Fibromyalgi og pusteforstyrrelser

Det er godt dokumentert at mange med fibromyalgi plages med pusteforstyrrelser på natten. Dette inkluderer søvnapnè (pustestopp), snorking og redusert innpust.

Forskning har vist at over 90% av fibromyalgipasienter lider av søvnproblemer.1 Dette kan inkludere:

 • Problemer med å sovne
 • Oppvåkninger på natten
 • Snorking og ulyder som forstyrrer søvnen
 • Vanskelig å sovne igjen etter tidlig oppvåkning
 • Redusert søvnkvalitet
 • Føler seg sliten eller utmattet når man våkner

Fibromyalgi og søvnforstyrrelser

Fibromyalgi er et kronisk smertesyndrom med nevrologiske og revmatologiske komponenter. Det kjennetegnes ved vidstrakte smerter og er vanligere blant kvinner enn menn. I tillegg til smertene forekommer symptomer som fatigue, søvnproblemer, stivhet, hodepine, irritabel tarm og kognitive plager (hjernetåke).

– Søvn som ikke lader opp batteriene

En studie kalt “The London Fibromyalgia Epidemiology Study” fant ut at så mange som 65,7% av fibromyalgipasienter opplever at søvnen ikke gjør dem uthvilte, og at de ofte våkner opp svært slitne og utmattede.2 Denne studien dokumenterte også at svært mange lider av insomnia – hele 56% av deltagerne meldte om dette.

Søvnapnè: Regelmessige nattlige pustestopp og hypoxemia

Studier har vist at 50% av fibromyalgipasienter lider av søvnapnè. Obstruktivt søvnapnè syndrom kjennetegnes av morgenfatigue og redusert søvnkvalitet. Tilstanden, som forstyrrer inntaket av pust og oksygen, fører også til redusert oksygen i bløtvevet i kroppen (hypoxemia). Noen som er alvorlig plaget av dette kan måtte bruke CPAP-maskin. Andre som har det i mer moderate former kan ha nytte av nesepuster-apparat, som er et apparat som holder kjeven i riktig stilling og åpner luftgangene for inntak av oksygen. Dette kan bidra til å redusere nattlige pusteforstyrrelser for mange.

Pusteforstyrrelser på natten forverrer symptomer

Dårlig søvn, søvnforstyrrelser og redusert oksygenmetning (hypoxemia) er alle lenket til forverrede symptomer og smerter blant personer med fibromyalgi.1 Det er kanskje ikke spesielt overraskende, da vi vet at søvnen er viktig for å blant annet:

 • Reparere bløtvev og bindevev
 • Redusere stressnivåene i kroppen
 • Redusere inflammasjon
 • Regulere blodsukkernivåene
 • Gi bedre balanse og koordinasjon
 • Forbedre hukommelsen og hjernefunksjonen

I lys av dette er det lettere å forstå hvordan redusert søvnkvalitet, over lengre tid, kan ha en negativ innvirkning på oss.

Studie: Puter med minneskum reduserer snorking og søvnapnè

Mange er opptatt av å velge riktig hodepute, og det med god grunn, det er jo tross alt slik at vi bruker veldig mange av timene våre med hodet på denne puten. Så da bør den være av god kvalitet – og riktig type. En nyere studie publisert i det anerkjente tidsskrifter Frontiers of Medicine kom med en svært interessant konklusjon når de evaluerte beste hodepute mot pusteforstyrrelser på natten og søvnapnè – de kunne nemlig vise til at hodeputer med minneskum fungerte best, og reduserte både snorking og pustestopp.3 Via lenkene nedenfor ser du to av hodeputene vi selger som inneholder denne typen minneskum. Mange gir gode tilbakemeldinger på disse – og noen kombinerer også soving på en slik pute med bruk av nesepuster-apparat (som vi viste tidligere i artikkelen).

Andre måter å forbedre søvnkvaliteten på

Vi jo også at det er andre faktorer som spiller en sentral rolle når det kommer til søvn. Og for personer med fibromyalgi er særlig råd om avspenning og gode rutiner før leggetid viktig. Metoder for å redusere stress i kroppen kan være å benytte seg av pusteteknikker og mindfulness. Gode tips inkluderer:

 • Bruk et nesepuste-plaster
 • Reduser “blåskjerm”-tid før du legger deg
 • Sørg for at soverommet er mørkt og behagelig
 • Unngå alkohol og koffein bør leggetid
 • Ta et varmt bad eller varm dusj på kvelden

9 helsefordeler med nesepusting

 1. Forbedret oksygenopptak og sirkulasjon
 2. Puster inn fuktig og varm luft (i motsetning til munnpusting)
 3. Forhindrer munntørrhet
 4. Reduserer irritasjon og tørrhet i hals og svelg
 5. Reduserer inntak av fremmedlegemer gjennom luften
 6. Styrker mellomgulvet
 7. Reduserer innpust av allergener
 8. Forbedrer lungekapasiteten
 9. Bedret pustefrekvens

“Som du forstår er det en rekke gode helsegevinster ved å gjøre noe så enkelt som å puste med nesen. Et enkelt nesepuste-plaster eller nesepuster-apparat kan være alt du trenger for å komme i gang med denne gode vanen.”

Kilder og forskning

1. Bigatti et al, 2008. Sleep disturbances in fibromyalgia syndrome: relationship to pain and depression. Arthritis Rheum. 2008 Jul 15;59(7):961-7.

2. White et al, 1999. The London Fibromyalgia Epidemiology Study: comparing the demographic and clinical characteristics in 100 random community cases of fibromyalgia versus controls. J Rheumatol . 1999 Jul;26(7):1577-85.

3. Stavrou et al, 2022. Memory Foam Pillow as an Intervention in Obstructive Sleep Apnea Syndrome: A Preliminary Randomized Study.