Vann i kneet: Årsaker, symptomer, øvelser og behandling

Vann i kneet kan skyldes flere ulike diagnoser og årsaker. Artrose, kneskader, slimposebetennelse (bursitt) er blant diagnosene som kan gi deg vann i kneet.

Vann i kneet kan også kalles for væskeansamling eller ødem. Dette innebærer altså at væske samler seg rundt og inne i kneleddet. Noe som igjen kan gi grunnlag for knesmerter, knestivhet og, naturlig nok, hevelse i kneet. Væske i kneet, også kjent som kneødem, kan oppstå når strukturer i kneet er skadet eller betent. Eksempler kan, blant annet, innebære artrose, slimposebetennelse og revmatisk artritt. Bruk av RICE-protokollen, som inkluderer nedkjøling med kuldepakning og knekompresjonsstøtter kan bidra til å redusere væskeansamlingen i kneet.

“Artikkelen er skrevet i samarbeid og kvalitetssjekket med offentlig autorisert helsepersonell, fysioterapeuter og kiropraktorer, ved Vondtklnikkene – tverrfaglig helse. Vi tilråder alltid å få vurdert knesmerter hos kyndig helsepersonell.”

Årsaker til vann i kneet

Kneleddet er et synovialledd, det vil si at det er foret med en type vev som produserer leddvæske. Denne væsken tilfører næring til brusken som omgir leddet, smører det, reduserer friksjon og bidrar til leddets bevegelighet.

– Væskeansamling i kneet kan gi smerter og stivhet

Overflødig væske rundt leddet kan forårsake hevelse, smerte og stivhet. Vanlige årsaker til væskeansamling i kneet inkluderer blant annet:

 • Kneskader
 • Underliggende betennelsestilstander, for eksempel leddgikt
 • Slimposebetennelser (bursitt)
 • Meniskrift og meniskskade
 • Cyster (slik som meniskcyster)

Kneskader

Skader er den vanligste årsaken til vann i kneet hos aktive, friske mennesker. Dette kan blant annet innebære:

 • Skade på fremre korsbånd (ACL): Dette kan være en forstuing eller avrivning av det fremre korsbåndet – leddbåndet som forbinder låret og skinnebeinet og stabiliserer kneet.
 • Meniskruptur: Dette er en rift i den C-formede brusken i kneet. Det går ut over den dempingen menisken normalt gir skinnebeinet og lårbeinet der de går inn i kneleddet.
 • Repetitiv belastning: I forbindelse med idrett, for eksempel løping og hopping, forårsaker ofte knesmerter og bidrar noen ganger til hevelse.

Leddgikt og andre betennelsessykdommer

Underliggende sykdommer kan føre til en unormal betennelsesreaksjon som forårsaker overflødig væske i kneet når kroppen prøver å beskytte leddet. Disse tilstandene inkluderer:

 • Artrose: En vanlig leddtilstand forårsaket av nedbrytning av brusk.
 • Urinsyregikt: En opphopning av urinsyrekrystaller i leddet forårsaker plutselige, intense smerter.
 • Revmatisk artritt: En autoimmun sykdom der kroppen angriper sine egne ledd og annet vev.
 • Slimposebetennelse (bursitt): Oppstår når tynne, væskefylte sekker som demper og smører kneet (bursae) blir betente og fylles med væske, noe som forårsaker hevelse i kneet.

Cyster

Noen ganger kan slitasjegikt eller rifter forårsake cyster som kan forårsake væske i kneet. Eksempler på cyster som kan oppstå i kneet inkluderer meniskcyster og Bakers cyste. En Bakers cyste er en væskefylt hevelse på baksiden av kneet når leddet er betent på grunn av skade eller sykdom. En slik cyste er alltid lokalisert på baksiden av knehasen.

Slimposebetennelse i kneet (bursitt)

I kneet har vi en rekke slimposer. Vi har touchet på det litt tidligere i artikkelen, men disse kan altså bli betente og føre til væskehevelse i forskjellige deler av kneet – avhengig av hvilken slimpose som er betent. De fleste slimposebetennelser blir bedre ved bruk av nedkjøling, kompresjonsstøtter og avlastning.

Diagnostisering av vann i kneet

Som nevnt kan vann i kneet altså skyldes flere mulige årsaker og diagnoser. En idrettskiropraktor eller fysioterapeut kan undersøke funksjonen og evaluere kneet ditt. Basert på funksjonelle og kliniske undersøkelser kan terapeuten finne ut av hva som er den bakenforliggende diagnosen.

– Symptomer og kliniske tegn ved ødem i kneet

Terapeuten vil, blant annet, se etter og evaluere disse symptomene:

 • Hevelse
 • Stivhet
 • Redusert bevegelsesutslag
 • Feber
 • Redusert følelse i huden
 • Vanskeligheter å gå eller bære vekt på det berørte benet
 • Varme og rødlighet

Dersom det vurderes medisinsk indisert kan en kiropraktor eller lege rekvirere bildediagnostikk, slik som røntgen eller MR, for å evaluere kneets tilstand. Spesielt hvis man mistenker skade på menisken eller leddbånd.

Behandling av vann i kneet

Dersom du har væske i kneet kan dette altså skyldes flere ulike diagnoser og årsaker. For å velge riktig behandling er det altså viktig å få diagnostisert den underliggende årsaken. Med det sagt kan også mye gjøres med egentiltak og hjemmebehandling for å redusere hevelsen.

– Egentiltak mot vann i kneet

RICE-protokollen innebærer hvile (avlastning), is (kuldebehandling), kompresjon (knestøtte) og at man hviler med beinet høyt. Dette vil i majoriteten av tilfellene hjelpe til med å redusere væske i kneet.

Å gi kneet avlastning og en “pust i bakken” kan bidra til at kroppens egne mekanismer får kontroll over væskeansamlingen – og dermed reduserer hevelsen i kneet. Ved større betennelser kan det tilrådes å rådføre seg med lege angående anti-inflammatoriske medikamenter.

– Ta knesymptomer og knesmerter på alvor

Grunnet kneets utrolige viktig funksjon anbefaler vi alltid at man tar symptomer og smerter i knærne på alvor. Ved å ta tidlige grep, slik som å oppsøke vurdering hos idrettskiropraktor eller fysioterapeut, kan man bidra til å forhindre negativ utvikling av symptomene og smertene. Disse vil, i tillegg til å jobbe aktivt med muskler og ledd, også tilrettelegge et individuelt tilpasset opptreningsprogram.

Øvelser mot vann i kneet

Når vi gjør visse øvelser og beveger oss stimulerer vi både sirkulasjon og lymfedrenasje. Eksempler på teknikker som kan bidra til å løse opp i anspente muskler i lår og legger inkluderer bruk av massasjeballer eller skumrulle. Trening med strikk anbefales også regelmessig ved opptrening av knær.

– Setter i gang aktive prosesser i bløtvevet

Når vi jobber inn mot forkortede og smertesensitive muskelfibre og senefibre settes det i gang en rekke positive prosesser. Blant annet vil det kunne øke fleksibiliteten i bløtvevet og sirkulasjonen mot områdene. Over tid kan dette bidra til bedret muskulær funksjon og fleksibilitet.

VIDEO: Øvelser mot vann i kneet

I videoen nedenfor viser idrettskiropraktor Alexander Andorff fram et treningsprogram for knærne med strikk (minibånd). Øvelsene er tilpasset og skånsomme – og egner seg dermed også for deg med væske i kneet. Men husk å ta hensyn til egen sykdomshistorikk. Treningsprogrammet kan utføres 2-3 ganger i uken.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.

Bilder og kreditering

Coverbilde: iStockphoto (lisensiert bruk). Stock photo ID: 625726132 Kreditering: Horillaz