Slimposebetennelse i hoftebøyeren (iliopsoas bursitt)

Slimposebetennelse i hoftebøyeren (iliopsoas bursitt) kan gi smerter, stivhet og hevelse foran hoften. En betent slimpose kan gi dype smerter i hoftebøyeren.

Hoftebøyeren, også kjent som musculus iliopsoas, er altså en samling muskler som primært sett bøyer hoften og løfter låret oppover. Nærmere bestemt består muskelkomplekset iliopsoas av tre muskler som heteriliacus, psoas major og psoas minor. På coverbildet til denne artikkelen kan du se en oversikt over slimposer i området, samt hvor du finner iliopsoas-slimposen. Det er altså når denne blir betent at vi får en slimposebetennelse i hoftebøyeren.

– Bøyer og roterer hoften

I tillegg til at iliopsoas er den primære hoftebøyeren bidrar den også til utadrotasjon av hofteleddet, og den spiller en viktig rolle for å opprettholde styrken og stabiliteten i hofteleddet. Den er svært viktig for holdningen i korsryggen og spiller en sentral rolle når man går og løper.

Hva er iliopsoas bursitt?

Iliopsoas bursitt er altså en betennelse i bursaen som ligger under iliopsoas-muskelen. Dette er muskelen som ligger på forsiden av hoften. En bursa er en væskefylt sekk, også kalt en slimpose, mellom bein, muskler, sener og hud. Den fungerer som en støtdempende pute mellom vevet for å redusere friksjon og irritasjon. Slimposebetennelse i hoftebøyeren kan gjøre det vanskelig å gå og trene. Med tanke på at det dreier seg om en betennelse er det essensielt at man roer ned området med hvile, god avlastning og avkjøling med kuldepakning.

Vi sitter mye i den moderne hverdagen. Sånn er det bare – og da er det svært viktig at man sitter med ekstra demping for korsryggen, bekken og hoftene. Særlig viktig er det med ergonomisk sittepute dersom vi har overbelastningssymptomer i hoftene. En gjenbrukbar kjølepakning, med festestropper som gjør det lettere å ha den på riktig sted, kan brukes flere ganger daglig – og vil kunne bidra til å roe ned betennelsesreaksjonene i slimposen.

Symptomer på slimposebetennelse i hoftebøyeren

Et av hovedsymptomene ved iliopsoas bursitt er dype og verkende smerter foran i hoften.

Du kan oppleve smerter som starter på forsiden av hoftene, men det kan også være smerter som stråler nedover lårene til knærne. Enkelte får også smerter videre mot utsiden og baksiden av seteområdet. Du kan også oppleve stivhet og stramhet om morgenen.

Til å begynne med kan du merke et mildt ubehag når du gjør visse aktiviteter, for eksempel:

 • gå opp en trapp
 • å trene
 • strekke ut benet
 • reise seg fra sittende stilling

Uten riktige tiltak og belastningsstyring kan tilstanden forverre seg og forårsake mer smerte. Smerter og svakhet kan også føre til at man halter.

Årsaker til iliopsoas bursitt

Hvis du til stadig utfører visse repetitive bevegelser (uten nok restitusjon), er det en risiko for at overbelastning kan føre til bursitt i hoftebøyeren.

Dette er en skade som noen ganger skyldes overbelastning av ledd, sener og muskler. Den kan oppstå hos idrettsutøvere eller andre som er fysisk aktive, for eksempel løpere og svømmere.

– Muskelspenninger i hoftebøyeren kan gi økt risiko

Personer med stramme hoftebøyemuskler kan også utvikle iliopsoas bursitt på grunn av redusert mobilitet i muskelfibrene. Dette skaper friksjon mellom senene og bursaen.

– Visse diagnoser gir også økt sjanse for å få slimposebetennelse i hoftebøyeren

Leddgikttilstander som revmatoid artritt og artrose kan også spille en rolle ved iliopsoas-bursitt. Revmatisk artritt er en autoimmun sykdom der immunsystemet feilaktig angriper leddene. Dette angrepet utløser betennelse i leddene – som fører til degenerasjon av leddbrusk. Degenerasjonen fører til at knoklene gnisser mot hverandre og fremmer betennelse. Dette gir økt risiko for slimposebetennelse.

Diagnostisering av iliopsoas bursitt

Oppsøk lege, fysioterapeut eller kiropraktor for vurdering, hvis du opplever smerter rundt hoftene som stråler nedover benet.

Klinikeren vil først spørre deg om symptomene dine. Vær spesifikk og forklar hvor lenge du har følt ubehaget. For å diagnostisere iliopsoas bursitt vil terapeuten din foreta en fysisk undersøkelse av hoften din og nærliggende områder.

– Viktig å skille mellom senebetennelse og slimposebetennelse

Bursitt kan ligne på andre medisinske tilstander – for eksempel senebetennelse i hoften. Dersom det vurderes medisinsk indisert kan kiropraktoren eller legen henvise til bildediagnostiske undersøkelser for å utelukke andre tilstander og bekrefte diagnosen.

Ved hjelp av bildediagnostiske undersøkelser man ta detaljerte bilder av hoften. Dette kan blant annet inkludere:

 • Røntgen
 • MR undersøkelse
 • Ultralyd (ikke like bra på hofter grunnet at lydbølgende reflekteres i bein)

Komplikasjoner ved iliopsoas bursitt

Ikke ignorer symptomene på bursitt i iliopsoas. Hvis de ikke behandles, kan smertene og betennelsen bli stadig verre. I svært sjeldne tilfeller kan bursaen sprekke og bli infisert. Infeksjoner er svært sjeldne, men tegnene inkluderer:

 • feber eller frysninger
 • leddsmerter
 • rød, varm hud
 • føle seg syk

Behandling av slimposebetennelse i hoftebøyeren

– Riktige øvelser kan spille en sentral rolle innen rehabilitering og behandling av slimposebetennelse

Behandlingen av iliopsoas bursitt avhenger av årsak og alvorlighetsgrad. Hvis du har en mild bursitt, bør du først og fremst hvile området og roe ned den overbelastede slimposen. Som nevnt tidligere kan du kjøle ned området for å redusere hevelsen.

– Belastningsstyring og støttemuskulatur er viktige faktorer

Du bør også endre aktivitetene eller treningsrutinene dine for å unngå å irritere slimposen. En fysioterapeut eller idrettskiropraktor vil også kunne hjelpe deg med å avdekke hvor du har redusert funksjonalitet – og kunne sette sammen et konkret program for hvordan du kan styrke områdene igjen. Fysioterapi for å styrke og tøye ut hoftebøyere og hoftemuskulatur vil kunne redusere risikoen for at du rammes igjen senere av slimposebetennelse. Her er særlig trening med strikk anbefalt. På bunnen av artikkelen kan du se et styrkeprogram for hoftene hvor det benyttes minibånd. For å opprettholde god mobilitet i hoftemusklene kan man også bruke en skumrulle for å jobbe aktivt med muskulaturen i området.

Prognose ved iliopsoas bursitt

Ved å hvile og avlaste kan du lindre smerter og betennelser i forbindelse med slimposebetennelse i hoftebøyeren. For å forebygge ytterligere problemer bør du vurdere å oppsøke kyndig hjelp som kan hjelpe deg med å sette sammen et godt rehabiliteringsprogram.

VIDEO: 5 øvelser mot slimposebetennelse i hoften

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram fem anbefalte øvelser mot slimposebetennelse i hoften. Som du ser av videoen er majoriteten av øvelsene med strikk / minibånd. Ta hensyn til egen sykdomshistorikk ved utførelse av øvelsene. Vi anbefaler lett strikk når du først starter med disse øvelsene.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.