Slimposebetennelse inni skulderen (subakromial bursitt)

Slimposebetennelse inni skulderen, kjent som subakromial bursitt, kan gi redusert bevegelighet, hevelse og smerter. Her får du gode råd, øvelser og tiltak som kan hjelpe deg på veien til bedring.

En slimpose, også kjent som en bursa, er en beskyttende væskeholdig struktur som ligger mellom bein og bløtvev. Hovedformålet til en slik slimpose er å redusere friksjon, gnissing og trykk mellom de anatomiske strukturene. Men dersom denne blir overbelastet eller skadet, for eksempel grunnet et fall eller repetitiv belastning, kan den bli betent og hoven – kjent som slimposebetennelse eller bursitt. Dersom det forekommer slimposebetennelse inni skulderen heter dette, på medisinske termer, subakromial bursitt.

“Vi gjør oppmerksom på at offentlige autoriserte fagpersoner fra Vondtklinikkene – tverrfaglig helse har bidratt til denne artikkelen for at den skal være medisinsk korrekt. I dette tilfellet er det terapeutene ved Vondtklinikkene avd. Eidsvoll Sundet som har stått for kvalitetssikringen.”

– Nedkjøling, stabilitet og hvile

Å kjøle ned området med en gjenbrukbar kuldepakning, 2-3 ganger daglig, kan bidra til å roe ned hevelsen og irritasjonen. Det er også viktig med hvile og restitusjon. For betydelige tilfeller av bursitt kan det være aktuelt å bruke en avlastende skulderstøtte – som gir stabilitet og beskyttelse.

Det å kartlegge hvilke aktiviteter som gir deg ubehag og smerter er også viktig. Man ønsker jo naturlig nok ikke å provosere eller forverre diagnosen.

Hva er en subakromial bursitt?

(Figur 1: Oversikt over skulder og skulderblad – sett forfra)

Sub betyr under. Akromion er enden av skulderbladet som stikker ut mot yttersiden (lateralt). Bursitt betyr betent slimpose. Når vi deretter summerer alle disse sammen får vi altså at det dreier seg om en slimposebetennelse inni skulderen – i området under akromion og over hodet på overarmsbeinet.

Symptomer og kliniske tegn ved subakromial bursitt

En slimposebetennelse inne i skulderen kan gi grunnlag for en rekke symptomer og kliniske tegn. Men disse kan altså inkludere:

 • Smerter inne i skulderen
 • Smerter i nærliggende områder
 • Økt forekomst av nakkesmerter
 • Lett hevelse i det subakromiale området
 • Mulig rødlighet ved betennelse
 • Vanskelig å løfte armen framover og til siden

Man kan altså bli rammet av en eller flere av disse. I tillegg er det også vanlig at det er smertefullt å sove på den påvirkede skulderen (også kalt soveskulder).

Diagnostisering av subakromial bursitt

En kiropraktor eller fysioterapeut vil kunne evaluere din skulderfunksjon – og hjelpe deg med å stille en klinisk diagnose. Her vil klinikeren blant annet undersøke bevegelighet i skulderleddet, samt sjekke muskelstyrken og kjenne etter for hevelser og trykkømhet. Noen av de vanligste funnene kan inkludere:

 • Trykkømhet i framkant av skulderen
 • Palpasjon kan avdekke hevelse i det subakromiale området
 • Positive utslag på avklemmingstester (inkludert Neers test)
 • Redusert bevegelsesutslag i skulderen

Terapeuten sin undersøkelse vil også forsøke å finne ut av om det faktisk dreier seg om slimposebetennelse inni skulderen. Eller om det kanskje heller er en senebetennelse eller seneskade i rotator cuff musklene (skulderstabilisatorene). Andre mulige årsaker kan inkludere muskelknuter og muskelspenninger – eller skulderartrose.

Behandling av slimposebetennelse inni skulderen

En kiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe med aktiv behandling av vonde muskler, redusert leddbevegelighet og seneproblematikk. Teknikker som triggerpunktbehandling, trykkbølge, intramuskulær akupunktur, laserterapi og mobilisering er alle aktuelle i behandlingen av skulderbursitt. I tillegg til dette vil de hjelpe deg med belastningsstyring og tilrettelegging av riktige rehabiliteringsøvelser. Kinesioteiping kan også være et godt tiltak for å avlaste skulderen.

Øvelser og tiltak mot slimposebetennelse inni skulderen

Riktig trening er viktig når det kommer til subakromial bursitt. For det vi virkelig ikke ønsker er å belaste skulderen feil. Samtidig er det svært uheldig å stoppe opp helt. Det vi ønsker er å finne en balanse – og her er det aller tryggeste å få undersøkt skulderen, og deretter la en idrettskiropraktor eller fysioterapeut sette opp et tilpasset treningsprogram for deg. Formålene med øvelsene vil blant annet være å:

 • Stimulere økt bevegelighet
 • Gi bedre blodsirkulasjon
 • Redusere væskehevelse inni skulderen
 • Opprettholde muskelstyrken

VIDEO: 5 øvelser mot slimposebetennelse i skulderen

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram fem anbefalte øvelser mot slimposebetennelse i skulderen. Som du ser er det fokus på trening med elastisk strikk (også kjent som pilatesbånd), da dette gir en kontrollert og tilpasset treningsform for deg med slimposebetennelse inni skulderen.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.