En Guide om Hallux Limitus: Stiv Storetå

Hallux limitus betyr at storetåleddet er stivt og lite bevegelig. Når du opplever hallux limitus vil du merke at leddet som er tilknyttet stortåen på en eller begge føttene kjennes ukomfortabelt og stivt, og det kan hende du har problemer med å gå ordentlig.

Hallux limitus er en tilstand hvor bindeleddet som tilkobler stortåa med resten av foten blir vondt og stivt. Tilstanden rammer særlig kvinner, og har en tendens til å bli gradvis verre. Forverringen skyldes også ofte at, med årene, svekkes muskulaturen som holder storetåen i riktig stilling. Forebygging med daglige øvelser og hallux valgus støtter kan derfor være meget nyttig mot denne diagnosen.

– Hallux limitus kan forverres og bli til hallux rigidus

Hallux limitus kan forverres til tilstanden hallux rigidus, hvor leddet ikke kan beveges i det hele tatt, og gange blir dermed enda mer smertefullt eller nærmest umulig. Derfor er det så viktig med forebygging mot at denne tilstanden oppstår med grunnleggende behandlingstiltak og oppfølging.

Hva forårsaker Hallux Limitus

Det finnes mange ting som kan forårsake utvikling av hallux limitus i en eller begge føtter. Enkelte av dem er umulige å unngå, mens andre kan forebygges. De vanligste årsakene bak hallux limitus inkluderer:

  • Abnormal fotanatomi: Enkelte mennesker har en uvanlig fotanatomi som gjør at de går på en måte som belaster hallux-leddene deres. Dette kan over tid føre til hallux limitus.
  • Leddgikt: Om du har tilstander som revmatisme eller artrose, kan det hende du endrer måten du går på og begynner å belaste stortåa, som forårsaker leddsmerter.
  • Skader: Om du noensinne har skadet, forstuet eller knukket stortåen din kan det hende du har skadet leddet. Dette kan føre til at hallux limitus dukker opp over tid.  
  • Overbelastning/feilbelastning: Aktiviteter som forårsaker store belastninger på tærne dine, slik som løping eller høyintensiv sport kan føre til skader på fotleddene dine, dersom man ikke tar hensyn til restitusjon og hvile.
  • Dårlig tilpasset fottøy: Høye hæler, sko som er for små og sko med spiss tå legger ekstra press på tærne dine og kan forårsake skader på disse leddene.
  • Svekket fotmuskulatur: Som nevnt tidligere blir musklene i fotbladet svekket med årene. Regelmessig trening av fotmusklene er derfor viktig – og for mye hvile kan føre til ytterligere svekkelse.

Slik Påvirker Hallux Limitus deg

Hallux limitus kan være smertefullt, spesielt øverst på tåleddet ditt. Smertene blir verre ved gange eller belastning på leddet. Andre mulige symptomer inkluderer:

  • Knyster, bruskaktige utvekster øverst på stortåleddet ditt
  • Nummenhet eller prikking i foten din grunnet trykk på nervene
  • Liktorner under leddet grunnet økt trykk
  • Beinsporer som resultat av at et skadet ledd stadig prøver å reparere seg selv

Om hallux limitus går ubehandlet hen kan tilstanden forverres til hallux rigidus, hvor leddet er fullstendig ute av stand til å bevege seg. Dette vil, naturlig nok, kjennes veldig vondt ut når du går – da leddet vil være som avstivet. I disse tilfellene kan det hende du trenger en kirurgisk operasjon for å lindre smertene og trykket i tåen din.

Symptomer på Hallux Limitus

Hallux valgus kan gi grunnlag for en lang rekke symptomer. I listen nedenfor ser vi nærmere på flere av dem. Man kan altså oppleve et eller flere av symptomene:

  • Smerter og stivhet i stortåa under bruk (gange, ståing, bøying osv.)
  • Smerter og stivhet forverret av kaldt, fuktig vær
  • Problemer med enkelte aktiviteter (løping, knebøy)
  • Hevelser og betennelser rundt leddet
  • Smerter selv ved hvile
  • Problemer med å bruke sko på grunn av utvikling av beinsporer (utvekster). Bruk av høyhælede sko kan oppleves spesielt vanskelig.
  • Dunkende smerter i hofte, kne eller korsrygg på grunn av endringer i måten du går på (halting i alvorlige tilfeller)

Slik Forebygger du og Bremser Videre Negativ Utvikling av Hallux Limitus

Om du er i ferd med å utvikle hallux limitus kan du gjøre enkelte ting for å redusere smertene og medvirke til tilheling av storetåleddet ditt.

Bruk sko som passer: Sko som ikke passer kan føre til at hallux limitus utvikler seg, så sørg for at du bruker sko som lar stortåen din bevege seg for å løse dette problemet. Unngå bruk av sko som klemmer tærne sammen, og sørg for at du ikke bruker høye hæler for ofte. Sko som passer bra lar stortåen din bevege seg naturlig, så den kan reparere irritasjonen.

Unngå overforbruk: Akkurat som med en hvilken som helst annen skade trenger foten din hvile for å komme seg fra hallux limitus. Sørg for at du hviler føttene dine regelmessig og unngår aktiviteter slik som løping eller høyintensiv sport til leddet ditt har kommet seg. Men husk en balansegang her – for mye hvile vil nemlig føre til svekkelse i fotmuskulaturen som stabiliserer og støtdemper.

Bruke ortopediske innlegg: Det finnes et utvalg ortopediske innlegg eller innleggssåler du kan bruke til å hjelpe med å støtte føttene dine. Og de trenger absolutt ikke å være dyre – bare se på dette paret vi selger via lenken nedenfor. Myke forfotsdempere kan også hjelpe med å redusere trykket på leddene dine, mens såler altså kan hjelpe med å korrigere måten du går på. Å sove med elastiske tåskiller kan også være svært nyttig for å forhindre skjevhet og stivhet i storetåleddet.

Stimuler sirkulasjon og bevegelse: Daglige sirkulasjonsbevegelser og leddmobilisering kan bidra til å opprettholde bevegelse i storetåleddet – og bidra til å aktivt unngå forverring og videre avstiving av leddet.

Oppsøk Klinisk Utredning

Om du legger merke til gjentakende ubehag i føttene dine bør du oppsøke utredning hos fysioterapeut eller idrettskiropraktor. De vil være i stand til å undersøke leddet og fastslå om du har hallux limitus eller hallux rigidus, og hvilke behandlingsalternativer du bør vurdere. Det er viktig å begynne å behandle hallux limitus tidlig for å øke sjansene dine for å unngå ytteligere skade og tillate helbredning. I tillegg vil disse terapeutene, som er eksperter på muskler og ledd, kunne vurdere om det er andre feilstillinger eller lignende (for eksempel i hofter, knær eller bekkenledd) som bidrar til at du feilbelaster storetærne dine.

VIDEO: 5 Øvelser mot Mortons Nevrom

Disse 5 øvelsene er hovedsaklig laget for å avlaste symptomer grunnet Mortons Nevrom – altså nerveavklemming i fremre del av foten mellom tærne. Men det har seg altså slik at de også passer ypperlig for deg med redusert funksjon og smerter i storetåen. Programmet kan utføres annenhver dag – og tøyeøvelsene kan gjøres daglig.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her