Årsaker til smerter på utsiden av kneet

Det finnes flere årsaker til smerter på utsiden av kneet. Her går vi gjennom diagnoser, symptomer og tiltak ved ulike årsaker til smerter på utsiden av kneet.

På samme måte som innsiden av kneet er utsiden av kneleddet også et knutepunkt for mange ulike strukturer – inkludert senefester, muskler og ligamenter. Kompleksiteten i kneleddet gjør at disse strukturene er sårbare for skader både på kort og lang sikt. I denne artikkelen vil du lære mer om årsaker, symptomer – og hva du kan gjøre for å bli bedre, inkludert gode råd og øvelser.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Vanlige diagnoser som kan gi smerter på utsiden av kneet

I denne delen av artikkelen kommer vi altså til å gå gjennom noen av de mest kjente årsakene til at du får vondt på utsiden av kneet. Her er det dòg først verdt å nevne at muskelubalanser, inkludert for anspente muskler versus inaktive muskler, er den aller vanligste årsaken – dette ser vi nærmere på, blant annet, i beskrivelsen om ITB-syndrom (iliotibialbåndsyndrom).

Artrose i laterale del av kneet

[Illustrasjon fra artikkelen vår om beinsporer i kneet]

Artrose i kneet refererer til leddslitasje på brusk og beinvev inne i kneet. Når dette rammer utsiden av kneet sier man på fagspråket at den laterale delen er påvirket – også kjent som det laterale tibiofemorale rommet.

– Slitasje over tid

Årsakene til artrose på utsiden av kneet er de samme som på innsiden av kneet. Brusken og beinvevet i kneets ytterside slites gradvis ned og det oppstår reduserte plassforhold og mindre bevegelighet. Å ta godt vare på knærne sine kan bidra til å forhindre eller bremse slitasjeforandringer. Blant annet er det dokumentert at riktig aktivitet og trening (blant annet med strikk) kan gi positive resultater.

Det er viktig å få med seg at kneets ytre anatomi er mindre utsatt for slitasjeforandringer enn indre delen av kneet. Derfor er det også vanligere med artrose i indre delen av kneet (medial kneartrose).

Ruptur i laterale menisk

[Coverbilde fra artikkelen vår om konservativ behandling og egentiltak ved meniskskader i kneet]

Inne i kneet har vi to menisker. Den indre menisken, også kalt mediale menisken, og den ytre menisken, kjent som den laterale menisken. En ruptur eller rift i laterale menisk er en mulig årsak til smerter på utsiden av kneet. Den ytre delen av menisken kan skades som følge av en vridningsskade eller aldersrelatert slitasje.

– Symptomene kan være lignende, men med viktige forskjeller

Selv om symptomene på en lateral meniskruptur er ganske like som ved en medial meniskruptur, er det viktige forskjeller. Ved en lateral avrivning påvirkes evnen til å rotere kneet mer enn evnen til å rette ut eller bøye kneet helt. I tillegg har den ikke-vektbærende stabiliteten i kneet en tendens til å bli påvirket i større grad enn ved en medial meniskruptur.

Ligamentskade på utsiden av kneet

[Et oversiktsbilde som viser ligamenter i kneet]

Det laterale kollateralligamentet (LKL) er et leddbånd som går fra lårbenet til leggbeinet (et mindre bein på utsiden – også kjent som fibula på latin). Ligamentet gir kneleddet stabilitet ved å forhindre at det forskyves utover.

– Kan bli skadet ved vridninger og retningsforandringer

Grunnet hovedmekanismen bak denne typen av skade – så forekommer den hyppigst innen idrett. Det laterale leddbåndet kan nemlig bli skadet eller avrevet ved plutselige vridninger. En takling eller lignende mot innsiden av kneet, som forskyver kneet utover, kan også skade det laterale kollateralligamentet.

– Kan føre til nervepåvirkning og avklemming

Bortsett fra plasseringen, minner symptomene på en avrivning av LKL i stor grad om de samme som for en avrivning av mediale kollateralligamentet. Men fordi det ytre leddbåndet ligger nær peroneusnerven (som sørger for motorikk og sensorikk i deler av leggen og foten), kan en LKL-skade komprimere nerven og forårsake nummenhet eller stikkende følelse i foten. Ved en ligamentskade i kneet kan det, i mange tilfeller, være fordelaktig å stabilisere og støtte kneet med en justerbar knestøtte – slik at de skadde områdene får ro og beskyttelse.

ITB syndrom

[En skumrulle kan hjelpe deg med å løse opp i et anspent iliotibialbånd]

ITB står for iliotibialbånd. Dette fibrøse båndet går fra utsiden av hoften, videre ned låret og fester mot yttersiden av kneet. Iliotibialbåndsyndrom er en årsak til laterale knesmerter som, blant annet, er vanlig hos løpere. ITB er en struktur bestående av bindevev som går langs utsiden av låret fra bekkenet til like nedenfor kneet.

– Et forkortet og stramt iliotibialbånd kan gi symptomer

ITB syndrom antas å oppstå når den nederste delen av båndet begynner å gnisse eller klemme mot enden av lårbenet. Friksjonen, som oppstår gjentatte ganger når du løper, fører til slutt til smerter og ømhet i knærne.

Symptomer på IT-båndssyndrom er blant annet

  • Smerter eller vondt på utsiden av kneet
  • Klikkende eller gnissende fornemmelser på utsiden av kneet
  • Hevelse
  • Smerter som oppstår eller øker ved aktivitet
  • Smerter som stråler opp låret til hoften

I likhet med slimposebetennelse i kneet (knebursitt) forverres smertene ved IT-båndssyndrom vanligvis ved aktivitet og bedres ved hvile. Fysikalsk behandling, inkludert muskulære teknikker, og egentiltak som rulling på skumrulle eller egenmassasje med massasjeball mot området kan bidra til å løse opp i det forkortede bindevevet.

Diagnostisering av årsaker til smerter på utsiden av kneet

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å foreta en funksjonell undersøkelse av knærne dine. Her vil klinikeren avdekke muskulære ubalanser og gi deg svar på om du har utslag på visse kliniske tester – som samlet sett kan gi deg en konkret diagnose å forholde deg til. Som nevnt tidligere er det særlig visse diagnoser som kan gi smerter på utsiden av kneet. Både kiropraktor og lege har henvisningsrett til bildediagnostikk dersom dette vurderes medisinsk indisert. Blant annet ved mistanke om skade på menisk eller korsbånd.

VIDEO: 5 skumrulleøvelser mot vonde bein og legger

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med skumrulle for lår og legger. Her kan du se hvordan du kan bruke en slik rulle til å aktivt løse opp i smertegivende muskulatur rundt knærne. Disse øvelsene egner seg godt for en rekke av årsaker til smerter på utsiden av kneet.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr utredning, behandling og rehabiliteringstrening.