En Guide om Heberdensknuter

Heberdensknuter er bruskete hevelser i bindeleddet nærmest fingertuppen, rett under fingerneglen. Dette området kalles også for det distale interfalangealleddet (DIP).

– Ikke alltid vonde

Heberdensknuter er ikke alltid vonde. Smertene er vanligvis subjektive og kan avhenge av hvilket utviklingsstadium de er i. Når de er fullstendig ferdigformet gjør ikke utvekstene like vondt lenger, men kan gi grunnlag for både stivhet og begrenset bevegelse i fingerleddet.

Denne artikkelen forklarer hvorfor Heberdensknuter oppstår og hva du kan gjøre om du har dem.

Symptomer på Heberdensknuter

Heberdensknuter er vanligere hos kvinner enn hos menn. Vanligvis begynner de først å vokse på pekefingeren av personens dominante hånd.

Symptomene på utvikling av Heberdensknuter begynner vanligvis rundt overgangsalderen for kvinner og midtlivs for menn.

Symptomene inkluderer vanligvis:

• Smerter
• Stivhet
Begrenset bevegelsesevne i ett eller flere fingerledd
• Varmefølelse og hevelser (tegn på inflammasjon)

Smertene og inflammasjonen begynner vanligvis å avta innen et par år. Etter denne tiden vil du ha utviklet en beinaktig kul på fingeren din – en Heberdensknute. Om du får en kul i leddet på midten av fingeren din kalles det for en Bouchardsknute. Navnet er altså basert på plasseringen.

Fingerleddene med Heberdensknuter kan ende opp med å peke til en side. For eksempel kan pekefingeren til noen med en Heberdensknute peke mot langefingeren istedenfor rett utover.

Heberdensknuter rammer leddene i fingrene dine som ligger nærme fingerneglen – kjent som DIP-leddet. Mens de utvikles kan de gjøre vondt og føles stive. Fullstendig ferdigformede Heberdensknuter er mindre smertefulle, men kan fortsatt gjøre at fingerleddet kjennes stivere ut og mindre bevegelig.

Årsaker

Heberdensknuter er et klassisk tegn på håndartrose (HA). Et studie fra 2012 fant en sammenheng mellom Heberdensknuter og endringer på røntgenbilder som viser at en person har utviklet artrose i fingrene sine.

Ifølge studiet er sannsynligheten for at et røntgenbilde viser tegn på HA høyere for en finger med en Heberdensknute enn en som ikke har dem.

Heberdensknuter er relativt vanlige hos mennesker som har artrose i hendene sine. Fingrene som rammes av artrose har høyere tendens for å utvikle Heberdens knuter.

Behandling og Egentiltak mot Heberdensknuter

  • Kompresjonshansker (se lenke nedenfor)
  • Varmebalsam
  • Arnicagel (se lenke på bunnen av artikkelen)
  • Varmepakning
  • Kjølepakning
  • Finger og håndøvelser

Det finnes ingen spesialtilpasset behandlingsprotokoll for Heberdensknuter, men det finnes mange gode egentiltak og visse dokumenterte behandlingsmetoder. Folk som har dem kan gjøre det aller meste av de samme tingene som anbefales for mennesker med håndartrose.

– Laserterapi har dokumentert effekt

Et studie fra 2016 som forsket på mennesker med Bouchardsknuter, Heberdensknuter og håndartrose fant ut at gjennomføring av fem til syv behandlinger med laserterapi på lavnivå (LLLT) reduserte smerter og hevelser. Enkelte kunne også bevege den rammede fingeren bedre.

Heberdensknuter kan gjøre vondt mens de vokser. I denne prosessen kan hvile, kompresjonsstøtte, smertestillende/betennelsesdempende medikamenter og varme- eller kjølebehandling hjelpe.

– Kompresjonshansker kan hjelpe

Et studie fra 2020 om kvinner med håndartrose fant ut at bruk av kompresjonshåndstøtter om natten også hjalp med å redusere smerter og forbedre håndens funksjonsevne.

Les mer om produktet her: Kompresjonshansker mot hånd- og fingerartrose

– Flerfaglig oppfølging

Det kan være lurt å konsultere med en fysioterapeut eller lege også. De kan hjelpe deg med å redusere smerter og lære deg hvordan du kan bruke fingrene som er rammet av knutene.

De gode nyhetene er at smertene i mange tilfeller reduseres kraftig eller forsvinner helt når den bruskete knuten er ferdigvokst. På dette stadiet er knuten ofte mindre fysisk plagsom.

Smerten og stivheten fra Heberdensknutene kan behandles med reseptfrie smertestillende, varme- og kuldebehandling og hjelpemidler. Det kan være gunstig å samarbeide med fysioterapeut eller moderne kiropraktor om knutene gjør det vanskelig å bruke hendene dine. Mange benytter seg også av varmebalsam og/eller arnicagel for å lindre leddsmerter.

Oppsummering om Heberdens Knuter

Heberdensknuter er bruskete hevelser på bindeleddet i ytre fingerleddet som er nærmest neglene. Når de utvikles kan knutene gjøre vondt. Når de er ferdigvokst forsvinner derimot smertene helt eller hvertfall nesten helt. Likevel kan personen plages av utseendet deres.

Smertene kan behandles konservativt ved å ta reseptfrie smertestillende, bruke kompresjonshansker og benytting av varmeterapi. Samarbeid med fysioterapeut kan også hjelpe folk med å bruke hender som er rammet av artrose bedre i form av tilpassede håndøvelser.

Anbefalte produkter:

Kilder, forskning og referanser:

  1. Rees F, Doherty S, Hui M, et al. Distribution of finger nodes and their association with underlying radiographic features of osteoarthritisArthritis Care Res (Hoboken). 2012;64(4):533-8. doi:10.1002/acr.21586
  2. National Institute on Aging. Osteoarthritis.
  3. Baltzer AW, Ostapczuk MS, Stosch D. Positive effects of low level laser therapy (LLLT) on Bouchard’s and Heberden’s osteoarthritisLasers Surg Med. 2016;48(5):498-504. doi:10.1002/lsm.22480
  4. Arthritis Foundation. Osteoarthritis of the hands.
  5. Silva PG, de Carvalho Silva F, da Rocha Corrêa Fernandes A, Natour J. Effectiveness of nighttime orthoses in controlling pain for women with hand osteoarthritis: A randomized controlled trialAm J Occup Ther. 2020;74(3):7403205080p1-7403205080p10. doi:10.5014/ajot.2020.033621
  6. American Society for Surgery of Hand. Osteoarthritis.
  7. Cleveland Clinic. Arthritis of the hand.
  8. Creakyjoints.org. Osteoarthritis vs. rheumatoid arthritis.
  9. Kolasinski SL, Neogi T, Hochberg MC, et al. 2019 American College of Rheumatology/Arthritis Foundation guideline for the management of osteoarthritis of the hand, hip, and knee [published correction appears in Arthritis Rheumatol. 2021 May;73(5):799]. Arthritis Rheumatol. 2020;72(2):220-233. doi:10.1002/art.41142