Synovial plica syndrom i kneet (symptomer og behandling)

Plica syndrom, også kalt synovial plica syndrom, er en irritasjonstilstand / skadetilstand i vevet (synovialvevet) som utgjør leddhinnen i kneleddet. En sjelden årsak til knesmerter.

Synovialvev er den typen vev som utgjør hinnen i et ledd. Synovialvevet inneholder leddrommet og bidrar til å produsere den normale væsken som smører leddet.

– Anatomiske variasjoner av plica

Synovial plica er membraner som deler kneet inn i ulike rom under fosterutviklingen. Disse plicabåndene krymper normalt i størrelse i løpet av andre trimester av fosterutviklingen. Hos voksne finnes de som ermer av vev som kalles plica. Hos noen individer er synovial plica mer fremtredende og utsatt for irritasjon. Det finnes egentlig ingen kjent funksjon for plica, det er ganske enkelt en rest av en anatomisk variasjon som finnes hos noen mennesker og ikke hos andre.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Plica syndrom

Plica på innsiden av kneet, kalt mediale plica, er det synovialvevet som er mest utsatt for irritasjon og skade. Når kneet bøyes, utsettes den mediale plica for direkte belastning, og den kan også skades ved overbelastningssyndromer. Når plica blir irritert og betent, oppstår tilstanden som kalles plica syndrom.

– Kan minne om meniskskade eller senebetennelse

Diagnosen plica syndrom stilles ved fysisk undersøkelse. Plica syndrom har likhetstrekk med meniskruptur og patellar tendinitt, og disse tilstandene kan dermed forveksles. De vanligste symptomene og tegnene på plica-syndrom inkluderer:

  • Smerter i kneet på innsiden av leddet
  • Ømhet rett over den mediale plica
  • Hevelse og varme rundt plica
  • Popping og klikking når kneet bøyes

Vanligvis er røntgenbilder av kneet normale hos pasienter med plica syndrom. En MR undersøkelse kan derimot være nyttig for å stille diagnosen – denne testen har en 77% treffsikkerhet når det kommer til diagnostisering av plica syndrom. Ved hevelse i kneet er det viktig å huske på at tidlig nedkjøling med kuldepakning kan bidra til å redusere overdreven væskeansamling – og dermed redusere smerter i kneet.

Den patofysiologiske mekanismen bak smertene

Plicaen kan gå fra asymptomatisk til symptomatisk etter irritasjon – som igjen fører til betennelsesreaksjoner. Den blir deretter avaskulær (mister blodtilførsel), fibrotisk og mister elastisiteten sin. Kort fortalt blir den både større og mister fleksibilitet. Når den endrer struktur og blir hardere kan dette irritere nærliggende strukturer og den kan også skape gnisning over den mediale kondylen i kneet.

Behandling av synovial plica syndrom

Plica syndrom behandles best ved å gi kneleddet hvile, avlastning og la irritasjonen avta. Behandlinger for å redusere betennelsen inkluderer bruk av nedkjøling med gjenbrukbar kuldepakning, bruk av knestøtte og, ved behov, betennelsesdempende medikamenter. Disse tiltakene er vanligvis tilstrekkelige for å få den irriterte plicaen til å roe seg. Andre bruker også reseptfri kuldegel eller varmegel for smertelindring.

– Kirurgi ved synovial plica syndrom er sjeldent

Hvis disse tiltakene ikke lindrer symptomene, kan det være nødvendig å fjerne plicaen kirurgisk. Dette kirurgiske inngrepet utføres ved hjelp av artroskopisk knekirurgi for å fjerne det betente vevet. Men denne typen kneoperasjon utføres heller sjeldent. Man bør absolutt forsøke å håndtere symptomene med ikke-kirurgiske behandlinger før man vurderer operasjon for denne tilstanden.

Er dette et problem, eller ikke?

Det er uenighet om hvorvidt plica-syndrom i det hele tatt eksisterer. Enkelte leger mener at plicabåndet kan være en kilde til smerte, mens andre mener at smerten sannsynligvis skyldes et annet problem, for eksempel patellofemoralt smertesyndrom eller meniskruptur.

Øvelser for synovial plica syndrom

Fysikalsk opptrening er generelt sett anbefalt ved de aller fleste typer av knesmerter og kneskader. Det viktigste er dòg at man gjør de riktige øvelsene til riktig tid. Således anbefales det vanligvis at man får en konsultasjon med fysioterapeut eller idrettskiropraktor, som deretter vil hjelpe deg med å sette sammen et opptreningsprogram. En trygg og skånsom måte å trene opp knærne på kan være ved bruk av strikk-trening, altså minibånd og pilatesbånd.

VIDEO: Trening med minibånd for sterkere knær

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med minibånd og strikk. Dette er altså en form for rehabiliteringstrening som ofte benyttes ved kneproblemer og kneskader.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.