Kondromalasi patella (Årsaker, øvelser, råd og behandling)

Kondromalasi patella innebærer at kneskålens brusk blir betent og slites ned. Tidligere kalte man kondromalasi patella for løperkne eller patellofemoralt smertesyndrom, men man har nå konkludert at det er en unik diagnose.

Patella er latin for kneskål. Kondromalasi refererer til betennelse og oppmykning av bruskvev. I likhet med patellofemoralt smertesyndrom (PFSS) gir det fremre knesmerter, men i motsetning til PFSS og løperkne innebærer det også skade på brusken bak kneskålen. Vi kan også dele inn kondromalasi patella i 3 alvorlighetsgrader – som vi vil gå nærmere innpå senere i artikkelen.

– Bruskskade på baksiden av kneskålen

Brusken bak kneskålen fungerer som en naturlig støtdemper. Overbelastning, skader og andre faktorer kan forårsake økt forekomst av slitasjeforandringer og nedbryting av bruskvev. Grunnet at brusken endrer fasong og oppbygning, så blir bevegeligheten redusert og smertefull. Dette skyldes gnisning mellom kneskålen og en del av lårbeinet (femur) når kneet bøyes.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

– Biomekaniske faktorer og overbelastning kan forårsake kondromalasi

Overbelastning (spesielt ved løping eller sykling), traumer, for eksempel brudd i kneskålen, eller feilstilling av kneskålen og lårbeinet kan forårsake kondromalasi. Mulige årsaker kan blant annet inkludere muskulær ubalanse, belastningsskader, slimposebetennelse (bursitt) og feilstilling av kneskålen. For eksempel kan et stramt iliotibialbånd (på utsiden av låret og ned mot kneet) føre til en biomekanisk dragning i kneet – som igjen kan føre til feilbruk av kneskålen.

– Behandles vanligvis konservativt

Kondromalasi patella er en diagnose man må ta på alvor. Særlig med tanke på at den har en lei tendens til å bli gradvis verre dersom man ikke tar aktive grep. Hvile, avlastning med knestøtte, nedkjøling med kuldepakning og reseptfrie smertestillende kan alle gi kortsiktig lindring – men rehabiliteringstrening som adresserer de biomekaniske og muskulære ubalansene er den mest langsiktige løsningen. Diagnosen opereres sjeldent, men i visse tilfeller gjør man unntak.

3 grader av kondromalasi patella

[Illustrasjonskreditering: Harry Gouvas, Wikimedia]

Som du ser av illustrasjonen ovenfor kan vi dele inn kondromalasi patella inn i tre alvorlighetsgrader:

  • Grad 1: Milde slitasjeforandringer og kneskålen trekkes lett i feil retning
  • Grad 2: Moderate slitasjeforandringer og reduserte plassforhold
  • Grad 3: Betydelige slitasjeforandringer og kneskålen har skiftet stilling

Det er jo absolutt lettere å forstå viktigheten av å ta tak i knesmerter og knesymptomer tidlig når man blir presentert med illustrasjoner som dette.

Symptomer på kondromalasi patella

– Kondromalasi patella kan gi forverrede symptomer og smerter når du går i trapper

Vanlige symptomer kan inkludere en gnissende følelse inne i fremre del av kneet, forverrede smerter når kneet bøyes og hevelse (væskeansamling i kneet). Symptomene er gjerne verre ved visse situasjoner. Slik som:

  • Etter å ha sittet en stund
  • Når du reiser deg fra en stol
  • Når du går opp og ned trapper
  • Når du kneler eller sitter på huk

Som du ser av de forverrende faktorene er bøying av kneet en bevegelse som går igjen i de ulike aktivitetene. Dette er fordi den nedbrutte brusken bak kneskålen gir reduserte plassforhold – og dermed kan det oppstå gnisninger og irritasjon ved aktivitet som bøyer og retter ut kneet.

Årsaker til kondromalasi patella

Man mener at det kan være flere ulike årsaker og diagnoser som kan gi grunnlag for kondromalasi patella. Man refererer blant annet til fysiske, biomekaniske faktorer som muskulær ubalanse – som dermed trekker kneskålen ut av posisjon. Men man mener også at visse revmatologiske tilstander slik som revmatisk artritt gir høyere risiko for å få denne diagnosen.

Alder

Yngre mennesker er fortsatt i vekst, og det kan derfor oppstå muskelubalanser som kan feilbelaste kneet. Det er også mer sannsynlig at denne aldersgruppen er aktive – og resultatet av økt aktivitet i kombinasjon med muskulære ubalanser kan føre til en feilbelastning på kneskålen. Nettopp derfor er kondromalasi patella vanligst blant tenåringer og unge voksne.

Muskulær ubalanse i musklene rundt kneskålen

Hvis muskler rundt kneskålen er for stramme eller underaktive kan kneskålen bli trukket inn i en feilstilling. Når kneskålen da er i feil stilling og skal trekkes i den glidende bevegelsen over lårbeinet – kan det oppstå irritasjon og feilbelastning. Løping med en slik underliggende muskelubalanse kan, naturlig nok, føre til at man belaster feil når man løper – og på den måten irriterer brusken på baksiden av kneskålen ytterligere.

– Spesifikk rehabiliteringstrening og skumrulle

En fysioterapeut eller idrettskiropraktor kan hjelpe deg med å utrede muskelubalanser i og rundt kneet ditt. Deretter vil klinikeren sette opp et spesifikt treningsprogram som styrker de underaktive musklene og tøyer de stramme musklene. Trening med strikk og bruk av skumrulle er to aktive egentiltak man kan benytte selv for å jobbe aktivt med disse musklene.

Plattfot (pes planus)

Plattfot er noe man er født med, og det betyr at hele fotsålen berører gulvet. Hvis du er plattfot kan dette føre til at legg- og lårbeina vris innover – noe som igjen belaster knærne på en annen måte. Over tid kan denne biomekaniske belastningen slite ned brusken bak kneskålen og føre til smerter. Idrettsortopediske innleggssåler og plattfotstøtter er viktige ved denne diagnosen.

Leddgikt (revmatisk artritt)

Denne degenerative sykdommen kan føre til betennelse i kneet, noe som gjør at det blir stivt og får begrenset bevegelsesutslag. Dette kan føre til ytterligere belastning på kneet, slik at brusken over tid blir mykere.

Skade på kneskålen

Vridning, brudd eller annen skade på kneskålen kan forårsake kondromalasi.

Risikofaktorer for å få kondromalasi patella

Noen mennesker har større sjanse for å utvikle kondromalasi. Det gjelder blant annet:

  • Kvinner (grunnet annen vinkling i kneet enn menn)
  • Yngre mennesker
  • Personer som er veldig aktive (med underliggende muskelubalanse)
  • Personer som tilbringer mye tid på knærne i jobben
  • Personer med leddgikt
  • Personer med flate føtter
  • Personer som er overvektige

Behandling av kondromalasi patella

Grunnet at biomekaniske og muskulære faktorer spiller en så stor rolle – så er det naturlig at det er rehabiliteringstrening som er hovedbehandlingen for denne knediagnosen. Ved å styrke stabilitetsmusklene rundt kneet, og gjenopprette muskelbalansen, kan man bidra til å avlaste kneskålen. Svømming og trening med strikk (minibånd) er to populære treningsformer for rehabilitering av kneskader.

VIDEO: Knestyrkeøvelser ved kondromalasi patella

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for knærne med strikk (minibånd). Fordelen ved å trene opp musklene ved hjelp av strikk, når man er rammet av kondromalasi patella, er at man ikke trenger å ha like store bevegelsesutslag. Dette gir en glimrende mulighet til å isolere musklene rundt kneet.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr utredning, behandling og rehabiliteringstrening.