Urinsyregikt i kneet forekommer grunnet for høye verdier av urinsyre i kroppen. Urinsyregikt i kneet kan gi plutselige og betydelige smerter, samt rødlighet, ødem og hevelse.
De høye verdiene av urinsyregikt kan føre til dannelse av urinsyrekrystaller i ledd. Det vanligste stedet å bli rammet av urinsyregikt er i storetåen, men kan også ramme hender, tær, ankler og håndledd. Tilstanden har en tendens til å kun ramme ett ledd av gangen. Urinsyregikt i kneet innebærer en tydelig betennelsestilstand som kjennetegnes av intense smerter og tydelige hevelse i kneleddet. Kneet kan kjennes varmt ut, være rødlig (muligens med små hvite prikker kalt tofi) og hovent. Avlastning (lett knestøtte) og nedkjøling (stor kuldepakning med festestropp) er to viktige egentiltak for å lindre smertene.
-
Produkt på salgGjenbrukbar Gel-Kombinasjonspakning (Varme- og Kuldepakning)Opprinnelig pris var: kr 499,00.kr 399,00Nåværende pris er: kr 399,00.
Krystallisert betennelse i kneleddet grunnet urinsyre
For høye verdier av urinsyre i blodet kan føre til urinsyregikt – også i kneet. Urinsyre er et avfallsstoff fra en rekke matvarer og drikkevarer – som dannes når kroppen bryter ned puriner (en substans som finnes naturlig i mat og drikke). Vanligvis føres disse ut ved vannlating, men ved for høyt inntak kan ikke nyrene skille ut urinsyren raskt nok – og dermed hoper det seg opp.
Danner krystaller av urinsyre
De høye nivåene av urinsyre kan føre til at det dannes krystaller inne i leddet. Disse medfører betennelsesreaksjoner og intense smerter. Krystallene oppstår hyppigst i områder med lavere kroppstemperatur – og nettopp derfor er det vanligst at føttene, og da mer spesifikt storetåen, rammes.
“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell. Dersom du i tillegg har feber må du alltid oppsøke lege snarest.”
Årsaker til urinsyregikt i kneet
Kosthold spiller en sentral rolle når det kommer til utviklingen av urinsyregikt. Visse matvarer og drikkevarer har nemlig et betydelig høyere innhold av puriner. Dette inkluderer blant annet rødt kjøtt og lever. Sardiner, blåskjell, kamskjell, tunfisk, ansjos og ørret, er eksempler på sjømat med høyt innhold av puriner. I tillegg til disse er særlig øl en kjent årsak til forhøyede urinsyreverdier i kroppen.
Risikofaktorer for urinsyregikt
[Bilde: Wikimedia. Her ser vi et eksempel på urinsyregikt i storetåen – for å gi deg som et leser et inntrykk av hvordan krystallene ser ut.]
Som nevnt er høye nivåer av urinsyre i blodet den største risikofaktoren for å få urinsyregikt. Faktorer som bidrar til høyere verdier inkluderer:
- Kosthold: Å spise mye rødt kjøtt, en viss type sjømat og innta mye drikke med høyt innhold av fruktose kan øke risikoen for urinsyregikt. Alkohol, og da særlig øl, inneholder også svært høye nivåer av puriner.
- Vekt: Dersom du er overvektig produserer kroppen din mer urinsyre – og nyrene får dermed en større oppgave med å skille den ut av kroppen.
- Medisinske diagnoser: Diabetes, nyresykdom. hjertesykdom og høyt blodtrykk er tilstander som øker risikoen for å bli rammet av urinsyregikt.
- Medikamenter: Visse medisiner kan øke innholdet av urinsyre i kroppen.
- Familiehistorikk: Dersom noen i familien din har hatt et anfall med urinsyregikt har du høyere risiko for å bli rammet.
- Alder og kjønn: Menn har høyere risiko innenfor alderen 30-50 år. Men deretter jevner det seg ut med alderen – og da særlig etter at kvinner går gjennom overgangsalderen.
- Nylig kirurgi eller skade: Et nylig kirurgisk inngrep eller en fysisk skade kan trigge et anfall med urinsyregikt.
Vanlige symptomer ved urinsyregikt i kneet
[Smerter fra et anfall med urinsyregikt i kneet starter oftest i løpet av natten grunnet lav kroppstemperatur]
Symptomer og kliniske tegn ved et anfall med urinsyregikt i kneet kan variere fra person til person. Men vanligvis oppstår smertene plutselig, gjerne i løpet av få timer, og da aller helst i løpet av natten eller på morgenen. Som nevnt tidligere dannes krystallene lettere ved lavere kroppstemperatur – og det har seg slik at denne synker når vi sover. Således er det enklere for krystallene å forme seg på denne tiden av døgnet. Symptomer inkluderer altså:
- Hevelse og rødlighet: Kneleddet blir raskt rødlig, varmt og hovent. Smertene er intense og selv lett berøring mot leddet kan gjøre kjempevondt.
- Nattesmerter: Smertene starter gjerne på natten eller tidlig på morgenen
- Hudforandringer: Huden rundt kneet kan virke forstrukket, rødlig og nærmest skinnende.
- Redusert knebevegelighet: Både smertene fra krystallene og hevelsen kan føre til begrenset bevegelighet.
- Feber: I visse tilfeller kan urinsyregikt føre til feber. Grunnet at også betennelser og infeksjoner kan gi feber, må du alltid oppsøke lege for undersøkelse dersom dette forekommer.
- Redusert funksjon: Å gå kan være veldig smertefullt – og tilnærmet umulig.
- Tydelig hvitaktig klump: En ansamling av urinsyrekrystaller, kalt tofi, kan føre til en hard og synlig klump på framsiden av kneet.
Tiltak og behandling mot urinsyregikt i kneet
Ved mistanke om urinsyregikt i kneet bør du kontakte din fastlege for vurdering. Måten smertene oppstår på, gjerne i løpet av kort tid over natten, er karakteristisk for urinsyregikt. Din lege vil kunne skrive ut medikamenter som reduserer betennelsesreaksjonene, men vil nok også legge sterkt trykk på at kosthold spiller en sentral rolle ved forebygging av urinsyregikt. I tillegg vil akutte tiltak som avlastning (knestøtte) og nedkjøling (gjenbrukbar kuldepakning) kunne gi lindring og redusert hevelse.
Ved urinsyregikt i kneet er det best med en knestøtte som ikke legger trykk mot selve kneskålen.
Hvil med beinet høyt og kjøl ned kneet
Både nedkjøling og hvile vil kunne gi lindring og føre til redusert hevelse. Det anbefales å bruke kuldepakning 3-4 ganger daglig, og da gjerne i kombinasjon med at man hviler kneet i en høy stilling. Ved å ha beinet høyt trekker væsken ned mot hoften og lymfeknutene der – som igjen absorberer væsken og fører den ut gjennom lymfesystemet.
Hvor lenge varer urinsyregikt i kneet?
Majoriteten av anfall med urinsyregikt er relativt korte – og er vanligvis over i løpet av få uker. Mange opplever betydelig lindring i løpet av noen dager dersom man tar de riktige grepene. Men allikevel bør man ta et slikt anfall som en seriøs advarsel. Det er nemlig slik at det er en høy risiko for å få et nytt anfall dersom man først er rammet. Så mange som 60% vil få et nytt anfall innen 12 måneder.
Forebygging av urinsyregikt i kneet
Det er visse risikofaktorer man ikke kan skåne seg mot – slik som de genetiske. Men det er også en rekke livsstilsendringer man kan gjøre for å redusere sjansen for å få et anfall med urinsyregikt. Dette inkluderer:
- Reduser alkoholinntaket
- Forsøk å gå ned i vekt
- Redusert inntak av saft og brus med tilsatt fruktose
- Unngå for mye puriner i kostholdet
- Få i deg nok C-vitamin (dokumentert forebyggende effekt på urinsyregikt)
- Drikk nok vann
- Gå gjennom medikamentene dine med fastlegen (visse medisiner kan øke risikoen for urinsyregikt)
- Hold knærne sterke og fleksible med lette øvelser
VIDEO: Knestyrkeøvelser med strikk
I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for knærne med strikk (minibånd eller pilatesbånd). Å holde knærne sterke og fleksible er fordelaktig – og bidrar også til bedret blodsirkulasjon. Dette er ikke øvelser du skal gjøre når du har et anfall med urinsyregikt – disse egner seg bedre for å opparbeide bedret knehelse når du har det bedre igjen. Mange bruker også skumrulle mot legger og lår for å løse opp i anspente muskler.
Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr utredning, behandling og rehabiliteringstrening.
-
Produkt på salgMinibånd (Med forskjellige styrkevarianter)kr 129,00
-
Produkt på salgStor skumrulle (60x15cm)Opprinnelig pris var: kr 495,00.kr 395,00Nåværende pris er: kr 395,00.
Kilder / kreditering
Coverbilde: iStockphotos licence. Stock photo ID: 1401424674 Credit: Kiwis