes intenst vond ut om den er brukket. Om du har en brukket tommel, vil du legge merke til intense smerter som stråler fra bruddstedet. Denne dype, innergående smerten kan gjøre deg kvalm.

Overbelastning av tommelen

Akkurat som med et hvilket som helst annet ledd kan tommelen overbelastes eller overbrukes. Når tommelen din blir overbrukt kan du merke ømhet og smerter i leddet. Et ledd som er overbelastet kan kjennes varmt og stikkende ut, i tillegg til smertene.

Smerter ved tommelbasen din

Disse smertene kan være et symptom på tommelskader eller overbruk, baseleddsartrose eller karpaltunnelsyndrom.

I tillegg kan smerter ved tommelbasen din forårsakes av skader på leddbåndene i den nedre delen av hånden din og i håndleddet ditt.

De Quervain’s tenosynovitt

De Quervain’s tenosynovitt er en betennelse på tommelfingersiden av håndleddet ditt. Denne tilstanden kalles noen ganger for «gamingtommel», da den kan oppstå som følge av lange tidsperioder med videospillkonsollbruk. Men tilstanden kan selvfølgelig oppstå utenom gaming også altså!

Tommelknokesmerter

Smerter på tommelknokesiden av hånden din kan forårsakes av:

  • Baseleddgikt
  • En avklemt tommel eller forstuet knoke
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Triggerfinger/tommel

Smerter på framsiden av tommelen

Smerter på framsiden av tommelen din kan forårsakes av:

  • Basalleddsrelatert eller annen type leddgikt
  • Karpaltunnelsyndrom

Dette kan også være en bløtvevsskade, slik som skader på leddbånd eller sener rundt tommelen din, men også på den bruskdekkede (beskyttende) delen av tommelen din. Blåmerkedannelse og kutt i huden din fra daglige aktiviteter kan også forårsake skader på framsiden av tommelen din.

Håndledd- og tommelsmerter

Håndledd- og tommelsmerter kan forårsakes av:

  • De Quervain’s tenosynovitt
  • Karpaltunnelsyndrom
  • Baseleddsrelatert eller annen type artrose/leddgikt

Diagnostisering av tommelsmerter

Tommelsmerter kan diagnostiseres på flere måter, avhengig av de andre symptomene du har. En fysioterapeut eller kiropraktor kan hjelpe deg med å evaluere funksjon og mulige diagnoser. Kiropraktorer har også henvisningsrett til bildediagnostisk utredning.

Behandling av tommelsmerter

Egentiltak og konservativ behandling

Om du opplever smerter grunnet en bløtvevsskade, overbruk eller overbelastning av tommelleddet ditt bør du la tommelen din hvile og gi den nok støtte. En ortopedisk tommelstøtte er derfor ofte et godt sted å starte.

Fysioterapi

Fysioterapeuter kan tilby en rekke behandlingsalternativer for baseleddgikt. Formålet med terapien er å lære individer med denne tilstanden hvordan de kontrollerer smerter og hevelser og forbedrer funksjonaliteten i hånden. Behandlingsmetoder inkluderer manuelle teknikker, tørrnåling, støtter, ergoterapi, varme- eller kuldebehandling, og gradvis også treningsøvelser. For individer som trenger operasjon kan fysioterapeutene tilby behandlinger etter inngrepet for å hjelpe med å gjenoppbygge bevegelighetsevne og styrke, samt redusere arrvev.


Manuelle teknikker

Manuelle teknikker for håndleddet, underarmen eller albuen kan redusere smerter og belastning av tommelen. Behandling for skuldrene og nakken kan også noen ganger hjelpe med å redusere smertene ytteligere. Fysioterapeut eller idrettskiropraktor jobber mye med disse områdene.

Tørrnåling (intramuskulær akupunktur)

Tørrnåling av musklene rundt tommelen, håndleddet og underarmen kan lindre spenninger, stimulere sirkulasjon og reparasjon.


Tommelstøtter og kompresjonshansker

Støtter til baseleddet i tommelen brukes med to hovedhensikter: tilførsel av støtte for å forbedre håndens funksjon – og hvile for å lindre betennelse og smerter. Kompresjonshansker kan også bidra til å gi bedret håndfunksjon.

VIDEO: 7 gode håndøvelser

Her ser du en treningsvideo med 7 gode håndøvelser. Programmet kan utføres daglig.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her