Slimposebetennelse foran kneskålen (prepatellar bursitt)

Slimposebetennelse foran kneskålen, kjent som prepatellar bursitt, innebærer smerte og hevelse foran på kneet. Diagnosen skyldes en betent slimpose foran kneet. I denne artikkelen vil du få gode råd, egentiltak og tips til hvordan du kan håndtere en slik slimposebetennelse på best mulig måte.

– Hva er bursae?

Bursae (flertall), også kalt bursa eller slimposer, er små, gelélignende sekker som finnes overalt i kroppen, inkludert foran på kneet. De er som små væskefylte puter som beskytter og reduserer friksjon mellom bein og bløtvev.

– Når slimposen foran på kneet blir betent

Prepatellar bursitt er en betennelse i bursaen på forsiden av kneskålen (patella). Den oppstår når bursaen blir irritert og dermed produserer for mye væske, noe som får den til å hovne opp og legge press på de tilstøtende delene av kneet. Slimposen blir altså betent. En slimposebetennelse som vil trenge hvile – og også gjerne nedkjøling med kuldepakning for å dempe betennelsen. Senere i artikkelen vil vi også se nærmere på hvordan trening med strikk (minibånd) kan hjelpe deg med å komme på beina igjen raskere.

Via lenken ovenfor kan du lese mer om denne store gjenbrukbare multipakningen. Den er større enn de fleste andre gelpakninger du får kjøpt – og kommer også med et praktisk festebånd som gjør at den er enkel å feste rundt kneet eller der hvor du trenger å kjøle ned.

Årsaker til slimposebetennelse foran på kneskålen

(Figur 1: I kneet til venstre ser du en normal prepattelar bursa i framkant av kneet. Til høyre ser du hvordan denne har betydelig mer væske og har hovnet opp grunnet betennelse.)

– Den vanligste årsaken er langvarig feilbelastning og trykk mot knærne

Prepatellar bursitt forårsakes gjerne av vedvarende trykk og belastning fra langvarig arbeid på knærne. For eksempel har rørleggere, blikkenslagere, teppeleggere, gruvearbeidere og gartnere har større risiko for å utvikle tilstanden. I tillegg er personer med visse sykdommer, slik som revmatisk artritt eller urinsyregikt, mer utsatt for denne diagnosen. En beskyttende knekompresjonsstøtte kan gi økt stabilitet til kneet og stimulere økt sirkulasjon i området.

– Idrettsutøvere har økt risiko for bursitt i knærne

Et direkte fall mot forsiden av kneet kan også forårsake prepatellar bursitt. Idrettsutøvere som deltar i idretter der direkte slag eller fall mot kneet er vanlig, som fotball, bryting eller basketball, har større risiko for å utvikle tilstanden.

– Når slimposebetennelsen forårsakes av bakteriell infeksjon

Prepatellar bursitt kan også, men langt sjeldnere, forårsakes av en bakteriell infeksjon. Hvis en kneskade – for eksempel et insektstikk, et skrapesår eller et stikksår – ødelegger huden, kan bakterier trenge inn i bursasekken og forårsake en infeksjon. Dette kalles infeksiøs bursitt. Infeksiøs bursitt er langt mindre vanlig, men mer alvorlig og må behandles raskere. Hvis du i tillegg til mistenkt bursitt også har feber bør du kontakte legevakt omgående.

Symptomer ved prepatellar bursitt

  • Smerter ved aktivitet og belastning, men vanligvis ikke om natten
  • Raskt økende hevelse på fremsiden av kneskålen
  • Ømhet og varme når man tar på området
  • Bursitt forårsaket av bakteriell infeksjon kan gi betydelig væske og rødhet, samt feber og frysninger (kontakt i så fall lege umiddelbart for videre håndtering)

Funksjonell undersøkelse og klinisk vurdering

Sykehistorikk og fysisk undersøkelse

Offentlig helsepersonell med ekspertise på muskler og ledd, slik som fysioterapeut eller idrettskiropraktor, vil kunne hjelpe deg med å vurdere funksjonen i kneet ditt – og hjelpe deg med å stille en diagnose. De vil blant annet snakke med deg om symptomene dine, for eksempel hvor kraftige smertene er, hvor lenge du har hatt symptomer og hvilke risikofaktorer du har for å utvikle prepatellar bursitt.

– Undersøker for tegn eller symptomer på infeksjon

Terapeuten vil sannsynligvis stille spørsmål om eventuelle tegn eller symptomer på infeksjon, for eksempel feber eller frysninger. Prepatellar bursitt forårsaket av en infeksjon krever nemlig en annen behandlingsplan enn slimposebetennelse grunnet overbelastning. Under undersøkelsen vil klinikeren undersøke det berørte kneet og sammenligne det med et friskt kne. Terapeuten vil undersøke om kneet er ømt, og vil også vurdere bevegelsesutslaget i kneet og om smerter hindrer deg i å bøye det.

Bildediagnostisk utredning

Både leger og kiropraktorer har henvisningsrett til bildediagnostikk. Dette innebærer en henvisning for å undersøke kneet nærmere ved bruk av for eksempel MR undersøkelse. Dette kan inkludere:

  • Røntgenbilder: Et røntgenbilde gir tydelige bilder av benet. Legen kan bestille røntgenbilder for å forsikre seg om at det ikke er et brudd eller et annet benproblem som forårsaker symptomene dine. Men ved mistanke om bursitt vil et røntgen ha begrenset klinisk verdi.
  • Andre bildeundersøkelser: Vanligvis stilles diagnosen bursitt ved en fysisk undersøkelse, men det kan også være aktuelt å ta en CT eller MR-undersøkelse for å sjekke om det foreligger andre skader i bløtvevet eller for å se omfanget av slimposebetennelsen.

Behandling av slimposebetennelse foran på kneskålen

De to kanskje aller viktigste faktorene når det kommer til håndtering av slimposebetennelse er hvile og nedkjøling. Her gjelder det altså å redusere belastningen, og da særlig den type belastning man har merket at provoserer området, samt å kjøle ned betennelsen (gjerne med bruk av gjenbrukbar kjølepakning).

Håndtering av prepatellar bursitt

  • Endring av aktivitet og hvile: Unngå aktiviteter som forverrer symptomene. Finn en annen aktivitet i stedet inntil bursitten forsvinner. Skånsom trening, for eksempel sykling eller bruk av ellipsemaskin, er et godt alternativ.
  • Kuldebehandling: Påfør nedkjøling med jevne mellomrom 3 eller 4 ganger om dagen i 20 minutter om gangen. Hver økt kan bidra til å redusere hevelsen.
  • Kompresjon: Bruk av kompresjonsstøtte for kneet eller knestøtter kan gi stabilitet og lindring.
  • Elevasjon: Ha det affekterte benet høyt når du hviler.
  • Rådfør deg med fastlege vedrørende anti-inflammatoriske medikamenter.

Hvis hevelsen og smertene ikke responderer på disse tiltakene bør du oppsøke nærmere funksjonell vurdering av kneet ditt.

Forebygging av prepatellar bursitt

Du kan bidra til å forebygge bursitt ved å følge disse enkle anbefalingene:

  • Bruk knebeskyttere eller knestøtter hvis du jobber mye på knærne eller driver med kontaktsport som fotball, basketball eller bryting.
  • Hvil knærne regelmessig ved å stoppe opp og tøye ut. Du kan også vurdere å bytte aktivitet med jevne mellomrom for å unngå langvarig belastning på knærne.
  • Kjøl ned området og ha beina høyt etter trening.

I tillegg til dette kan økt styrke og funksjon i nærliggende stabilitetsmuskler bidra til å avlaste og redusere trykket mot slimposen foran på kneskålen. Her er det gjerne spesielt aktuelt med bruk av strikktrening (minibånd), men også mobiliseringsøvelser og tøyeøvelser er til å anbefale. Nedenfor viser vi deg et eksempel på øvelser du kan bruke.

VIDEO: Strikktrening mot slimposebetennelse i kneet

I videoen nedenfor viser vi fram et skånsomt treningsprogram for knærne med strikk. I denne videoen benyttes det minibånd (flat, elastisk strikk av god kvalitet). Øvelsene kan gjøres annenhver dag – med 10 repetisjoner og 3 sett pr øvelse. Tilpass ellers etter egen sykdomshistorikk og evne.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen (lenken åpner i nytt leservindu). Du kan også se en fullstendig oversikt over tverrfaglige klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.