Tørt Øyesyndrom (Keratitt Sicca)

Tørt øyesyndrom, også kjent som keratitt sicca, er en gjentakende eller vedvarende følelse av tørrhet i øynene. Tilstanden er ukomfortabel og kan påvirke livskvaliteten. Det kan hende du sliter med å holde øynene åpne eller er ute av stand til å arbeide eller kjøre på grunn av alvorlig tørrhet i øynene.

Tørrøyesykdommer kan variere fra milde til alvorlige plager. Å motta behandling for tørre øyne kan utgjøre en stor forskjell for å redusere ubehaget ditt. Blant annet kan autoimmune tilstander som Sjøgrens syndrom være en mulig årsak. Smarte egentiltak kan også bidra til å bevare fuktigheten i øynene når du sover – eller gjennom dagen.

– Symptomatisk behandling og egentiltak

Behandling inkluderer ofte fuktighetsgivende medikamenter. Det kan også hende du trenger symptomatisk behandling for økt komfort, som for eksempel andre typer øyedråper og lindrende kuldemaske for øynene (slike masker kan også hjelpe til med å unngå tørre øyne) eller søvnmaske tilpasset for de med tørre øynene (trykker ikke mot øynene grunnet spesialdesign).

Symptomer

Akkurat som navnet antyder kan denne tilstanden få øynene til å føles tørre, kløende og sandaktige. Det kan hende du opplever disse symptomene hele tiden eller fra gang til gang. De har tendens til å forverres etter en lang dag, og de er generelt mindre merkbare når du nettopp har våknet opp.

Vanlige symptomer på tørrøyesyndrom kan inkludere:

 • Brennende øyne
 • En stikkende følelse i øynene
 • Kløende øyne
 • Smertefulle øyne
 • Lyssensitivitet
 • Rødhet i øynene
 • Tåkesyn
 • En følelse av at det er skitt i øynene

Reflekstårer

Tørre øyne kan faktisk få øynene dine til å renne. Tårene likner på tåreproduksjon fordi de utløses når noe kommer inn i øyet ditt. Disse kalles for reflekstårer. Reflekstårer har ikke de samme smørende kvalitetene som tårene som vanligvis beskytter øynene dine, så de forebygger ikke mot tørre øyne.

Komplikasjoner

De fleste mennesker som har tørre øyne opplever mild irritasjon uten langvarig effekt. Men om tilstanden forblir ubehandlet eller blir veldig alvorlig kan øyeskader eller til og med synstap oppstå.

Alvorlige problemer relatert til tørre øyne inkluderer:

 • Øyeinfeksjoner
 • Hornhinnesår (en skramme på overflaten av øyet)
 • Hornhinneavtynning (Fortynning av overflaten på øyet)
 • Hornhinneinfeksjon
 • Arrdannelse på øynene
 • Synstap

Årsaker til Tørt Øyesyndrom

Tårer fungerer som et beskyttende lag som holder øynene fuktige, tilfører livsviktige næringsstoffer og vasker vekk støv og andre partikler. Tårefilmen består av vann, oljer og slim, og alt av dette er viktig for å opprettholde god øyehelse.

Hornhinnen som dekker forsiden av øyet må konstant dekkes av tårevæske, som beskytter mot infeksjoner. Tørre øyne utvikler seg når øynene ikke produserer nok tårer eller ikke produserer den riktige kvaliteten på tårevæsken. Det finnes flere vanlige faktorer som fører til tørrøyesyndrom.

Miljøfaktorer

Miljøfaktorer kan føre til tørre øyne også. Dette kan være spesielt plagsomt om du vanligvis eksponeres for disse forholdene.

 • Vindkast
 • Varme
 • Støv
 • Airconditioning
 • Sigarettrøyk

Enkelte er mer utsatte for å utvikle tørre øyne på grunn av miljøfaktorer, og dette kan komme av å ha andre riskfaktorer som foreligger for tørre øyne, som bruk av kontaktlinser eller autoimmune sykdommer.

Aldring

Aldring er også et av de vanligste årsakene bak tørre øyne fordi tåreproduksjonen reduseres når vi eldes, og øyelokkene klarer ikke spre tårene slik de gjorde før.

Manglende Blunking

En annen synder er manglende blunking, som skjer når du utfører aktiviteter som å se på TV og datamaskinbruk. Hver gang du blunker dekker dette øynene med tårer. Du blunker vanligvis hvert 12 sekund. Folk som spiller datamaskinspill eller er mye på mobilen kan ende opp med å kun blunke en eller to ganger i løpet av 3 minutter. I tillegg kan alle tilstander som fører til problemer med blunkerefleksen gjøre blunking vanskeligere.

Slike problemer inkluderer:

 • Sykdommer på øyelokket
 • Lagoftalmas
 • Ektropion
 • Entropion
 • Hengelokk
 • Parkinsons Sykdom
 • Progressiv supranuklær parese (PCP)
 • Enkelte typer bukspyttkjertelsykdommer kan komme i veien for blunkingen.

Kontaktlinser

Rundt halvparten av mennesker som bruker kontaktlinser klager over tørre øyne. Myke kontaktlinser – som flyter over tåreoverflaten som dekker hornhinnen – absorberer tårene inn i øynene, som bidrar til tørrhet i øynene.

Laserkorrigerende Øyeoperasjon og Andre Inngrep

Tørrøyesyndrom kan begynne eller forverres etter LASIK og andre synsforbedrende operasjoner hvor hornhinnenervene avskjæres under opprettelsen av en tynn lomme rundt hornhinnen. Hornhinnenervene stimulerer tåreproduksjon. Om du har hatt tørre øyne og tenker på å gjennomføre synskorrigerende operasjoner er denne bivirkningen noe du bør tenke gjennom, fordi dette kan gjøre de tørre øynene dine verre.

Medikamenter

Tørre øyne kan også forårsakes av visse medikamenter, inkludert:

 • Antihistaminer
 • Antidepressiva
 • P-piller
 • Nesesprayer

Øyesykdommer

Flere tilstander som rammer øynene kan forårsake tørre øyne. Et par av disse inkluderer:

 • Blefaritt, en infeksjon i øyelokkene som vanligvis rammer oljekjertlene i øynene.
 • Meibiomiankjerteldysfunksjon er en tilstand hvor kjertlene i øynene blir betente og ikke produserer oljekomponentene tårevæsken trenger.
 • Fordampende tørre øyne er en tilstand hvor tårer produseres, men de ikke varer på grunn av fordamping.

Autoimmune Sykdommer

Enkelte autoimmune sykdommer kan påvirke tårekjertlene. Autoimmune sykdommer som kan forårsake tørre øyne inkluderer:

 • Lupus, en autoimmun sykdom som kan påvirke mange deler av kroppen
 • Leddgikt, en inflammasjonssykdom som forårsaker beinsmerter, hevelser og stivhet, i tillegg til systemiske (i hele kroppen) effekter
 • Sjøgrens Syndrom, en autoimmun sykdom hvor immunforsvaret angriper fuktighetsevnen – nærmere bestemt fuktproduserende kjertler som forårsaker tørrhet i munn og øyne

Diagnostisering

Diagnosering av tørre øyne involverer ofte å bekrefte at ikke andre øyetilstander eller medisinske problemer er årsaken.

Noen av effektene av tørre øyne kan likne effektene av allergier, virusinfeksjon i øyet (også kalt «pink eye»), hornhinnerift, migrener og Bells parese (når svakheter i ansiktet forhindrer deg fra å lukke øyelokket ditt).

Om du har andre problematiske symptomer, slik som puss fra øyet, skorpedannnelse, nysing, tetthet, hodepiner, synsforstyrrelser eller prikking i ansiktet kan dette tyde på at det finnes en annen årsak til symptomene dine som ikke bare er tørre øyne.

Fastlegen din kan undersøke øyet ditt og henvise deg til en øyelege, som kan utføre spesialiserte tester for å finne ut årsaken bak symptomene dine.

Mennesker som har udiagnostiserte problemer med synet kan ende opp med å myse eller føle på ubehag i øyet som kan forveksles med tørre øyne, så det er lurt å ta en synstest.

Spesialiserte tester kan inkludere:

 • Schirmer-testen: En strips med spesialpapir plasseres på kanten av nederste øyelokk. Denne måler hvor mye fuktighet eller tårer som øyet produserer over tid, og er en nyttig test for å finne ut hvor alvorlig problemet er.
 • Fluorescein eller bengalrose: Når du gjennomfører denne testen blir et fargemiddel plassert på øyet ditt for å farge overflaten. Dette kan vise hvor mye overflaten av øyet ditt har blitt rammet av tørrheten.
 • Tear break-up time (TBUT): Denne testen måler hvor lang tid det tar før tårevæske brytes opp i øyet. Fargestoffer som fluorescein plasseres inn i øyet ditt og tårene dine observers under et spesiallys for å finne ut hvor lang tid det tar før de løses opp.

I tillegg til å fastslå om du har tørre øyne kan fastlegene dine også snakke med deg for å komme fram til årsaken. Om det skulle oppstå bekymring for at du kan ha en medisinsk tilstand som forårsaker tørrheten kan det hende flere blodprøver blir tatt for å undersøke etter symptomer på systemiske sykdommer.

Forebygging og Behandling

Forebygging er veldig viktig når det kommer til håndtering av tørre øyne. Om årsaken er miljørelaterte faktorer kan beskyttelsesbriller, sovemasker og/eller bruk av en luftfukter hjelpe. Om du bruker kontaktlinser bør du huske på å bytte dem ut i riktig tid.

Det finnes flere reseptfrie framgangsmåter som kan hjelpe med tørre øyne, inkludert falske øyetåredråper, reseptbelagte medisiner og inngrep.

Falske Tårer

Den første behandlingstypen for tørre øyne er vanligvis reseptfrie fuktighetsgivende dråper, også kjent som falske tårer. Falske tårer smører øynene og lindrer symptomene midlertidig. Man skal alltid lese instruksjonene, men disse produktene kan generelt brukes så ofte man trenger gjennom dagen.

Fastlegen din kan hjelpe deg med å velge riktig alternativ for deg. Enkelte mennesker bruker dråper mot røde øyne, men dette kan ofte gjøre øynene enda tørrere. Røde øyne kan nemlig forårsakes av en rekke faktorer, fra allergier til en øyeinfeksjon, som er årsaken til at diagnostisering er viktig.

Om du bruker kontaktlinser bør du bruke dråper som er spesiallaget for bruk med kontaktlinser. Andre typer øyedråper kan nemlig inneholde ingredienser som skader kontaktlinsen.

Lindring av Øyesymptomer

Det finnes enkelte praktiske måter man kan håndtere tørre øyne på. Solbriller kan beskytte øynene dine mot vind og vindkast utendørs, og en luftfukter kan lindre tørr innendørsluft for å hjelpe med å lindre symptomene. Røyk og øyesminke kan være irriterende og bør unngås hvis mulig.

– Sov med lystett maske for å bevare fuktigheten i øynene dine

Det finnes helt lystette og spesielt utformede sovemasker som ivaretar fuktigheten i øynene dine. Dette er særlig aktuelt for deg som plages med kløe og tørrhet i øynene. I tillegg kan også egne masker, hvor man kan legge inn tilhørende varmepakninger, fungere lindrende. Du kan se to eksempler på slike produkter nedenfor:

Øvelser mot smerter i nakken grunnet øyeproblemer?

Visste du at problemer med øynene og synet kan føre til nakkestivhet og nakkesmerter? Det har med hvordan vi feilbruker nakken når vi konsentrerer synet ved skjermbruk blant annet. Dette er også grunnlaget for at vi anbefaler egentiltak som massasje med triggerpunktballer, nakkestrekker og avspenning på akupressurmatte – da disse kan brukes enkelt og jevnlig på egenhånd.

Abonner gjerne gratis på vår Youtube-kanal for flere treningsprogrammer og helsekunnskapsvideoer. Takk til Vondtklinikkene avd Lambertseter Kiropraktorsenter og Fysioterapi i Oslo for treningsvideoen. Du kan se fullstendig oversikt over klinikker tilhørende Vondtklinikkene – Tverrfaglig Helse her.