Naturlig Behandling mot Skjev Storetå (Hallux Valgus)

Naturlig behandling av hallux valgus kan hjelpe deg med å lindre smerter og trykk fra en skjev stortå. De kan også bidra til å forebygge negativ utvikling – og enda mer krokete utseende. Helsepersonell anbefaler som regel ikke-kirurgiske behandlingsalternativer mot skjeve storetær med mindre de forårsaker store problemer.

En skjev stortå er noe som ofte kan utvikles på foten når vi eldes. De utvikler seg gradvis når stortåen begynner å skråne mot de andre tærne, som skaper et forvrengt, krokete utseende. Beintilstanden på utsiden av storetåen kalles også for en knyste.

– Vanligere blant kvinner

En klump dannes på siden av foten ved basen av stortåa, som kan gjøre fotbasen bredere. Dette trykket kan føre til at noen av de andre tærne endrer fasong. Det er vanligere for kvinner å utvikle hallux valgus enn for menn.

Naturlige behandlinger mot knyster kan redusere smerter og hjelpe med å redusere risikoen for at tilstanden forverres. Dessverre er det ikke alle som det hjelper for, særlig hvis man gjør endringene litt sent – og da kan det ende med operasjon. Særlig tåskillere og hallux valgus støtter er det to aller vanligste og populære egentiltakene mot skjeve tær og hallux valgus. Du kan lese mer om de via lenkene nedenfor.

Årsakene til Hallux Valgus

Den nøyaktige årsaken til at man utvikler hallux valgus er faktisk ikke helt kjent, men man har landet på at det vanligvis skyldes en blanding av flere faktorer. Mulige årsaker inkluderer:

 • Familiehistorikk
 • Bruk av dårlig fottøy, spesielt stramme sko med høye hæler eller sko med skarp tupp
 • Å ha hypermobile ledd
 • Å ha kort akillessene og stramme leggmuskler
 • Å ha en tilstand som rammer leddene, slik som revmatisk leddgikt
 • Å ha en tilstand som rammer bløtvevet ditt, slik som Ehlers-Danlos syndrom
 • Å være plattfot (pes planus) eller buefot (pes cavus).

Videre i artikkelen vil vi gå nærmere inn på hvordan knyster utvikler seg, samt naturlige behandlinger for smertelindring og forebygging.

Naturlig Behandling mot Hallux Valgus

Om noen har mistanke om at en knyste er i ferd med å danne seg på foten deres bør de snakke med kliniker for rådgivning. Husk også at det er viktig å starte tidlig med egentiltak for å forebygge negativ utvikling.

Sov med Tåskillere

Et egentiltak som er enkelt å gjennomføre. Det går rett og slett ut på at du tar på deg tåskillere før du legger deg. På denne måten blir tærne holdt adskilt og strukket lett i riktig retning. Vi viser til tåskillerne vi viste fram tidligere i artikkelen.

Bruk sko som passer riktig

Som en grunnleggende tommelfingerregel bør man velge sko med bred tåboks, bred og myk såle. Det er viktig å få begge føttene målt opp på slutten av dagen når føttene er på sitt mest hovne. Når en person bruker sko bør det være minst en halv tomme plass igjen til tærne deres i skoen.

Støtter og andre hjelpemidler

En person kan prøve skoinnlegg og dempere for å fjerne trykket fra knysten. De kan også bruke tåskillere og splinter om natten for å hjelpe med å redusere smerter. En studie fra 2021 fant ut at ortoser i full lengde, med god fotbuestøtte og en tåskiller var mest effektivt for å lindre trykk og smerter. Å stimulere blodsirkulasjon til området ved bruk av fotmassasjerulle er også til å anbefale.

Bruk Storetåstøtter

Beskyttende støtter kan gi riktig støtte for en smertefull knyste. Man kan prøve ut disse over et kort tidsrom for å prøve å redusere smerter for å se om disse egner seg for egne preferanser.

Gjennomfør øvelser som styrker og gjenopptrener musklene

En studie fra 2016 i Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy diskuteres øvelser man kan gjøre for å øke bevegelighetsevnen i foten, ankelen og tærne. Andre øvelser kan styrke musklene i stortå og ankel.

En fysioterapeut eller moderne kiropraktor kan foreskrive øvelser som håndterer ubalanser i muskulaturen i andre deler av kroppen, som kan øke trykket på knysten.

Benytt kryoterapi

Påføring av is på en vond knyste i 20 min opptil 3x ganger om dagen kan hjelpe med å redusere hevelser. Man bør helst legge isen i et tynt håndkle før det påføres på huden.

Slik forebygges knyster

Man kan redusere risikoen sin for å utvikle knyster ved å bruke sko som passer riktig og lar tærne bevege seg fritt. Sko bør være flathælede og komfortable å gå i. Å gå barføtt kan hjelpe med å styrke fotmusklene og gir føttene romsligheten de trenger for å finne sin naturlige posisjon.

Tips for lindring av knyster

For å lette på trykket fra knysten og redusere inflammasjon kan en som er rammet gjøre følgende:

 • Heve foten over hjertet når mulig.
 • Legge foten i bløt i varmt vann
 • Påføre is med et tynt tørkle over på knysten.
 • Massere hele fotområdet – gjerne med fotmassasjerulle
 • Bruke beskyttende støtter i skoene.

Om man synes at knysten reduserer mobilitetsevnen man har bør kliniker kontaktes for videre rådgivning.

VIDEO: Øvelser som kan styrke føttene dine

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her