Stive hender på morgenen (årsaker, behandling og øvelser)

Stive hender på morgenen kan være både plagsomt og smertefullt. Stive hender og fingre kan også gå utover hverdag og fritid, da de kan begrense funksjonen vår.

Å våkne opp med stive hender på morgenen er et problem som kan stamme fra flere ulike årsaker og diagnoser. Blant annet leddgikt, revmatisme, nerveavklemming og seneskader kan være årsaken til dette plagsomme og potensielt svært funksjonsbegrensende problemet. I denne artikkelen vil vi beskrive alle de vanligste årsakene til stivhet i hendene på morgenen og hvordan det kan diagnostiseres og behandles – inkludert gode egentiltak som å sove med ortopedisk natteskinne eller selvmassasje med arnicakrem.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert håndsmerter hos kyndig helsepersonell.”

Årsaker til stive hender om morgenen

Hvorfor er hendene og fingrene mine så stive om morgenen? Stivhet og smerter i hender og fingrene på morgenen kan skyldes en lang rekke årsaker og diagnoser. En av de vanligste årsakene til slike plager er at hendene ofte havner i ugunstige posisjoner når vi sover – og derfor sover mange med ortopedisk natteskinne som retter ut håndleddet, og sørger for god sirkulasjon natten gjennom.

Ovenfor ser du to gode eksempler på støtteskinner for hånd og håndledd. Den første gir mer støtte for tommelen og den andre er mer fokusert på håndledd og selve håndflaten. Hvilken man velger bør ta utgangspunkt i hvor man har mest plager.

Diagnoser som kan gi stive hender på morgenen

I denne delen av artikkelen vil vi se nærmere på flere mulige diagnoser som kan gjøre at hendene og fingrene kjennes stivne, numne og smertefulle ut når du våkner.

Artrose og artritt i hendene

Artrose og artritt innebærer en større kategori med diagnoser som forårsaker smerte, hevelse eller betennelse i et ledd. Når slike diagnoser rammer leddene i hender eller fingre, kan det føre til stivhet i hendene på morgenen. Tre av de vanligste typene er:

 • Artrose: En av de vanligste årsakene til stivhet i hendene på morgenen er artrose, som oppstår når den glatte brusken som dekker et ledd, begynner å slites bort eller blir brutt ned over tid.
 • Revmatisk artritt: Denne autoimmune, revmatiske sykdommen innebærer at kroppens eget immunforsvar angriper celler i sine egne ledd – som fører til betennelse og nedbryting av brusk. Revmatisk artritt rammer ofte mindre ledd, som i hender og fingre, og fører til og stivhet og smerter i hendene når man våkner. Djagnosen rammer begge sider samtidig – høyre og venstre – symmetrisk.
 • Psoriasis artritt: Denne typen artritt er forbundet med hudsykdommen psoriasis. Den får kroppen til å angripe sine egne leddforinger, noe som fører til hevelse og betennelse. Leddskadene ved psoriasisartritt ses ofte i hendene eller fingrene og fører ofte til stivhet og smerter på morgenen.

Mange med revmatisme bruker kompresjonshansker for å holde hendene varme og mer fleksible. Kompresjonstøy er kjent for å øke blodsirkulasjonen – som igjen gjør at stivheten forsvinner raskere på morgenen.

Stenoserende tenosynovitt (triggerfinger)

Alle senene som bøyer fingrene, er innkapslet i tunneler som kalles seneskjeder og glir normalt sett fritt gjennom disse. Av og til blir en seneskjede fortykket eller betent, noe som begrenser senens bevegelighet. Denne tilstanden, som kalles triggerfinger, kan føre til stivhet eller låsing av leddene i fingrene, særlig om morgenen, eller etter en periode når man ikke har brukt fingrene.

Dupuytrens kontraktur (krokfinger)

Dupuytrens kontraktur, også kalt krokfinger, oppstår når vevslaget under huden (fascien) blir unormalt fibrøst og tykt. Diagnosen, som først og fremst rammer håndflaten og fingerspissene, fører til langsomt økende stivhet og deformitet i hendene.

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom oppstår når medianusnerven (som går gjennom karpaltunnelen i håndleddet) blir komprimert eller betent. Når dette skjer, kan du oppleve nummenhet, prikking og stivhet i hånden eller fingrene. Selv om disse symptomene kan oppstå når som helst, kan de være verre når du våkner om morgenen. Her vil vi også anbefale å sove med en nattskinne som holder håndleddet i riktig stilling på natten – slik at nerven får best mulig plass.

Artritt-symptomer og stivhet i hendene

Artrittbetinget stivhet i hendene på morgenen har en tendens til å bli bedre når du begynner å bevege hendene og fingrene. Det er ikke uvanlig å oppleve symptomlindring allerede etter at man har vært våken i cirka 30 minutter. Enkle håndøvelser og bruk av kompresjonshansker kan bidra til at stivheten går over raskere.

Egenbehandling mot stive hender på morgenen

De følgende metodene og tiltakene kan lindre stivhet i hendene på morgenen:

 • Bruk av kompresjonshansker for å stimulere økt sirkulasjon
 • Skånsomme håndøvelser når du våkner. Mot slutten av artikkelen viser vi deg et anbefalt program med håndøvelser.
 • Varmebehandling eller arnicagele som påføres på området av hånden som er stiv
 • Ortopedisk nattskinne for å forhindre at stivheten utvikler seg i løpet av natten

Håndposisjonen din om natten

Svært mange av oss knytter hendene når vi sover. Håndleddene har også en tendens til å havne i ugunstige soveposisjoner. Hvis du knytter hånden mens du sover, kan det bidra til forverret stivhet og nummenhet i hendene på morgenen. En ortopedisk nattskinne kan bidra til å holde hendene riktig på natten – som kan bidra til mindre morgenstivhet og smerter.

Fysikalsk behandling mot stive hender på morgenen

Ved mer betydelige plager og symptomer anbefaler vi også at du kombinerer egentiltak med profesjonell hjelp hos autorisert helsepersonell – slik som kiropraktor eller fysioterapeut. Dette kan for eksempel være dersom du opplever stive hender på morgenen daglig – eller at det blir verre og verre.

 • Fysioterapi: Fysioterapi kan bidra til å lindre stivhet fra leddgikt, triggerfinger, eller karpaltunnelsyndrom. Terapeuten kan utføre behandlingsteknikker for å forbedre bevegeligheten eller lære deg tøynings- og styrkeøvelser som du kan gjøre hjemme.
 • Moderne kiropraktor: En moderne kiropraktor jobber aktivt med leddbevegelighet og muskelfunksjon. De kombinerer gjerne leddmobiliseringsteknikker med muskulære teknikker, samt tøyninger, for at du skal oppnå best mulige bevegelighet.

Det finnes flere smarte fingertrenere. Denne er spesielt gunstig fordi den trener fingrene i motsatt retning av alle hverdagsbelastninger – som jo nesten alltid går innover. Ved å trene fingrene utover kan man oppnå en bedre muskelbalanse i hånden.

Komplikasjoner ved stive hender om morgenen over lengre tid

Stivhet i hendene på morgenen er ofte et av de første symptomene på de ulike tilstandene som forårsaker akkurat dette. Hvis man ikke gjør noe med det, kan det etter hvert forverre seg og føre til andre komplikasjoner. Her er noen av komplikasjonene som kan oppstå:

 • Smerter på morgenen eller smerter ved aktivitet
 • Hevelse i hendene
 • Progressivt tap av håndbevegelighet
 • Synlige deformasjoner i hånden og/eller fingrene
 • Fingrene låser seg

Hvem har høyest risiko for å få stivhet og smerter i hendene?

Alle kan oppleve stivhet i hendene, men visse personer kan ha en høyere risiko, blant annet personer som:

 • Er middelaldrende og eldre
 • Har en familiehistorie med leddgikt eller dupuytrens kontraktur (krokfinger)
 • Har diabetes
 • Røyker eller drikker mye alkohol
 • Utfører repeterende bevegelser eller bruker hendene mye på jobb.1

Få symptomene og smertene utredet

Hvis du opplever stivhet i hendene når du våkner, er det viktig å snakke med autorisert helsepersonell om symptomene dine. Dette gjelder spesielt hvis stivheten blir gradvis verre eller ikke lindres av egentiltak du prøver hjemme. Hvis tilstanden ikke behandles på riktig måte, kan det føre til forverrede smerter, hevelse og til og med permanent funksjonstap i hånden. Så dette er noe du må ta på alvor.

 VIDEO: 7 øvelser mot håndartrose

I videoen nedenfor viser kiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for å fremme økt bevegelighet og funksjon i hender og fingre. Øvelsene kan utføres 5 ganger i uken. Husk å ta hensyn til egen dagsform og sykdomshistorikk.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her. De tilbyr helhetlig utredning, moderne behandling og individualisert rehabiliteringstrening.

Forskning og kilder:

Coverbilde: Wikimedia commons

1. Kalichman et al, 2010. Hand osteoarthritis: an epidemiological perspective. Semin Arthritis Rheum. 2010 Jun;39(6):465-76.