Årsaker til smerter på innsiden av kneet

Det kan være flere årsaker og diagnoser som gir deg smerter på innsiden av kneet. Blant annet kan diagnosene kneartrose eller medial meniskskade være årsaken.

Å ha smerter på innsiden av kneet kan gå hardt utover hverdagen. Blant annet kan slike knesmerter stoppe oss fra å være så aktive som vi ønsker – og knesmertene kan også utover både humør og energinivå. Noen av de vanligste diagnosene som kan gi deg vondt på innsiden av kneet inkluderer artrose (leddslitasje), ligamentskader, meniskskader, muskelubalanse og muskelsmerter.

– Smertene og symptomene vil kunne variere

Avhengig av den underliggende årsaken vil smertene og symptomene dine kunne variere. Noen diagnoser innebærer smerter fra ledd og andre mer fra muskler. Disse vil kunne gi forskjellige typer av smerter. I tillegg vil du kunne oppleve hevelse (væskeansamling i kneet), instabilitet (som om kneet er ustødig eller at kneet svikter) og redusert bevegelighet i kneet. Dersom du opplever kneinstabilitet eller tydelige smerter kan bruken av en knestøtte gi lindring og avlastning.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Diagnoser som gir smerter på innsiden av kneet

I neste del av artikkelen vil vi se nærmere på diagnosene og årsakene til denne typen av knesmerter. Innsiden av kneet kalles også for den mediale siden på fagspråket. For eksempel medial meniskskade som da indikerer at det er en skade eller rift på menisken på innsiden av kneet.

Artrose på innsiden av kneet

[I illustrasjonen ovenfor kan du se et eksempel på hvordan betydelig kneartrose kan se ut – og hvordan det kan føre til beinsporer i kneet]

Kneartrose refererer til slitasjeforandringer i kneet. Dette inkluderer blant annet nedbryting av brusk i kneet – blant annet på endingen av lårbeinet og indre skinnebeinet. Over tid vil det at det er mindre brusk føre til redusert plass, smerter og stivhet. Artrose i kneet rammer hyppigst på innsiden av kneet, i den mediale delen, også kjent som det tibiofemorale området (hvor lårbeinet møter indre skinnebeinet).

– Økt friksjon og gnisninger

Bruskslitasje på innsiden av kneet fører til mindre avstand mellom lårbeinet og indre skinnebein. Dessverre vil dette føre til større og større belastning på slitasjeområdet. Redusert brusk kan føre til friksjon og gnisninger mellom leddene – og over tid kan dette gi grunnlag for beinsporer (dannes grunnet kroppens forsøk på reparasjon) og endringer i beinvevet inne i kneleddet.

Mulige symptomer ved medial kneartrose

 • Vondt på innsiden av kneet ved bevegelse eller etter aktivitet
 • Stivhet i kneet (særlig på morgenen og etter hvile)
 • Trykkømhet
 • Hevelse
 • Redusert leddbevegelighet
 • Knasende lyder i kneet (crepitus)
 • Knelåsning eller at kneet svikter

Kneartrose er direkte assosiert med høyere alder og repetitiv belastning over tid. Tidligere kneskader kan også gi tidligere, og mer alvorlig, forekomst av artrose. Genetiske faktorer og overvekt kan også spille en sentral rolle.

Medial meniskskade

[Illustrasjon fra artikkelen vår om konservativ behandling av meniskskader i kneet]

I kneet har vi to menisker. Mediale menisken på innsiden av kneet – og laterale menisken på utsiden av kneet. Menisken er en C-formet bruskstruktur som gir støtdemping og reduserer friksjon mellom lårbeinet og skinnebeinet. Skader på mediale menisken kan innebære rifter og rupturer. Vanlige årsaker innebærer plutselige vridninger når man driver med idrett – eller så kan det også oppstå grunnet aldersrelaterte slitasjeforandringer.

Symptomer på medial meniskskade

 • Mediale knesmerter
 • At kneet låser seg
 • Knehevelse
 • Stivhet i kneet
 • Kan ikke rette ut eller bøye kneet helt
 • En følelse av at kneet svikter

Ligamentskade på innsiden av kneet

På innsiden av kneet har vi et ligament som heter det mediale kollaterale ligamentet – som fester fra lårbeinet og ned mot indre skinnebein. Dette skal stabilisere kneet og forhindre det fra å gå for langt innover.

– Vridninger og taklinger mot utsiden av kneet

Dette ligamentet kan bli forstrukket og føre til en strekkskade eller en avrivning (delvis eller fullstendig). Skader på mediale kollaterale ligamentet oppstår vanligvis grunnet plutselige retningsforandringer innen idrett – slik som fotball, håndball og basketball. I tillegg kan også taklinger mot utsiden av kneet, som tvinger kneet innover, føre til en forstrekning av ligamentet.

Symptomer på ligamentskade på innsiden av kneet

 • Smerter og ømhet på innsiden av kneet
 • Knehevelse
 • Poppende lyd i kneet
 • Knestivhet
 • Følelse av instabilitet

Slimposebetennelse på innsiden av kneet (pes anserine bursitt)

På innsiden, mer mot framsiden, sitter det en slimpose kalt pes anserine. Dette er en væskefylt poselignende struktur som har som oppgave å forhindre gnisninger og friksjon mellom sener og beinvev. Pes anserine slimposen har som hovedformål å dempe støt mellom adduktormusklene (på innsiden av låret) og indre skinnebeinet. Dersom en slimpose blir betent kalles dette for bursitt.

– Overbelastning og traumer kan gi slimposebetennelse

Idrett som gir repetitiv belastning, slik som løping og sykling, kan – ved overbelastning uten nok restitusjon – føre til pes anserine bursitt.

Symptomer på pes anserine bursitt

 • Smerter som oppstår over lengre tid på innsiden av kneet
 • Trykkømhet 5-7 centimeter nedenfor kneleddet
 • Forverrede knesmerter ved belastning og i trapper
 • Hevelse på innsiden av kneet (karakteristisk tegn på pes anserine bursitt)
 • Mulig rødlighet og varmeutvikling

Slimposebetennelser responderer vanligvis godt på nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning, hvile og bruk av knestøtte (for å avlaste kneet). I tillegg bør du gjøre lette sirkulasjonsøvelser som vil bidra til væskedrenasje.

Diagnostisering av smerter på innsiden av kneet

[En MR undersøkelse som viser en meniskcyste på innsiden av kneet]

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut vil kunne utføre en funksjonell utredning av kneet ditt. Først vil klinikeren ta en historietagning og høre mer om dine symptomer. Deretter gjennomføres en kneundersøkelse hvor man blant annet undersøker leddbevegeligheten, muskelfunksjon og gjør spesifikke tester (blant annet for å se etter ligamentskader).

– Bildediagnostisk utredning av smerter på innsiden av kneet

Ved mistanke om skade på mediale ligamentet eller mediale menisken kan det være medisinsk indisert å rekvirere en MR undersøkelse eller annen bildediagnostikk. For undersøkelse av kneartrose kan det være bedre med røntgen.

Behandling av smerter på innsiden av kneet

Behandlingen og tiltakene som anbefales vil variere basert på hva som er den underliggende diagnosen. Majoriteten av knediagnoser kan lindres ved bruk av gode egentiltak – som nedkjøling med kuldepakning og bruk av knestøtter (for ekstra stabilitet). Grunnet viktigheten av knærne vil vi tilråde en undersøkelse hos idrettskiropraktor eller fysioterapeut. Disse kan også hjelpe deg med aktiv behandling for å løse opp i anspente muskler, gi bedre fleksibilitet og mobilisere stive ledd. Eksempler på behandlingsteknikker som kan benyttes inkluderer:

 • Muskelknutebehandling
 • Senevevsbehandling
 • Leddmobilisering
 • Laserterapi
 • Trykkbølgebehandling
 • Intramuskulær akupunktur (tørrnåling)

Øvelser mot smerter på innsiden av kneet

Rehabiliteringstrening og fleksibilitetstrening er to sentrale faktorer ved knesmerter. Særlig bruk av strikktrening (minibånd eller yogabånd) og skumrulle er to populære egentiltak. I videoen nedenfor viser vi deg et anbefalt treningsprogram for knærne med strikk.

VIDEO: Knestyrkeøvelser med strikk

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for knærne med strikk (minibånd). Majoriteten av knediagnoser vil ha godt av denne treningsformen, da strikken gjør treningen tryggere og hjelper deg med å isolere viktige stabilitetsmuskler. Programmet kan utføres 2-3 ganger i uken. Men husk å alltid ta hensyn til egen sykdomshistorikk.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.