Meniskcyste: Årsaker, symptomer, øvelser og behandling

En meniskcyste er en ansamling av leddvæske i kneet som oppstår grunnet en rift i meniskbrusken eller meniskskade.

Rundt leddvæsken, også kjent som synovialvæske, er det en hinne. Og det er når vi får denne innkapslingen at vi får det som defineres som en cyste. Når vi får innkapslet leddvæske i menisken, grunnet lekkasje av leddvæske, kalles dette for en meniskcyste. Andre eksempler på cyster inkluderer ganglioncyster (vanligvis i håndleddet) og Bakers cyste (hevelse bak kneet). Vanlige egentiltak ved meniskcyster er nedkjøling med kuldepakning, for å redusere hevelse, og bruk av knestøtte for å avlaste menisken.

– Kan gi smerter og andre symptomer i kneet

– Ovenfor ser vi en MR undersøkelse som viser en meniskcyste i mediale menisken i kneet.

Meniskcyster, blant annet deres plassering inne i kneet, kan forårsake knesmerter, hevelse og vanskeligheter med å bevege kneet. Symptomene kan variere basert på størrelsesomfanget og plasseringen til selve meniskcysten. I denne artikkelen tar vi for oss symptomer, årsaker, diagnose og behandling av meniskcyster.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Symptomer på en meniskcyste

Inne i kneet har vi to menisker; laterale menisk (på utsiden) og mediale menisk (på innsiden). Meniskcyster kan oppstå på innsiden eller utsiden av kneet. Symptomer ved meniskcyster kan omfatte:

  • Smerter i kneet når du står
  • Ømhet direkte langs leddet
  • En kul eller klump der cysten sitter, vanligvis mot utsiden eller innsiden av kneet
  • En kul som blir mer synlig når kneet rettes ut, selv om kulen i seg selv kan være smertefri.
  • En kul som endrer størrelse (selv om den også kan forbli tilsynelatende uendret)
  • Hevelse eller låsning av kneleddet

Hva forårsaker en meniskcyste?

En meniskcyste oppstår grunnet lekkasje av leddvæske (synovialvæske). Den oppstår altså på grunn av leddvæske som har forskjøvet seg. Når den væsken lekker ut av leddet, kan den samle seg i en poselignende struktur. Denne kalles en cyste.

– Når menisken revner

Når meniskbrusken (leddputen i kneet) rifter eller revner, kan væsken lekke ut fra leddet og inn i cysten, men den kan ikke gå tilbake til leddet igjen. Dòg kan hevelsen gå ned på samme måter som andre cyster – ved at området får avlastning og nedkjøling (for å redusere væskesamling). Hevelser responderer vanligvis godt på daglig bruk av gjenbrukbar kuldepakning.

Risikofaktorer for meniskcyster

  • Kneskade eller meniskskade
  • Deltakelse i kontaktsport eller andre idretter der kneleddet vrir seg, for eksempel fotball, rugby eller tennis
  • Økende alder eller slitasjegikt
  • Ligamentskader, for eksempel et avrevet fremre korsbånd (ACL)

Meniskcyster er vanligst hos menn i 20-30-årsalderen. De er vanligvis forbundet med en type meniskruptur som kalles horisontal kløft.

– Vridning i kneet

En slik avrivning kan forårsakes av overrotasjon av kneet. Den kan også forårsakes av direkte støt mot forsiden eller siden av kneet. Overdreven belastning på knærne, for eksempel ved løping på ujevnt underlag, kan også forårsake denne typen skade. Cyster kan også skyldes slitasje av menisken. Dette er vanligvis relatert til alder eller slitasjegikt.

Diagnostisering av en meniskcyste

En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan hjelpe deg med å diagnostisere dine kneplager. Først vil terapeuten stille deg spørsmål om dine spørsmål. Hen kan blant annet stille deg spørsmål om:

  • Knesmerter (hvordan de kjennes ut)
  • Kneppelyder (ulyder i kneet)
  • Nylige skader eller støt mot kneet (for eksempel fall)

Informasjonen benyttes deretter til å underbygge sannsynligheten for at du har en meniskskade. En meniskcyste kan vanligvis også kjennes når området palperes (undersøkes med hendene).

– Funksjonelle og kliniske tester

I tillegg til å vurdere bevegelsesutslag i knærne og de smertefulle områdene, så kan en kliniker også utføre en rekke bevegelses-, vektbærings- og trykktester. Disse testene inkluderer:

  • McMurray-testen
  • Apley-testen
  • Stienmann I-testen
  • Payrs test
  • Childress’ tegn
  • Ege-testen

– Bildediagnostisk utredning av meniskcyste

For å evaluere en meniskruptur er det magnetisk resonanstomografi (MR) som er den beste bildeundersøkelsen. Diagnostisk ultralyd kan også være nyttig, men har sine begrensninger da lydbølger reflekteres i beinvev – noe som gjør det vanskelig å evaluere brusken i menisken. Både leger og kiropraktorer har henvisningsrett til offentlig bildediagnostikk.

Meniskcyster vs Bakerscyster

Meniskcyster kan ligne på poplitea- eller Bakers cyster. Bakers cyster er imidlertid alltid lokalisert på baksiden av kneleddet. Bakers cyster kan oppstå ved mange typer kneleddsproblemer som fører til væskeansamling. De kan oppstå ved meniskrupturer, men også ved leddgikt, leddbåndskader og andre problemer som forårsaker hevelse i kneet.

Behandling av meniskcyster

De aller fleste meniskcyster behandles med egentiltak i form av nedkjøling (gjenbrukbar kuldepakning), avlastning (knestøtter) og opptrening av nærliggende støttemuskler (gjerne med minibånd). Siden det er en hevelse vil både kuldebehandling og redusert belastning bidra til at væskeansamlingen blir mindre. Det er også essensielt at selve meniskskaden tilheles og blir bedre – da det er denne som er selve årsaken til meniskcysten.

Kirurgisk fjerning av meniskcysten

De fleste meniskrupturer blir ikke operert nå i moderne tid. Men når de gjør det, er den vanligste operasjonen en minimalt invasiv artroskopisk tilnærming. Da bruker kirurgen instrumenter som føres gjennom små snitt for å operere i leddet. Når riften er reparert, vil cysten vanligvis forsvinne for godt. Men ingen operasjoner kommer uten risiko – og det er grunnet at man har sett bedre resultater med opptrening at dette er den vanligste behandlingsmetoden i disse dager.

Rehabiliteringstrening mot meniskskader

En fysioterapeut eller idrettskiropraktor kan hjelpe deg med å sette opp et godt treningsprogram tilpasset deg og dine funksjonelle svakheter. Strikktrening er ofte anbefalt ved meniskskader.

VIDEO: Øvelser mot meniskskader

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram med strikk. Som du kan se brukes det strikk (minibånd) i flere av treningsøvelsene.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Oppsummering

Meniskcyster skyldes rifter i meniskbrusken i kneet. Det kan skje etter en skade eller på grunn av slitasje i menisken. Meniskcyster kan forårsake smerter, en klump i kneet og hevelse eller låsning av leddet. Vanligvis behandles tilstanden med egentiltak og rehabiliteringstrening av knærne. Men i visse tilfeller kan cysten fjernes via et kirurgisk inngrep.